фото: 4mama.ua

фото: 4mama.ua

Сезон грипу 2018-2019. Що треба знати, щоб вберегтися

19154 0
Коли очікувати активного сезону грипу та як від нього вберегтись – пояснює Tvoemisto.tv.

«Цього року очікують три нові штами грипу. Йдеться не про пандемічний, до якого ми звикли, H1N1 Каліфорнія. Замість нього прийдуть одразу три нові штами: H1N1 H3N2 Сингапур, H1N1 Мічиган та B Колорадо, який виявили у США торік», – про це у коментарі Tvoemisto.tv розповіла головний позаштатний спеціаліст департаменту охорони здоров’я ЛОДА Наталія Тімко.

Як приготувати організм, щоб не захворіти на грип?

Визначають три основні складові, які допомагають організму протистояти вірусу грипу – харчування, загартовування та сезонна вакцинація.

Раціональне харчування та водний баланс. Збалансоване харчування забезпечує організм усіма необхідними мікро-, макроелементами та вітамінами. До цього обов’язково додається достатнє насичення організму водою. Медики називають це «оптимальним режимом наводнення організму». Він корисний тим, що допомагає організму не тільки доставити необхідні елементи, але й промити організм, виводячи з нього, в тому числі, все, що може сприяти розвитку захворюванням.

Загартовування. «Воно добре спрацьовує саме в такий період, як зараз. Фактично загартовуванням ми готуємо організм до осінніх та весняних перепадів температури. Тренована загартовуванням людина набагато стійкіше реагує на різкі сезонні зміни температури і, відповідно, її імунітет набагато ефективніше бореться з вірусами», – пояснює лікар-педіатр Медичного центру Медікавер Христина Салюк.

Вакцинація. На сьогодні це доведений ефективний спосіб протистояти грипу. В звичайних умовах вакциновані від грипу ним не хворіють. У випадках епідемії, коли вірусу довкола надто багато, вакциновані в окремих випадках можуть отримати хіба легку форму хвороби з незначними ознаками ГРВІ і без ускладнень, можливих після важкої форми грипу.

«Вакциновані від грипу не мають ускладнень, навіть якщо й хворіють. Але знову ж таки, вакцина є лише від грипу, на жаль, немає від парагрипу чи ентеровірусної інфекції», – говорить епідеміолог Наталія Тімко.

Чим і коли вакцинуватися. Як повідомили в Міністерстві охорони здоров’я, вакцини проти грипу пройшли перереєстрацію і в жовтні вже мають бути в наявності в аптеках. «МОЗ України зі свого боку провело необхідні дії, щоб вакцини вчасно з’явилися в аптеках і кожен громадянин міг без зайвого клопоту забезпечити собі надійний захист. Це дозволить попередити важкі ускладнення від грипу та знизити захворюваність», — наголосила заступник міністра охорони здоров’я з європейської інтеграції Ольга Стефанишина під час круглого столу «Вакцинація проти грипу».

Згідно зі статистикою, щороку в Україні реєструється близько 6 млн інфекційних захворювань, 98% з яких складають захворювання на грип та ГРВІ. При цьому, як наголосили на круглому столі фахівці, вакцинація від грипу також є економічно обґрунтованою – витрати для кожного хворого, пов’язані із захворюванням на грип чи ГРВІ, коливаються від 400 до 2700 грн, залежно від перебігу захворювання. Натомість вартість 1 дози вакцини, що захищає від грипу впродовж усього сезону, становить близько 200 грн.

Читайте також - Як морально підготувати дитину до вакцинації. Поради батькам

«Найефективніший час для вакцинування – перед активним сезонним періодом грипу. Зараз ми якраз очікуємо доставки нових вакцин, які допоможуть уникнути захворювання в активний осінньо-зимовий пік», – говорить Христина Салюк.

Що робити, якщо відчули перші ознаки хвороби?

Звернутися до лікаря. Пам'ятайте, що в кожного можуть бути індивідуальні прояви хвороби і за ними можуть ховатися й інші хвороби або алергії.

Обмежити відвідування людних місць. Плануючи йти на роботу чи ще кудись, відчуваючи ознаки хвороби, ви наражаєте не тільки себе, а й оточуючих на небезпеку.

Навіть із незначними проявами ГРВІ людина є потенційно небезпечною, з епідемічної сторони, особливо для вагітних, дітей і людей з важкими захворюваннями (наприклад, серцево-судинної системи, дихальної системи, імунологічними проблемами або онкологічними захворюваннями). Саме у цих людей гострі респіраторні інфекції, грип можуть викликати досить важкі ускладнення.

Використання захисних масок є ефективним лише при короткотривалому їх застосуванні. Час дії захисної маски – 2 години. Після цього її потрібно змінити, щоб не накопичувались частинки видихуваного нами повітря, в яких можуть міститися віруси та бактерії.

Заходи в домашніх умовах. Промивання носових ходів соляними розчинами 5 разів на добу. Промивання ротової порожнини і горла антисептичними розчинами, розсмоктування антисептичних засобів для ротової порожнини та горла. При температурі вище за 38оС варто прийняти жарознижувальні засоби та охолодити делікатно себе фізичними методами (провітрювати приміщення, вживати воду кімнатної температури, вбратися у легкий одяг). Слід приділити значну увагу питному режиму людини. Пийте чим побільше чистої негазованої води, компоту, кисілів, теплого неміцного чаю. Ефективне наводнення допоможе швидше й ефективніше впоратися з виведенням вірусів та інших шкідливих мікроорганізмів із вашого організму.

Альтернативні методи профілактики

Ефективність вживання імуностимуляторів, модуляторів та подібних засобів сьогодні, за словами медиків, не є доведеною. Більше того, така практика може мати і зворотній результат, адже втручання в здорову імунну систему може її розбалансувати.

ФОТО: MF.CZ

«З перевірених практик «загартовування імунної системи» є двотижневий курс вітаміну С – відомої всім аскорбінки. Його слід проходити двічі на рік, тобто щопівроку. Яку дозу вітаміну вживати саме вам, повинен визначити лікар. Адже занадто велика доза може зашкодити вашому організму. Такий курс вітаміну С «підкачує» опірність організму, а ризики виникнення ГРВІ й грипу зменшуються», – пояснює лікар Медичного центру Медікавер.

Як відрізнити застуду від грипу?

«Наразі зареєстрованих випадків грипу у Львові ще не було. Збільшилася кількість вірусних захворювань – ГРЗ (гострих респіраторних захворювань) та ГРВІ (гострих респіраторних вірусних захворювань). Переважають звичайні симптоми: закладеність носа, покашлювання, біль в горлі, нежить – загальні катаральні явища з не дуже високою температурою (від 37,5 до 38,5). Дані симптоми однаково з’являються як у дітей, так і у дорослих», – говорить Христина Салюк, лікар-педіатр Медичного центру Medicover.

Читайте також - Постійний зв’язок із лікарем та сучасна лабораторія. Що дає декларація з лікарем приватної клініки

Фонове зображення Designed by topntp26 / Freepik


Читайте ще більше фахових порад і тематичних матеріалів у спецпроекті  Твоє здоров'я». У ньому ми публікуємо тексти на актуальні теми, які найбільше цікавлять львів’ян. Генеральний партнер проекту — Європейська мережа медичних закладів в Україні Медікавер.

 

Твоє здоров'я

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!