Photo by Nico Benedickt on Unsplash

Photo by Nico Benedickt on Unsplash

Що Васюник обіцяє зробити для Львова. Аналіз програми

3817 0
Медіа-хаб Tvoemisto.tv вирішив проаналізувати, як кандидати на голову Львівської ОТГ орієнтуються у проблемах міста і як збираються їх вирішувати.

Напередодні місцевих виборів, що відбудуться 25 жовтня, Tvoemisto.tv запитало членів своєї Спільноти про те, якими вони бачать найбільші проблеми в місті. А потім ми пошукали згадки про ці проблеми у програмах кандидатів, щоб дізнатись, як вони будуть їх вирішувати.

Читайте також: На голову Львівської ОТГ подалися 16 кандидатів. Хто вони?

Зазначимо, що найбільшою проблемою в місті наші читачі вважають транспортну систему та недостатню мобільність.

Топ найбільших проблем в місті виглядає так:

  • недосконала транспортна система або недостатня мобільність (31% учасників голосування назвали це основною проблемою);
  • забудова міста без розвитку інфраструктури (важлива проблема для 22% опитаних);
  • поганий громадський транспорт (найбільшим недоліком вважають 17% опитаних);
  • проблеми з паркуванням (їх назвали 8% опитаних);
  • сміття у місті (5% львів’ян вважають найактуальнішою проблемою);
  • розвиток зелених зон (4% вважають топ–проблемою).

Ще 2% критикує екологічні рішення та дії ради за умов пандемії. 1% – схвильовані безпекою, інженерними мережами, сферою дозвілля та розвитком бізнесу.

Читайте також: Що обіцяє Садовий зробити для Львова. Аналіз програми

Кандидат: Ігор Васюник.

Партія: самовисуванець.

Програма: «Стратегія 2030 Львів – перший!»

Особливості програми: Програмний документ Ігоря Васюника можна завантажити на його інтернет-сторінці, де автобіографія кандидата поєднується зі скороченою версією програми та агітаційними висловлюваннями семи «людей діла»: лікаря, юристів, журналістки, директора школи, бізнесмена та аналітика.

В автобіографії Ігор Васюник розповідає про себе: «Я – львів’янин», «я – успішний підприємець», «я – співзасновник мережі центрів розвитку дитини», «я – інвестор у низці підприємств у сфері нерухомості та управлінській компанії», «я – фахівець з питань транспорту, автор 36 законопроєктів у сфері транспорту, в тому числі закону про «електронний–квиток»», «я – щасливий син», «я – наймолодший з трьох синів», «я допомагав нашим військовим» (загалом кандидат 28 разів використовує займенник «я»).

Читайте також: Що обіцяє Синютка зробити для Львова. Аналіз програми

«Стратегія 2030 “Львів – Перший”» займає 81 сторінку, складається з передмови, трьох розділів і додатків. «Подібні програми писали для президентів та урядів України. Львів стане першим містом України, яке отримає настільки детальну стратегію розвитку», – йдеться на сторінці Ігоря Васюника.

Передмову до програми написав Віктор Андрусів, «львів’янин, який вже ось 15 років живе в Києві», виконавчий директор Українського інституту майбутнього – організації, що існує з 2016 року, розробляла «Стратегію 2030 “Львів – Перший”» і позиціонує себе як «незалежний аналітичний центр».

Розділ 1 Стратегії «Львів – європейське місто» – це аналіз ситуації, проблем та перспектив розвитку. Тут Львів називають унікальним містом, українською столицею ІТ-індустрії, потужним освітнім центром, «досить зеленим», «досить гуманним», а також містом «досить застарілої інфраструктури».

«Розділ 2. Галузеві стратегії перетворень» – це опис гіпотетичного Львова–2030, що став «інтелектуальним, технологічним та логістичним центром на мапі України». Тут також присутній аналіз сучасної ситуації і наведений перелік проєктів і стратегічних завдань за напрямами: економіка; інновації; транспортна мобільність; соціальна сфера; розвиток людського капіталу; екологія та ідентичність міста і міської громади. Тобто, із 7 пріоритетів Ігоря Васюника із запитами львів’ян збігаються питання мобільності та екології.

Про пандемію в документі не згадують, щодо паркування присутня конкретна обіцянка зробити його платним у всьому історичному центрі міста.

В Стратегії задекларований намір віддати перевагу громадському транспорту та знизити рівень використання приватних автомобілів.

У «Розділ 3. Стратегії розвитку нових районів» сформульована пропозиція створити трирівневу адміністративно-територіальну систему «мікрорайони райони місто, тобто “країна Львів”». При цьому «“Країна Львів” – це місто як привабливий сервісний центр для навколишніх населених пунктів, які добровільно передають центральному муніципалітету певні функції та повноваження в обмін на доступ до відповідних сервісів». У цьому розділі деталізуються плани розвитку кожного з районів Львова.

У Додатках наведені графіки, серед яких і порівняння львів’янина-2020 і львів’янина-2030. Останній – багатший і має більше вільного часу, порівняно з «львів’янином 2020».

Ідеологія/цінності: З одного боку, в Стратегії задекларована орієнтація на Європу (Львів – «локомотив євроінтеграції України»), з іншого – у програмі присутня згадка про те, що сьогодні «кожна нація все більше хоче зберігати власну ідентичність».

За львів’янами визнається провідна роль в державотворчих процесах, але не в питаннях господарчих: «Львів завжди першим піднімав хвилі національних рухів... «Чому ж тоді Львів не перший?...» за якістю громадського транспорту, чому першим не збудував сучасний сміттєпереробний завод, чому не перший за якістю питної води, не перший за чистотою повітря та якістю доріг?… », – зазначено в Стратегії.

У документі чимало аргументів та намірів сформульовані через спеціалізовані поняття: «пасіонарність», «тренд гуманізму в урбаністиці»; «збільшення частки секторів з високою доданою вартістю та зменшення критичного імпорту»; «інтелектуалізація економіки через стимуляцію кластеру R&D (Research and Development)»; «діджиталізація адміністративного сектору».

Стратегії властивий художній стиль: «Впродовж дня більшість своїх справ можна зробити пішки... Ходити в тіні зелені набагато приємніше, а загалом – пропало відчуття навколишнього хаосу, хоча вулиці стали більш насичені людьми»; «історія життя будь-якої людини починається ще до її народження».

У документі 12 разів використали слова «щастя» і «щасливий». У частині «Екологічна стратегія» (ст. 45-57) присутні й епіграфи: «Найкращі відходи – це ті, утворення яких вдалось уникнути»; «хто вважає, що економіка важливіша за довкілля, нехай спробує затримати подих, рахуючи свої гроші» (економіст проф. Гай МакФерсон) тощо.

Конкретика: дедлайн, бюджет, виконавець прописані тільки для стартегічної цілі «Безпечна питна вода з крану» (ст. 52). Це - єдина стратегічна ціль, виконання якої конкретизовано. Щодо інших проектів і пріоритетних завдань, яких тільки у Розділі 3 зазначено близько 40, не вказано дедлайнів, бюджету чи виконавців.

Читайте також: Вибори до Львівської міськради. Перша десятка Європейської солідарності

У Стратегії нічого не сказано про механізм запровадження безкоштовного громадського транспорту, який Ігор Васюник пропагує на сторінці самопрезентації словами: «Якісний громадський транспорт фінансуватиметься з міського бюджету». Натомість у програмному документі «Стратегії 2030» обіцяють «безкоштовні пересадки» та «безкоштовні маршрути в місті (туристичні, соціальні)», але словосполучення «безкоштовний транспорт» присутнє тільки в трьох формулюваннях на інфографіці (ст. 35) – і не у формі обіцянки, а в аналітичному контексті (вказані мета його запровадження, хто його запровадив і що кожного року «економіка Львова через затори втрачає більше, ніж потрібно на фінансування безкоштовного громадського транспорту»).

Очевидно, що «Стратегія 2030» розрахована на 10 років, а міського голову обирають на 5 років, тобто, виглядає, що Ігор Васюник претендує щонайменше на дві каденції.

Tvoemisto.tv також пропонує читачам ознайомитись із аналізом програм кандидатів на голову Львівської ОТГ за ключовими проблемами міста, які бачать члени спільноти «Твого міста»:

Також пропонуємо ідеї кандидатів на голову Львівської ОТГ для вирішення транспортної проблеми у Львові і проблеми сміття та хаотичної забудови.

Нагадуємо, що місцеві вибори відбудуться 25 жовтня. Щоб процес волевиявлення був успішним, дізнайтесь нові правила заповнення бюлетенів та роботи виборчих дільниць.

Соломія Кривенко

Інфографіка: Марія Стахів

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!