Фото: Власно.info

Фото: Власно.info

«Мама викликала швидку і знепритомніла». Історії людей, які отруїлись чадним газом

4793 0
Хоча Дарина і її мама отруїлись чадним газом ще понад 10 років тому, але дівчина досі все пам'ятає – до того моменту, як втратила свідомість. Врятувало те, що її мама знепритомніла на кілька хвилин пізніше. Обидві провели в реанімації три тижні. Tvoemisto.tv поговорило з людьми, які постраждали від чадного газу, дізналося про про причини біди і як запобігти отруєнню.

Чадний газ і квартири подобово

Два роки тому у Львові чадним газом отруїлись четверо туристів віком від 20 до 25 років. Двоє з них – 21-річні хлопець і дівчина – загинули. Молоді люди винаймали квартиру подобово на вулиці Дорошенка. Заселились всього за день до трагедії. Подібна історія, але, на щастя, без смертельного закінчення, трапилася з Іриною Ляшук. Дівчина пережила отруєння чадним газом, коли приїхала у відрядження з Києва до Львова. Тоді, пригадує, в столиці було вже тепло, а у Львові – дощ і холодно. Із своєю колегою Ірина теж винайняла квартиру подобово.

«Вийшли з поїзда, приїхали у квартиру на вул. Стрийській і, відповідно, треба було зібратись на роботу. Квартира там була стара – австрійського чи польського будівництва, точно вже не пам’ятаю, мала колонку, яку ми включили. А щоб швидше квартира нагрілася, ввімкнули комфорки на деякий час. Як пішли збиратися по своїх кімнатах – газ на кухні виключили», – говорить Ірина Ляшук.

Читайте також: Доглядачі коминів: як працюють львівські сажотруси

Все, що було потім, потерпіла від отруєння пам’ятає погано, переважно – з розмов з подругою.

«Коли подруга збиралася, то дуже захотіла спати, тому прилягла і нібито заснула. Я ж пам’ятаю, що фарбувалась, прасувала одяг і мені різко закрутилась голова. Аж так, що я до подушки не дійшла і впала на прасувальну дошку. Від гуркіту прокинулася подруга, яка мене й врятувала. Вона зайшла в кімнату і побачила мене у конвульсіях. На щастя, вона швидко зорієнтувалася, викликала «швидку», – розповідає жінка.  

Читайте також: Пластикові вікна можуть спричинити отруєння чадним газом

Моментами Ірина пригадує, як зайшли лікарі, зробили їй укол і на брезенті понесли її до карети «швидкої».

«Сусіди, які все це бачили, казали потім власниці квартири, що мене нібито виводили в стані наркотичного сп’яніння. А мене трусило ще кілька годин», – додає Ірина Ляшук.

Цікаво, що аналізи показали, що в колеги, попри слабшу реакцію на чадний газ, отруєння було сильнішим. А в Ірини навпаки – менша доза чадного газу, але сильна реакція із судомами і втратою свідомості.

Читайте також: Як подати показники лічильника за газ, не виходячи з дому. Інструкція

«Судоми в мене продовжувалися кілька годин, хоча мені дали укол, таблетки. Пізніше відправили на енцефалограму, щоби з’ясувати, чи не було впливу на центральну нервову систему. Потім – в барокамеру для очистки організму. Тоді відправили додому», – розказує Ірина.

Ірина Ляшук також каже, що нині дуже прислухається до звуків в своїй квартирі: чи часом вода не так шумить, чи колонка добре працює. Навіть уночі одразу на це реагує.

У чому причина

За словами начальника відділу нагляду на виробництві і на об'єктах підвищеної небезпеки Головного управління Держпраці у Львівській області Ігоря Проця, мешканці часто самі втручаються в газову мережу: перевстановлюють газові прилади, переоблаштовують димоветиляційні канали, герметично зачиняють вікна і двері під час опалення, чим провокують біду.

«Причина банальна – у приміщення не надходить необхідна кількість повітря. Через установку герметичних вікон і дверей без провітрювання виникає небезпека утворення чадного газу. Якщо до 2015 року у квартири заходили представники газорозподільчих підприємств і раз на рік проводили технічне обслуговування газових приладів, то з 2015 року вони не мають таких повноважень», – пояснює Ігор Проць.

Читайте також: Газ, світло та опалення. Як зростуть для українців тарифи на «комуналку» у 2021 році

Водночас начальник львівського відділення АТ «Львівгаз» Павло Сербан додає, що основні правила безпечного користування газовими приладами – це, по-перше, притік свіжого повітря через вікно або двері до приміщення, де є газова плита чи газовий котел; по-друге, чистий вентиляційний канал, через який відпрацьовані гази мають виходити в атмосферу природним шляхом без електричних вентиляторів. Там, де встановлені прилади з димовідводом продуктів згоряння в комин (газові котли чи колонки тощо), комин також має бути чистим. І в жодному разі в таких приміщеннях не може бути електричних вентиляторів (витяжок).

«Якщо йдеться про приватний будинок, то людина може сама почистити комин і перевірити тягу або заключити договір зі спеціалізованою організацією, яка це робить. У багатоквартирному будинку, наприклад, ОСББ заключають договір зі спеціалізованою організацією», – говорить Павло Сербан.

Він додає, що для того, аби убезпечити себе і рідних, є газосигналізатор. Коли є витік природного газу чи утворився чадний газ, спрацьовує світлова і звукова сигналізація.

Характерні симптоми і що робити

Легкий стан отруєння чадним газом складно запідозрити і визначити. Він може бути подібним до гіпертонічного кризу чи навіть до нежитю. Про це у коментарі Tvoemisto.tv розповідає лікар Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Ігор Тарнавчик. Характерні симптоми – це головний біль, слабкість, почервоніння в очах, тахікардія. Якщо в помешканні є кілька людей з однаковими симптомами одночасно, тоді можна підозрювати масове отруєння.

«Ми часом приїжджаємо на банальний гіпертонічний криз, людині зле, підвищився тиск, потім підходить інший член сім’ї і каже, що у нього болить голова. Тоді одразу постає питання, чи це не отруєння», – каже він.

Коли стан важкий, то людина може бути загальмована, в неї посилюється задишка, шкіра може ставати яскраво червоного кольору, піднімається тиск. На пізніх стадіях тиск навпаки падає і людина може втратити свідомість.

Читайте також: У Львові двоє туристів померли від отруєння чадним газом. Як уберегтися

«У помешканні в такому випадку одразу слід відкрити вікна, щоб дати доступ свіжому повітрю, бо небезпека якраз в тому, що чадний газ набагато більше споріднений з гемоглобіном, ніж кисень. Основна робота гемоглобіну – це переносити кисень, тому потрібно максимально дати доступ до нього, аби хворому стало легше. Треба вийти за межі приміщення, викликати швидку і газову службу», – додає лікар.

Важливо, що чадний газ є важчим за повітря і спочатку він уражає низьких на зріст або тих, хто лежить на ліжку, а також тварин. Чадний газ накопичується на ліжку, підлозі, тому часто страждають діти. Дорослі спочатку можуть не відчувати погіршення стану, однак загалом симптоми приблизно однакові – нудота, блювота, головний біль, запаморочення.

«Алгоритм такий: приїжджає «швидка», забирає потерпілих, їм дають кисень. Лікарі дивляться, чи є проблеми із серцебиттям, тиском. Якщо так, то потрібні уколи, хворих везуть в приймальний покій. Основне – це оксигенотерапія. Фактично, з отруєннями їдуть в обласну лікарню, там є спеціалізований центр і можна дати кисень під тиском, тоді все спрацює ефективніше. Чадний газ вимивається зі сполук гемоглобіну саме під тиском», – говорить Ігор Тарнавчик.

Читайте також: Як вберегтися від чадного газу

Після цього – дезінтоксикаційна терапія, також потерпілим дають вітаміни, а якщо є підозра на набряк мозку, то потрібна протинабрякова терапія.

Про реабілітацію після отруєння чадним газом

Украй важке отруєння чадним газом та реабілітацію після нього пережила засновниця донорського проєкту «Zdai Blood» Дарина Власенко, коли була підліткою. У 2008 році в приватному будинку, де мешкала сім’я, була газова колонка. Час від часу труби чистили, але після останнього разу щось пішло не так, і усі газові випари стали потрапляти в приміщення. За день до трагедії у Дарини та її мами розболілися голови, однак вони не могли подумати про отруєння, а скидали це на погоду і тиск.

Наступного дня після школи 14-річна дівчина набрала ванну води, щоби покупатися, а її мама пішла мити посуд.

«Я відчула себе дуже зле, сказала мамі, що піду раніше спати, мала запаморочення. А вона має звичку цілувати мене перед сном. Через 10 хв прийшла до мене, і я вже була без свідомості. Мама встигла викликати «швидку», залишила двері відчиненими і теж почала непритомніти. Нам дуже пощастило, що лікарі оперативно зреагували і доставили нас в реанімацію, де ми пробули три тижні», – розповідає дівчина.

Читайте також: Майже 90 людей отруїлись чадним газом у Львові від початку року

Дарина Власенко каже, що ще протягом місяця намагалася відтворити всі події в голові.

«Нас відкачали медичними препаратами. Пам’ятаю момент, коли вже прокинулася в реанімації і в дверях побачила тата, хоча ще не розуміла, що трапилося», – додає вона.

Дарининій мамі в організм потрапило менше чадного газу, тому вона прийшла до тями швидше. Після цього обидві ще проходили реабілітацію, під час якої Дарина втратила апетит, організм після стресу не міг повноцінно працювати. Так, дівчина схудла на 7 кг внаслідок отруєння.

А тато тим часом забрав із дому газову колонку, додає Дарина. Так само зробили і друзі та деякі родичі сім’ї, коли дізнались про цю історію.

Довідково

Протягом першого місяця 2021 року у Львові трапилось вже 11 випадків отруєння чадним газом, постраждали 30 людей, з яких 10 – діти. А молода пара, яка винаймала квартиру в центрі Львова, унаслідок отруєння чадним газом померла. Водночас за весь минулий рік у Львові було 52 випадки отруєння чадним газом. Причиною фахівці, здебільшого, називають те, що мешканці не дотримуються правил користування газовими приладами та самі втручаються в мережу.

Ольга Коваль

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!