Фото: Вікіпедія

Фото: Вікіпедія

Сватання Суховолі. В яку громаду увійде найбільше село Городоцького району

6507 0
В Україні завершується процес створення об’єднаних територіальних громад. Tvoemisto.tv зазирнуло у процес переговорів про об’єднання з найбільшим селом Городоцького району – Суховолею, яке в роздумах приєднатися до Городка, Зимної Води чи Львова.

Цього року відбудуться місцеві вибори, у які Україна має увійти з новим адміністративно-територіальним устроєм. На Львівщині вже утворили майже всі громади. Не до кінця визначилися переважно території біля Львова. Місто почало заманювати їх в агломерацію (об’єднання сформовані біля великих міст), хоча законодавства про це наразі немає.

У Суховолі, що розташована за 15 хвилин їзди від Львова, живуть десь 4100 людей, виборців тут близько 3600. Село тісно межує із Зимною Водою та Рудне.

«Є вуличка, де сходяться межі Суховолі, Зимної Води та Рудного, що є частиною Львова», – говорить місцевий мешканець, лікар Ігор Кищак.

Діти Суховолі ходять до дитячого садочка у Зимній Воді, там же відвідують школу, адже в самому селі її не можуть добудувати вже четвертий рік.

Минулої неділі у селі відбулась зустріч мешканців із представниками Городка, Зимної Води та Львова, які воліють бачити Суховолю у складі своєї ОТГ.

Все ж було нормально

Ще коли в Україні тільки почали говорити про створення ОТГ, Суховоля, згідно із тодішнім законодавством, мала увійти до складу Городоцької громади. Суховільчани підтримали таку ідею. Кілька років вони жили з цією думкою та інші варіанти не розглядали. Та Городоцьку ОТГ так і не створили.

«Можливо, це було якесь політичне рішення на рівні Городка чи ще десь», – каже Ігор Кищак.

Згодом закон про ОТГ удосконалили і у населених пунктів з’явилась можливість об’єднуватись попри усталені межі районів. Тоді до Суховолі почала «залицятись» Зимна Вода.

Цей варіант сподобався багатьом переважно через географію, говорить Ігор Кищак: Городок – далеко, а Зимна Вода – близько, навіть впритул. Думка частини мешканців змінилась.

Придане

«У грудні 2019 року відбувся схід села. Більшість  громади віддала свій голос за вступ до Зимновідської ОТГ (лише 7 присутніх проголосували за Городоцьку ОТГ). Також паралельно були опитування громади на сторінці Фейсбук, де також більшість віддала свої голоси за Зимновідську ОТГ», – розповідає мешканець Суховолі Зеновій Дуда.

Натомість сільський голова Суховолі Андрій Торба каже, що має свою думку, з ким об’єднуватися, але намагається її не висловлювати – мовляв, вона дратує людей. Та він заперечує, що більшість обрала би Зимну Воду.

«Я скажу чесно. Я сільський голова, до мене люди часто приходять і я нікого не пропустив, не спитавши думки з цього приводу. І то неправда, що більшість були за Зимну Воду. Просто там була викривлена інформація», – говорить Андрій Торба.

Він розповідає, що сільські активісти підняли бухгалтерію Зимновідської ОТГ та розвінчали «байки», що ширились серед місцевих мешканців. Городок знову отримав прихильність. Принаймні, в очах частини людей.

«У Зимної Води, як було озвучено, бюджет становить близько 71 млн, але з нього більшість іде на зарплати та утримання апарату, а на чотири села залишається близько 15 млн. Городок озвучив, що у них доходи близько 100 млн. Але ще ніхто не рахував дохід від ПДФО, а він колосальний. Це кардинально більше від Зимної Води», – говорить мешканець Суховолі Богдан Штойко.

Місцевий підприємець Юрій Опалінський також рахує майбутні можливі гроші Суховолі.

«Візьмемо найпростіші показники – доходи на одну людину. У Зимній Воді зараз дохід на одну людину є 3,5 тис. грн, а у Городку – 10 тис. грн. І моя особиста думка, щоб нам у майбутньому краще жити, нам треба іти туди, де більше можливостей, доходів. У Городоцькій ОТГ і більший фонд землі. А Зимна Вода вже не має, куди розвиватися – там немає землі, приміщень тощо», – розмірковує Юрій Опалінський.

«В принципі, усе було би спокійно, якби не з’явився Львів із своєю пропозицією агломерації», – каже лікар Ігор Кищак.

Попелюшка і Принц

Проблем у Суховолі вистачає. Як і в багатьох селах, тут є розбиті дороги, немає дитячого садочка, а також – каналізації та централізованого водопостачання. Школу у Суховолі будують ще від 2016 року. Двічі підрядниками були близькі до братів Дубневичів фірми, та двічі виникали проблеми – завищені ціни, недобудова, брак фінансування тощо.

До слова, Ярослав Дубневич торік знову став нардепом від 120-го округу із центром у Городку.

Як говорить Ігор Кищак, на численні гарячі потреби села потрібно близько 200 мільйонів гривень, а Суховоля сама на себе не заробляє. Окрім того, тут немає вільної землі та великих підприємств – лише дрібні місцеві підприємці.

Хоча про зміну адміністративно-територіального поділу йдеться вже не перший рік, Львів активно заговорив про агломерацію недавно – коли Любомир Зубач повернувся з Верховної Ради і став заступником Андрія Садового. Зараз у міськраді Львова навіть створюють цілий департамент агломерації.

Під час зустрічі із мешканцями Суховолі, коли Городок, Зимна Вода і Львів озвучували свої пропозиції, Любомир Зубач сказав, що бюджет Львова становить близько 12 мільярдів гривень, розповідають учасники зустрічі.

«Спочатку у більшості люди були за Зимну Воду, потім прийшов Львів, ми дізнались більше інформації. Я тепер дивлюсь, що у Львові краща перспектива», – говорить підприємець Юрій Опалінський.

Викрадення Європи

Попри озвучені пропозиції, учасники зборів кажуть, що конкретики щодо свого майбутнього в тій чи іншій ОТГ не почули.

«Жодна майбутня ОТГ не готова сказати, що за 1-3 роки виділить нам потрібні кошти. Всі кажуть, що готові працювати, будуть залучати, шукати тощо. Наразі без конкретики», – каже мешканець Суховолі Ігор Кищак.

Немає, говорить він, і жодної інформації про можливе політичне представництво Суховолі після об’єднання з кимось.

«Зимна Вода говорила, що у нас буде 5 депутатів. Але вони важелів впливу не будуть мати, я так думаю. А в Городку – 4 депутати. Зі Львовом чіткої пропозиції по представниках нам не озвучили. Пан Зубач говорив про окрему районну раду чи про міський актив чи щось таке, але ще невідомо», – додає Юрій Опалінський.

Сільський голова Андрій Торба розповідає, що Андрій Садовий провів окрему нараду із очільниками населених пунктів поблизу Львова.

«Він пояснював за агломерацію. Там були такі слова, що ніби добровільне об’єднання вже закінчилось і Кабмін буде ухвалювати рішення без мешканців громад. Позиція була створити робочу групу, щоб вона над цим питанням працювала. Нічого не було сказано конкретного», – пояснює свою позицію Андрій Торба.

Нагадаємо, що раніше справді ішлося про те, що у разі, якщо громади не визначаться самостійно, держава їм допоможе. Утім, як кажуть в Львівській ОДА, консультації з громадами вже на завершальному етапі, їм дали додатковий час, власне, через раптову ініціативу Львова.

Одружуватись не обов’язково

Співпраця Львова і прилеглих територій може бути у трьох форматах, говорить т. в. о. департаменту економічної політики Львівської ОДА Степан Куйбіда.

«Перший – міжмуніципальне співробітництво. Відповідне законодавство є і можна рухатись. Навіть є обласна програма така», – каже Степан Куйбіда.

Другий формат співпраці, за його словами, це економічна агломерація.

«Але поки що немає законодавства, що регулювало би ці відносини. Чи не поспіхом є говорити про агломерацію, коли ми не знаємо правил гри?», – говорить посадовець.

Ще один варіант, додає він, це об’єднатися в одну територіальну громаду.

«Не будемо забувати, що Львів – обласний центр і йому потрібні території для розвитку, їх треба шукати в прилеглих населених пунктах», – каже Степан Куйбіда.

«Реформа доходить до завершення. 25 жовтня вже не далеко, і у вибори ми маємо увійти у новому адміністративно-територіальному устрої», – додає він.

Суховільчани, говорить сільський голова Андрій Торба, взяли тиждень на роздуми. Тоді місцеві депутати вирішать, у який спосіб провести опитування, та займуться ним.

«Головне, щоб потім ніхто не оскаржив його у суді, тому треба підготуватися. За депутатами треба буде стежити під час опитування, щоб не було так, що вийшов з церкви і просить щось підписати у свою сторону», – каже Андрій Торба.

Сільський голова додає, що буде мовчати і підтримувати позицію громади.

Олександра Бодняк

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Проєкт «Реформи без ілюзій» реалізується за підтримки проєкту USAID «Медійна програма в Україні», яка виконується міжнародною організацією Internews.

Реформи без ілюзій

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!