Фото: Galnet

Фото: Galnet

Два тижні на збір. Що буде із солодощами і кавою з переходу на Митній

5445 0
У підземному переході на Митній можна придбати заледве не все – від тістечок і батарейок до ременів і білизни. Також тут є кав’ярня, що до душі багатьом львів’янам, які щодня пробігають перехрестям із численних зупинок транспорту навколо.

Сьогодні підприємцям, які мають магазинчики у переході, працівники управління економіки міськради Львова принесли рішення виконкому від 12 березня про демонтаж усіх МАФів упродовж 60-ти днів – за два місяці перехід має бути звільнений від конструкцій. Tvoemisto.tv дізналось, що відбувається в переході на Митній і які плани на нього має місто.

10 років нездорових стосунків

Міськрада Львова віддала перехід на площі Митній в оренду ТзОВ «ІнтерАйс Україна» приблизно 10 років тому.  Місячна вартість оренди, за останніми даними департаменту економічного розвитку, становила 37 тис. грн (75 грн з ПДВ за один квадратний метр).

Востаннє ремонт у переході робили перед Євро-2012. За кілька років тут обвалилась штукатурка і місто почало просити підприємця навести лад. Окрім того, руйнувались сходи, підтікала стеля, у поганому стані були і стіни. Та, каже Ірина Кулинич, орендар не реагував.

Окрім того, із травня 2019 року він перестав платити містові за оренду. З того часу він заборгував бюджету міста 339 тис. грн і ще 87 тисяч – пеня на борг. Водночас, говорить директорка департаменту економічного розвитку, орендар продовжував збирати гроші із власників крамничок у переході.

Читайте також: Куди зникає дух Львова. Справа магазину на Краківській

Відтак у грудні 2019 року договір оренди із ТзОВ «ІнтерАйс Україна» розірвали. Та підприємство не визнало відповідне рішення виконкому і почалась судова тяганина.

«Там антисанітарія, постійні зауваження до сходів, до стін. Все, що вкладалось туди, робило місто – ми зробили вхід зі сторони площі Митної, зараз робимо зі сторони Бернардинів. Підприємця неодноразово попереджали. Договір із ним розірвали ще в 2019 році, він його оскаржував в судах. Є вже рішення на нашу користь. Але коли почався карантин, то ми пригальмували цю справу, тому що розуміли, що всьому бізнесу зараз непросто. Але минулого тижня виконком таки проголосував за демонтаж», – говорить Ірина Кулинич.

Борг із підприємця стягують через суд.

Шок і розпач

Директорка управління економічної політики ЛМР Ірина Кулинич у коментарі Tvoemisto.tv також говорить про 60 днів до повного демонтажу крамничок. Водночас підприємці шоковані і обурені тим, що, як ідеться у розданих їм рішеннях, вже за 14 днів їм відімкнуть світло, без якого вони, вочевидь, працювати не зможуть.

У переході в обідній час завжди людно, особливо в магазині зі солодощами. Сюди, за словами продавчині пані Ірини, часто заходять чиновники зі Львівської ОДА і не тільки. Жінка стала ФОПом у листопаді 2018 року, вклала у магазин чимало коштів, дещо довелося позичати.

«Може здається, що тут нічого такого немає і не було чого вкладати. Насправді, за цих два роки магазин з’їв мені купу нервів, а останній рік через карантин був особливо складним», – каже Ірина.

Про майбутнє виселення разом із колегою зі сусіднього магазину канцтоварів дізналися від журналістів в п’ятницю. Водночас адміністраторка цей факт заперечувала та запевняла – будуть подавати апеляцію, уже неодноразово в цій справі вигравали.

«Я ніколи цим не цікавилася. Працюю, сплачую оренду. А потім заглянула в інтернет і прочитала, що, виявляється, ще в 2019 році орендар апеляцію програв і тоді мав або зробити ремонт, або демонтувати магазини. Тим часом він нікому з нас нічого не казав, брав орендну плату», – розповідає жінка.

Читайте також: Тут живе дух Львова. Як дають собі раду «Айболить» та «Юний технік»

Пані Ірина, яка сама виховує сина та має матір з інвалідністю, каже, що була шокована, коли сьогодні побачила рішення про те, що за два тижні у переході відімкнуть світло.

«Це ж не справа одного дня. Треба позакривати всі податки, якщо ліквідовується підприємство, віддати товар, який в мене, наприклад, весь розпакований. Оренду оплатили на місяць наперед», – розповідає вона.

Жінка додає, що думала, що місто принаймні запропонує інше місце або дасть компенсацію – розраховувала на бодай якусь підтримку.

«Прийшли, вручили пісульки... Ми всі запитували, чи можна ще кудись звертатися, а у відповідь почули, що нічого не зміниться: перехід демонтують, виставлять на аукціон. Що зробить той наступний власник, ще треба побачити», – додає вона.

Її колега, яка вже десять років торгує у переході канцелярією, каже, що має трьох дітей і чоловіка, який наразі доглядає за найменшим сином.

«Продавця тут тримати було неможливо, бо виторгів великих нема. На хліб нам вистачало, хоча останній рік були «в мінусі». Ще й місто зняло оренду з орендодавця, а ми платили йому. Тільки не заплатили в квітні, і то принципово, бо всі домовилися», – розповідає вона.

Переїжджати, за словами жінки, немає куди, хоча деякі підприємці шукають приміщення, а хтось вже розпродує товар. Її колега, продавчиня старшого віку, зайшла у магазин під час нашої розмови і теж жаліється, що не матиме куди йти працювати.

Підприємиці додають, що самі платять за охорону в переході. Хоча, якщо приїхати сюди вночі, її ніколи нема.

Митна без кави

Засновник «Saturdays coffee» Дмитро Носовський, чий заклад також є в переході, вражений не менше інших, адже тільки в жовтні крамничка своїми силами зробила реконструкцію – гідроізоляцію стелі в переході, ремонт території поруч.

«Через постійні локдаун і карантин ми навіть не встигли нормально попрацювати і втілити всі наші проєкти, а їх ще чимало. Сьогодні нам дали 14 днів на виселення, але це мізерний період і фактично нас, а це колектив з 4-х людей, викидають на вулицю», – каже Дмитро Носовський.

Спочатку, додає він, не повірили, думали, місто знайде іншого інвестора. Але після того, як принесли рішення виконкому, зрозуміли, що все серйозно.

Вже почали шукати нове місце для кавової крамниці, а також, каже Дмитро Носовський, готові вислухати пропозиції про спільне інвестування у цей бізнес.

Читайте також: Тут живе дух Львова. Як дають собі раду бар «Корівка» і пиріжкова на Словацького

Так само інше приміщення сподівається знайти власниця магазину з біжутерією та прикрасами Алла. Каже, що руки не опускають і ще є надія, що ситуація може змінитися на краще.

Рік на вітрині

У переході був ще один магазин із печивом, цукерками та іншими солодощами. Його закрили з початком карантину в березні минулого року, однак товар, що залишився, досі лежить за зачиненими дверима.

Власники магазину не з’являються, а неприємний запах зіпсованих упродовж року продуктів чути вже в інших магазинах збоку. Із цього приводу торговці зверталися навіть на Гарячу лінію міста, та поки ради не дали. Тістечка і цукерки продовжують розкладатись.

Місто розводить руками

Ірина Кулинич каже, що орендар мав попередити 16-х підприємців, яким здав приміщення в суборенду, про те, що МАФи демонтують. Також вона відповідає на запитання про те, що люди самі вкладались в ремонти.

«Мусить бути однаковий простір, а не так, що два метри відремонтовано, а далі… Окрім того, вони мають договірні відносини із орендарем, а не з містом. А ми розриваємо договір оренди з ним», – говорить Ірина Кулинич.

Пропозиції інших інвесторів у міськраді, додає вона, наразі не розглядають – немає підстав.

Що буде далі?

У п’ятницю міський голова Львова Андрій Садовий сказав, що у переході можуть облаштувати ще одну галерею для молодих митців (недавно у місті вже відкрили муніципальний мистецький простір). Та от бюджет розвитку Львова на цей рік депутати досі не ухвалили, через що у місті не можуть завершити ремонти, підключити світлофори та вирішити інші важливі справи.

«Не обов’язково це має бути прибутково. Насамперед це має бути чисто, комфортно і безпечно. Переходом постійно користуються люди – там має горіти світло, все має бути відремонтовано, це центр міста», – говорить Ірина Кулинич про мистецькі плани міста на перехід на Митній.

Вона уточнює, що для ідеї з галереєю має бути окреме рішення. Передусім же, каже чиновниця, в переході потрібно навести порядок.

Звідки гроші?

«Ми будемо думати спільно з управлінням архітектури, яким чином там все обладнати. Має бути проєкт, кошторис – там треба навести лад зі сторони вулиці Винниченка, де частинка належить до обласної комунальної власності. Це непростий проєкт. Разом з тим, це має бути цілісний проєкт – від Винниченка до Бернардинів і Митної. Можливо, буде і конкурс проєктів. Зараз складно сказати, треба покроково рухатись», – говорить Ірина Кулинич.

Читайте також: Карантин добив. У Львові закривають культову українську книгарню

За її словами, якщо підприємець таки визнає, що неправий і сам все демонтує, то можна було б облаштувати підземний перехід до літа.

Утім, скільки місто може витратити на роботи, чиновниця не знає.

«Скільки на це може піти коштів – не скажу, однозначно. Там треба і гідроізоляцію робити, повністю ремонтувати, сходи міняти тощо. Ідей є багато, але конкретно сказати не готова», – каже вона.

Отже, за два тижні 16-ть підприємців мають залишити крамнички в переході на Митній, а місто за власний кошт почне ремонтувати його, хоча досі не знає, що там буде і скільки це коштуватиме. (Нагадаємо, договір оренди розірвали у грудні 2019 року).

Tvoemisto.tv намагалось з’ясувати, чому ж так сталось із переходом на Митній у Юрія Говірка із ТзОВ «ІнтерАйс». Спочатку він просив перетелефонувати пізніше та зрештою перестав відповідати на дзвінки журналістів.

Олександра Бодняк, Ольга Коваль

Фото Ольги Коваль

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!