Photo by Sung Jin Cho on Unsplash

Photo by Sung Jin Cho on Unsplash

«Рекордні» 125 позитивних тестів на коронавірус на Львівщині. Що це означає

8632 0
За минулу добу лабораторії Львівської області зробили рекордну кількість ПЛР-тестів на Covid-19 – 611, і підтвердили діагноз у ще 125 людей. Tvoemisto.tv спробувало розібратись, про що свідчить новий антирекорд.

Більше тестують – більше хворих

Головна епідеміологиня Львівської області Наталія Тімко у коментарі Tvoemisto.tv каже, що попри велику цифру картина загалом не змінилась.

«Коли було 300 досліджень, то було 60-65 позитивних результатів. При 611 тестах мати 125 позитивних результатів – це нічого надзвичайного. Чим більше досліджень будемо проводити, тим більше хворих будемо виявляти», – говорить Наталія Тімко.

Вчасне виявлення допомагає швидше ізолювати людей, які є носіями вірусу, а також обстежити тих, із ким вони контактували і хто є в групі ризику – старших людей, хворих на цукровий діабет, серцево-судинні хвороби чи хвороби легень.

Щодо того, кого і як зараз тестують, Наталія Тімко розповідає, що вже зо два тижні лікарні першої лінії, яких у Львові є чотири, складають так звані пріоритетні списки – які матеріали потрібно дослідити у першу чергу. Тож найшвидше отримують результати аналізів люди, госпіталізовані у стаціонари із пневмоніями. Ті ж, хто здають матеріал на аналіз у сімейного лікаря, мають чекати довше.

Що у лікарнях

Зі 125 сьогоднішніх позитивних результатів 7 належать пацієнтам, які звертались до Львівської обласної інфекційної лікарні.

«Вони звертались амбулаторно і написали відмову або не потребували госпіталізації. А з тих, які госпіталізовані з підозрою, результатів ще нема. Із цих семи хтось здавав аналіз 4-го, хтось – 5-го червня», – говорить Наталія Тімко.

У інших лікарнях, які приймають хворих на Covid-19, кажуть, що ще не знають, яка кількість результатів зі 125 належить їхнім пацієнтам, адже їх пересилають до вечора.

Утім, говорить головний лікар 8-ї міської клінічної лікарні Василь Обаранець, за попередню добу в лікарні було 19 позитивних результатів.

«Надсилаємо зразки усіх, кого госпіталізуємо. В середньому це 15 людей за добу. Якось було 19 людей, учора – 12 людей», – розповів він Tvoemisto.tv.

Зараз, говорить Василь Обаранець, на результат ПЛР-тесту треба чекати 3-4 дні, раніше доводилось чекати довше.

«Ми ПЛР робили і раніше – при грипі, інших вірусних захворюваннях, але це були поодинокі хворі, ніхто не думав, що будуть потрібні такі потужності. На Львівщині починали з 60 аналізів на добу, а тепер от вже 600. Всі стаціонари першої лінії обстежують у першу чергу. Поліклініки чекають від 6 до 9 днів, наскільки я знаю», – каже головний лікар 8-ї МКЛ.

Читайте також: У Львові лікарі витягнули з критичного стану 51-річну жінку, яка була 33 дні на апараті ШВЛ

Станом на ранок 11 червня у цій лікарні було 12 пацієнтів із підтвердженим діагнозом Covid-19. Зазвичай, говорить лікар, після підтвердження діагнозу їх скеровують у інфекційну лікарню, проте зараз там багато пацієнтів, тож лікування часто продовжують на місці.

«З позитивною динамікою виписуємо під нагляд сімейного лікаря, а з негативною лікуємо далі. Зараз загалом стало більше хворих важких, як правило, з пневмоніями. Від 8 квітня ми пролікували 426 хворих, з них близько 130 – з підтвердженим коронавірусом», – говорить Василь Обаранець.

У Винниківському госпіталі Tvoemisto.tv не змогли сказати, скільки зі 125 позитивних результатів належать їхнім хворим – кажуть, опрацьовують інформацію на наступний ранок. Матеріали від хворих подають щодня, кількість залежить від напливу пацієнтів – може бути і 7, і 27, і навіть 50.

У Центрі легеневого здоровя у травні запрацювала своя лабораторія, де роблять ПЛР-аналізи. Як ідеться на фейсбук-сторінці ЦЛЗ, за минулу добу тут провели 21 ПЛР-дослідження (їх враховують у загальну статистику по області): 10 первинних (серед них 4 позитивних) та 11 повторних (серед них 1 позитивний результат). Ще два позитивні результати отримали з обласного Лабораторного центру МОЗ.

Хто у цифрі «125 нових хворих»?

Якщо відштовхуватись від інформації з лікарень першої хвилі, то можна припустити, що люди, результати чиїх аналізів створили нинішній антирекорд, звернулись у медзаклади від кількох днів до тижня тому і могли хворіти в середньому 2 тижні на той час.

Нагадаємо, всередині травня у Львові послабили карантин – місто перейшло на другий етап із кількох визначених урядом. Проте відтоді епідситуація не дозволяє вводити більші послаблення.

 

 

 

Лікарні, де хворіють медики

Ще один позитивний результат сьогодні – зі Львівської лікарні швидкої медичної допомоги, розповіли Tvoemisto.tv у пресслужбі лікарні. Тут загалом на коронавірус вже захворіли 124 медики.

Читайте також: На Львівщині вже понад 400 хворих на Covid-19 медиків. У яких лікарнях хворіють

На другому місці за кількістю хворих медиків – Львівська обласна клінічна лікарня. Тут, розповів Tvoemisto.tv головний лікар Михайло Гичка, за учора було чотири позитивних результати. Загалом у медзакладі на коронавірус захворіли 60 медиків, тому ті, хто були у контакті з хворими, щовівторка і щочетверга здають матеріали на ПЛР-аналізи.

«По лікарні за весь період підтверджено у 60 людей, за вчорашній день – четверо. Але здавали їх давно, дуже довго роблять», – говорить Михайло Гичка.

Він додає, що працівники, які думають, що могли перехворіти, щодня здають матеріал на ІФА-тест.

Що кажуть в Лабораторному центрі?

У Лабораторному центрі говорять, що не аналізують, звідки надходить матеріал і як давно він був забраний.

«Нам приходить тільки матеріал і скерування на дослідження, ми в очі не бачимо, кому роблять. Коли був відібраний матеріал – також не знаємо, бо немає потреби. Усі результати ми відсилаємо в лікувальні заклади», – сказав у коментарі Tvoemisto.tv заступник директора обласного Лабораторного центру Олег Когут.

Він додав, що зі сьогоднішніх 125 результатів шість – це зразки з приватних лабораторій.

«Серед цих 125 є люди, які госпіталізовані учора-позавчора або ті, які були в контакті з хворими і мають супутні захворювання. Хоча будуть там і люди, які звертались 10-14 днів тому», – підсумовує Наталія Тімко.

Окрім того, частина позитивних аналізів, імовірно, належить вже померлим пацієнтам – дані про них надходять із запізненням.

Алгоритм

Нагадаємо, якщо людина підозрює, що могла захворіти на коронавірус, то вона має зателефонувати до свого сімейного лікаря. Якщо ж він вирішить, що потрібно здати аналіз на лабораторне дослідження, то сам і візьме матеріал, адже в обласній інфекційній лікарні припинили обстежувати пацієнтів, які не лікуються у стаціонарах. Також здати аналізи на лабораторне дослідження потрібно перед плановою операцією чи госпіталізацією. Це роблять у медзакладі, де людина планує лікуватись. Щоправда, на результати можна чекати довго – до двох тижнів.

Додамо, на Львівщині лікарнями, які працюють із хворими на Covid-19, є обласна інфекційна лікарня, 8 МКЛ, госпіталь ветеранів війни у Винниках і Центр легеневого здоров’я. Також хворих із важкими пневмоніями приймає перша міська лікарня імені Князя Лева. Ще 4 лікарні приймають хворих на коронавірус у районах: це Сокальська, Стебницька, Кам’янка-Бузька і Стрийська лікарні.

Правила карантину – це важливо

За словами директора департаменту охорони здоровя Львівської ОДА Ореста Чемериса, станом на ранок 11 червня у цих стаціонарах лікувались 592 пацієнти із коронавірусом, учора їх було 587.

Із цих пацієнтів 190 лікуються в обласній інфекційній лікарні, говорить Наталія Тімко.

«Із 2414 хворих 90 – померли, 589 – одужали. Це означає, що інші ще в активній фазі захворювання і ще виділяють вірус та становлять небезпеку для оточуючих. Незахищені всі люди, які ще не перехворіли. Єдине, що ми можемо запропонувати людям для захисту – це маска, часте миття рук, обробка антисептиком і дотримання дистанції», – каже Наталія Тімко.

Вона додає, що найбільша небезпека у тому, що 80% людей хворіють на коронавірус безсимптомно – вони продовжують ходити на роботу та інфікувати інших.

«Є така наука – епідеміологія. Для нас цифри і 125, і 65, і 50 (кількість нових хворих. – ред.) означають одне – ми маємо дотримуватись соціальної дистанції, носити маску і мити руки або обробляти їх антисептиком. Ми не знаємо, чи наш найкращий друг не виділяє вірус. І поки люди уразливі, вакцини немає, потрібно подумати про людей із групи ризику, для яких хвороба може бути смертельною», – додає епідеміологиня.

Читайте також: Тренд, який увійде в історію. Як швачка біля Львова почала вишивати захисні маски

Орест Чемерис говорить, що в області найбільше хворих виявляють у Львові, у Пустомитівському та Жовківському районах.

Це пов’язано із густотою населення, кажуть і Орест Чемерис, і Наталія Тімко.

«У районах більшість має приватні будинки, кожен має своє подвіря, люди більше розмежовані. А якщо у Львові подивитись на багатоповерхівки і дитячі майданчики, то побачимо, що люди нехтують усіма рекомендаціями фахівців і не дотримуються карантину. І це не пройде безслідно», – каже Наталія Тімко.

Додамо, що, за словами Ореста Чемериса, завтра, 12 червня, Департамент охорони здоров’я ЛОДА на засіданні обласної комісії з питань техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій рекомендуватиме продовжити карантин у Львівській області та у Львові щонайменше на тиждень.

Олександра Бодняк

Інфографіка Дмитра Борисова

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!