Що робити, якщо дитина «нічим не зацікавлена». Поради для батьків

10079 0
Бути хорошими батьками означає прислухатися до дитини. Тож наберіться терпіння та тримайте руку на пульсі, щоб допомагти вашому школяреві відчувати себе унікальним.

Андрію – 9 років. Веселий, цікавий, має «підвішений» язик та навіть подобається усім дівчатам в класі. Але...нічого не хоче робити. Хлопчика цікавлять здебільшого лише гаджети. А про навчання чи допомогу по дому він взагалі не зважає.

Протягом останніх 10 років таке явище вже не є чимось новим. Із розвитком технологій виросло ціле покоління дітей, які «нічим не зацікавлені». Вони не лише не розуміють, ким хочуть стати у майбутньому, але й намагаються не думати про це. Звичайно, що така ситуація хвилює батьків. То що ж робити, щоб змінити ставлення дитини до проявів ініціативи?

Що точно треба запам'ятати батькам –  не слід «тиснути» на дітей. Вони не розуміють, чому мама і тато хочуть нав’язати їм якусь спортивну секцію, танці чи гурток з англійської. Діти сприймають це як щось, що потрібно їхнім батькам, але не їм самим. А це зовсім не стимул.

То що робити батькам у таких випадках?

Відповідь на це знайшов відомий у світі фахівець із освіти та сімейних стосунків Стівен Кові. Він створив програму для учнів «Лідер у Мені», завдяки якій вже декілька поколінь дітей виросли успішними та самореалізованими. Тому пропонуємо лайфхаки саме з цієї програми.

Крок №1 – Дайте свободу вибору

Перш ніж хвилюватися, чому ж дитина нічим не цікавиться, переконайтеся, що все саме так. Цілком можливо, що вона має якісь захоплення, проте ще не розповіла вам про них. А може бути навіть й таке, що вона й сама їх ще не усвідомила. 

Вам варто сісти разом із дитиною та розпитати її про те, що подобається. Не змушуйте розказати про захоплення, а у формі звичайної розмови випитайте, що ж дитина любить найбільше. Усі мають захоплення, але інколи їм потрібно просто допомогти їх усвідомити.

Крок №2 – Змотивуйте зробити крок


Діти, як і деякі дорослі, іноді дуже сором’язливі. Вони можуть боятися йти на гурток танців, бо там багато незнайомців. А почуватися незручно не любить ніхто із нас… 

Ви повинні пояснити дитині, що перший крок – це не страшно. Навпаки, це можливість досягти мрії. Бо ж наважитись щось зробити – вже майже 50% успіху. Скажіть дитині, що починати усім страшно. Скоріш за все, дітям у групі також лячно у перший день знайомства. Тому немає причин боятися щось пробувати. Адже взамін дитина отримає значно більше – вона зможе робити те, про що мріяла.

Ілюстрації з посібника «Лідер у Мені». Не підлягають копіюванню чи використанню без письмового дозволу компанії FranklinCovey Education Ukraine

Крок №3 – Поясність різницю між активними і пасивними людьми


Стівен Кові називає це трішки по-іншому: людей можна поділити на проактивних та реактивних. Перші, якщо щось запланували, то обов’язково доведуть це до кінця. Вони нікого не звинувачують і не виправдовуються. І в результаті завжди мають те, що хотіли.

Другий тип людей – реактивні – завжди шукають винного та причину, чому щось не вдалося. Вони беруть на себе роль жертви.

Поясніть дитині, що бути проактивним – не означає стати «вискочкою» чи постійно чимось займатися, не відпочиваючи. Це означає мати мету і маленькими кроками йти до неї. А в результаті – отримати багато задоволення від зробленої роботи. Реактивні люди не обдумують свої слів та рішень, через що часто шкодують. А проактивні, навпаки, самі творять своє життя та мають те, на що заслужили.

Ілюстрації з посібника «Лідер у Мені». Не підлягають копіюванню чи використанню без письмового дозволу компанії FranklinCovey Education Ukraine.

Крок №4 – Дозволяйте дитині «зупинятися»


Нам всім іноді потрібна пауза. Втома може призвести до «вигорання» та стресів. А це може призвести до того, що дитина просто здасться, про що потім шкодуватиме.

Тож коли ви помічаєте, що дитина занадто втомлена – дайте їй відпочити та «підзарядитися». Не можна вимагати від людини працювати, коли та валиться з ніг. Прийміть це та допоможіть вашій дитині набратися нових сил, щоб вона могла продовжити свою маленьку боротьбу.

Бути хорошими батьками означає прислухатися до дитини. Тож наберіться терпіння та тримайте руку на пульсі, щоб допомагти вашому школяреві відчувати себе унікальним.

«Лідер у Мені» навчає мати сміливість втілювати мрії. Ми здатні на неймовірні речі, коли займаємося тим, що нам подобається. Надихніть дитину віднайти своє захоплення, і вона вразить вас своєю ініціативністю!

Також програма «Лідер у Мені» вже з'явилася у Львові. Про те, у яких школах можете її знайти – читайте тут.

Більше про навчання шукайте тут

Партнерська публікація 

Освіта 3.0

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!