Рідні. Режисер показав, як війна пересварила родичів зі Львова та Донецька

5481 0
Режисер родом зі Львова, Віталій Манський, днями презентував документальну стрічку «Рідні» про події останніх років через оптику однієї родини. У фільмі задокументована реальна історія сім’ї режисера, в тому числі і його львівських близьких родичів. Молодість режисера минула у Львові, і повертаючись щоразу, Манський пригадує улюблені місця юних років.

 «Бути львів’янином – гордість і честь», – читає вголос режисер Віталій Манський з стіни одного з коридорів рідної львівської школи №52. Львів’янином  майбутній режисер був до повноліття, після ж поїхав до Москви вчитись і склалось так, що більшу частину життя прожив там. Зараз режисер живе в Ризі, а Латвія – вже третя країна, яка стала для Віталія домом. Але, як говорить сам документаліст, – довше, ніж в Росії, я вже ніде не проживу.

Одне з улюблених місць режисера у Львові – так звана Вірменка. «Тоді тут була тусовка. Тут часто збирались поети, архітектори, художники та інші інтелектуали. В ті часи це була єдина кав’ярня на цій вулиці. Ми брали каву і ритуально йшли в ось цей під’їзд її пити». Манський уважно розглядає зміни всередині його улюбленого закладу молодості. Каже, стеля лишилась та ж.

Жили Манські на перетині вулиць Городоцьої і Ярослава Мудрого. Віталій пригадує, що на фасаді їхнього будинку висів великий портрет Леніна, а згодом — Брежнєва. Рідні Манського вже тут не живуть, і режисер не знає, хто тепер живе в їхній квартирі на третьому поверсі.

29 січня Віталій Манський презентував у Львові свій фільм «Рідні», який показує конфлікт всередині країни через призму його родини. Для зйомок фільму автор вирушив до своїх родичів від Заходу до Сходу: на Донбас, в Крим, Одесу та, зрештою, у Львів. Територіально герої – вони ж родичі режисера – опинилась по різні боки барикад через різницю в поглядах. Про це і є стрічка Віталія Манського «Рідні». Фільм виходить в прокат з 2 лютого і його можна буде подивитись в кінотеатрах Києва, Львова, Харкова, Одеси та Ужгорода.

У 2004 Манський вже знімав у Львові. Тоді  він повернувся, аби знайти своїх однокласників. Задля фільму «Наша Родина», Віталій об’їздив ледь не весь світ, аби зібрати і задокументувати життя людей, з якими вчився тут, у львівській школі №52 ,завжди у класі Б, – уточнює Віталій.

У Москві Віталій Манський працював на телебаченні, став президентом фестивалю документального кіно Артдокфест, який і досі щороку проводиться в столиці Росії, та російської Національної премії в області неігрового кіно «Лаврова гілка». Фільмографія режисера налічує більше 30 фільмів, а свої стрічки автор показував на найвідоміших світових фестивалях документального кіно.

У Львові фільм «Рідні» можна переглянути у мережі кінотеатрів «Планета Кіно»

 

Ліза Кузнєцова

Фото – автора

Інтерв'ю Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!