На правах реклами
Фото: RIKOTA

Фото: RIKOTA

Як зберегти здорову усмішку: секрети правильного догляду за зубами

4758 0
Відвідувати свого стоматолога варто раз у пів року. А завдяки новітнім методикам навіть у зрілому віці можна мати здорову молоду усмішку.

Профілактичні огляди в стоматолога багато хто розглядає як обов’язкову частину звичного життя. Освіченість людей в питаннях стоматологічного здоров’я значно виросла за останні кілька років. Попри це виникає багато питань: чи достатньо використовувати тільки зубну пасту і щітку для того, щоб зберегти здорову усмішку? Скільки разів на рік потрібно з’являтися в стоматолога? Як розвиток цифрової стоматології допоможе назавжди зберегти вашу молоду усмішку? Відповіді на ці та інші запитання ми шукали у розмові з лікарем-ортопедом клініки RIKOTA Русланом Музикою.

Від чого більше залежить здоров’я зубів – від своєчасних відвідувань стоматолога чи від домашнього догляду?

В ідеалі – потрібно відвідувати лікаря-стоматолога хоча би раз у пів року, а краще – 3-4 рази на рік. Якщо ви дотримуватиметеся регулярних відвідувань, стоматолог зможе виявити проблему на ранньому етапі, тоді її значно легше, швидше і дешевше пролікувати, ніж допустити варіант розвитку подій, коли з’являється зубний біль. Останній варіант складніший у лікуванні і не завжди вдається зберегти зуб.

Проте, ретельний домашній догляд за зубами теж дуже важливий. Недостатньо відвідувати регулярно стоматолога, а вдома – не дотримуватися гігієни. Тільки при поєднанні двох варіантів догляду зуби будуть здоровими.

Неправильно підібрана форма або матеріал коронки, вініра чи пломби може спровокувати  проблеми з суглобами, хребтом та шлунком?

Насправді це питання можна розділити на дві частини – функціональну та естетичну. З функціональної точки зору – важливіше положення зуба, форма коронки, вініра чи накладки, або навіть звичайної первинної реставрації. Тобто неправильно підібрана форма у подальшому може спровокувати болі в суглобах, що, в свою чергу, «потягне» головні болі та болі в м'язах. Біль в хребті теж цілком можливий – якщо є певні зміни у зубощелепній системі, це може впливати на нашу поставу. Також навпаки – якщо є проблеми з поставою, з хребтом, це може впливати на наш прикус. Для отримання максимально природного результату рекомендуємо пацієнтам керамічні реставрації. Від таких застарілих технологій, як металокераміка, ми вже відмовились. Для того, щоб отримати найкращий результат лікування, ми приділяємо значну увагу як функціональній, так і естетичній складовій.


 
Зуби жовтіють від віку чи від продуктів?

З віком наш організм старіє, в тому числі й наші зуби, які втрачають природну білизну. Чим це супроводжується і як проявляється? З часом стирається емаль, з’являються тріщини. У зубі накопичується внутрішня тканина, так званий дентин, що буває жовтого і навіть темно-коричневого забарвлення – в кожного індивідуально. Він просвічується через стоншений шар емалі, створюючи цей відтінок. Вживання певних продуктів теж впливає на колір зубів, але при задовільній гігієні проблеми не виникатимуть.
 
Назвіть топ продуктів, які впливають на колір зубів.

Найсильніше – це кава і чай. Вони досить часто забарвлюють наші зуби, але при правильному чищенні все буде добре. Також дуже шкідливим є паління – через те, що накопичується наліт в курця, зуби зафарбовуються і часто ми можемо зустрічати темний, зовсім неестетичний налітний камінь.



Що таке цифрова стоматологія і в чому її переваги?

Зараз важко уявити якісні стоматологічні послуги без використання цифрових технологій. У Львові ми одні з перших, хто в своїй роботі почали їх застосовувати. Є багато гаджетів, девайсів, які допомагають як лікарям, так і пацієнтам.

Серед переваг – те, що ми можемо спрогнозувати майбутню усмішку для пацієнта, створити цифрову модель, і зовсім не зачіпаючи зубів та зробивши лише декілька фото, можемо змоделювати та показати пацієнту майбутню усмішку. Тоді він має змогу подумати, подобається йому майбутній результат чи ні і скорегувати його.

Інколи з тих чи інших причин (травма, вікові зміни тощо) трапляється так, що не вдалося зберегти свої зуби. У таких випадках ми можемо повністю відтворити ту усмішку пацієнта (форму, колір і т.д.), яка була первинно. Як? За допомогою 3D-сканера скануємо ваші зуби та зберігаємо отриману цифрову модель у так званому банку зубів. А вже звідти у будь-який час, навіть через 10 чи 15 років, ми завжди можемо відтворити усмішку.



Якщо видалили зуб, наскільки терміново потрібно йти до стоматолога?

На здоров’я це може вплинути суттєво. Тому що втрата одного зуба приховує в собі багато ключів, які ведуть до проблем. Наша природа не терпить пустоти і пробує замістити її. Так само з ротовою порожниною – якщо ми втрачаємо один зуб, сусідні зуби пробують схилитись і замістити це місце. Також якщо втрачений нижній зуб, верхній пробує опуститися і навпаки. Це створює проблеми: суглобові, м’язові чи головні болі. Період, протягом якого відбуваються зміни, є дуже індивідуальним: у когось вони проявляються дуже швидко, в інших – трохи повільніше. Якщо довгий час не протезувати зуб, сусідні змінюють своє положення і пролікувати такий випадок буде значно складніше, триваліше, дорожче. Потрібно залучати стоматологів кількох спеціальностей – окрім імплантолога та хірурга, ще й ортодонтів, щоб повернути зуби у правильне положення.


 
Знімні протези – це те, що чекає більшість у зрілому віці?

Дуже сподіваюся, що ні. Якщо ми будемо дотримуватися відмінного домашнього догляду, регулярно відвідувати стоматолога, мінімум двічі на рік робити професійну гігієну, цього моменту не мало би наступити.

Все-таки, якщо пацієнт втратив всі зуби або залишилося декілька, які вже не можна врятувати, є прекрасне рішення – застосування конструкції «Все на 4-х» чи «Все на 6-ти». Тобто встановлюється певна кількість імплантів, мінімум чотири – для кожного пацієнта ми підбираємо індивідуальний та найкращий варіант. Далі виготовляємо конструкцію, яка фіксується на імплантах. Конструкція (коронки) є незнімною для пацієнта, але знімна для нас, щоб ми могли регулярно проводити огляд. З такими конструкціями пацієнти себе прекрасно почувають. Вони отримують красиву та здорову усмішку, не переживають, що протез загублять чи зламають. Як бачите, є функціональна та естетична альтернатива знімним протезам, але краще до цього не допускати.


 
Чек-лист для гарного догляду та здорових зубів упродовж життя.

По-перше, правильне здорове харчування, при можливості – дотримання дієт. Варто споживати овочі, кальцій, зокрема сири, молочні продукти. По-друге, ретельний домашній догляд. Мінімум два рази – зранку і ввечері – чистити зуби. Також ополіскування і використання зубної нитки та йоржиків. По-третє, регулярне відвідування стоматолога. Для мене – це 3 рази на рік, за новими рекомендаціями – це 4 рази. Якщо у вас є ортопедичні конструкції, імпланти, то огляд рекомендується раз в 2 місяці, а не в 3-4, щоб ми могли побачити, чи все добре. Краще знайти маленьку проблему, яку швидше і легше вирішити.
 


Чому варто обрати саме клініку RIKOTA?

Ми надаємо весь спектр стоматологічних послуг – від дитячої до хірургічної стоматології. Використання інноваційних технологій дозволяє нам спрогнозувати майбутній результат і тим самим досягнути успіху в роботі з кожним пацієнтом.

Фахівці клініки RIKOTA регулярно підвищують свою кваліфікацію та освоюють нові протоколи. Щоб кожен пацієнт був впевнений в тому, що потрапив на прийом до справжнього фахівця, який використовує новітні практики. Питання сервісу – для нас пріоритетне. Ми поважаємо наших клієнтів та не застосовуємо застарілих методик, таких як металокерамічна коронка чи лікування без анестезії.



Розуміємо, що стоматологічні послуги часто викликають змішані емоції, тому в кожній клініці створюємо комфортну, спокійну, доброзичливу атмосферу. Для нас важливо, аби процес зміни вашої усмішки не завдавав жодного дискомфорту. Ми будуємо сервіс та лікування так, аби одразу після візиту наш клієнт міг продовжувати заплановані справи у звичайному ритмі.

Весь спектр стоматологічних послуг можна отримати у кожній із трьох клінік, які знаходяться за адресами:

  • проспект Свободи, 13а;
  • вул. Зелена, 184;
  • вул. Стрийська, 45ж.

Стоматологічна клініка RIKOTA цінує час і потреби клієнтів, право на гарантію та впевненість у тому, що для їхнього лікування використовують лише найкращі методи у стоматології.

Юлія Осим

Фото стоматологічної клініки RIKOTA

Матеріал підготовлений в межах проєкту медіа-хабу «Твоє місто» «Майстерня здоров'я»

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!