Фото: Антикор

Фото: Антикор

Бунт мера Черкас, як криза влади в Україні. Висновки тижня, що минув

3215 0
Те, що загубилося в потоці подій і заяв.

Спочатку про США, Китай і коронавірус. Видання The Daily Telegraph пише, що за даними спецслужб кількох держав, Китай приховував та знищував дані про вірус. Серед іншого, Пекін, ймовірно, не визнавав передачу вірусу від людини до людини, коли це вже було підтверджено, змушував мовчати лікарів і не давав біозразки вченим, які працювали над вакциною. У свою чергу, президент США Трамп заявив про те, що у нього є інформація, яка підтверджує, що джерелом Covid-19 стала лабораторія в Уханьському інституті вірусології в Китаї. Він пригрозив, що введе додаткові мита на товари з Китаю.

Читайте також: Львів і криза. Де можна буде знайти роботу після карантину

Китай відреагував на це по-своєму – розмістив коротку анімацію, яка висміює реакцію США на епідемію. Пекін там змальований чесним і відповідальним: він попереджав світ про небезпеку, але його не слухали.

У світі наростає світовий безлад і ця тенденція буде тільки посилюватися в майбутньому. Основною причиною цьому є наростання розриву між важливим завданнями, які стоять перед країнами та їх рішеннями.

Книга президента Ради з міжнародних стосунків (США) Річарда Хааса «Світовий безпорядок» якраз про те, як світу кілька разів вдавалося досягати спільного бачення, втрачати його, йти до нього через стахітливі війни, відновлювати спільну візію, щоб в результаті зараз знову опускатися до хаосу.

За його баченням, світовий порядок XIX століття з’явився після наполеонівських воєн, які спустошували Європу більш як десять років. Коли армії Наполеона були розбиті, переможці – Австрія, Пруссія, Росія і Великобританія – на Віденському конгресі (1814-1815 роки) сформували систему, відому як Європейський концерт.

Було досягнуто згоди про неприпустимість вторгнення в іншу державу і втручання у внутрішні справи іншої країни. За Віденським договором були проведені численні територіальні коригування, а потім закріплені кордони Європи.

Мир проіснував формально 100 років. З 1853 по 1856 рік трапилася Кримська війна. Учасниками конфлікту стали Франція, Великобританія і Османська імперія, з одного боку, і Росія – з іншого. Після цього взаємної поваги між державами вже не існувало.

Читайте також: Село Давидів біля Львова відкрили для в’їзду та виїзду

До початку Першої світової війни (загинуло понад 10 млн військових та цивільних мешканців) стало очевидно, що Європейський концерт вже не функціонує.

Глобальне бачення, побудоване після Другої світової війни (втрати від 50 млн до 80 мільйонів людей) складалося з двох паралельних порядків. Один сформувався на тлі холодної війни між США і СРСР і стримувався наявністю у двох сторін ядерної зброї. Другий – був ліберальним і стосувався некомуністичної частини світу.

Особливе значення надавалося ООН і Світовій організації торгівлі. Ідея полягала в тому, що постійний глобальний форум (Рада Європи ООН) зможе запобігати війнам. А Світова організація торгівлі повинна була відрегулювати економічні стосунки між державами, однак виявилася неспроможною впоратися з цим – почалися торговельні війни.

Повага суверенітету є центральним компонентом того порядку, який мав би існувати сьогодні, але і він заперечується Росією щодо України.

Але спочатку п’ять особливостей цього тижня:

1. Системна криза у світі триває. Наростають протиріччя між США і Китаєм. Росією і ліберальною Європою. Втрачається довіра до ВООЗ. Світ ще досі не прийшов до розуміння, що коронавірус та інші проблеми, які уже прийшли та ще чекають в майбутньому людство, будуть потребувати спільних зусиль.

2. Накручується протистояння між державами, але разом з тим зростає і протистояння в середині країн. Люди не бачать адекватних механізмів вирішення проблеми Covid-19, глобального потепління. Втрачається легітимність влади, як такої. Тому на виборах і обираються популісти, виникають Brexit та протести «жовтих жилетів».

Читайте також: Польща скасовує обсервацію у прикордонній зоні

3. Україна рухається у цьому ж контексті. Один з прикладів, наростає протистояння між центром та регіонами. Цього тижня країна спостерігала за протистоянням між мером Черкас Анатолієм Бондаренком та владою у Києві. Почалося все з того, що виконавчий комітет Черкаської міськради дозволив з 1 травня роботу малому бізнесу. Після цього меру міста передали «полум’яний привіт» міністр Аваков, через СМС нібито заступник ОП Трофимов та й самий президент Зеленський. Проблема лише в тому, що це не лише протистояння з одним із регіонів. Подібні рішення було прийнято і в Мукачево, і в Дніпрі. Нині в мережу потрапило відео з Одеси, на якому кафе міста відчинені, а люди прогулюються без масок. Неадекватні рішення Києва пов’язані з карантином, коли одним можна працювати, а іншим – ні, призвели до бунту регіонів.

4. Ще одне неадекватне рішення – це бажання чинити перепони виїзду закордон українських заробітчан. Почалося все зі скандалу з забороною вильоту українських працівників у Фінляндію, продовжилося – затримкою / дозволом вильоту українців у Велику Британію. При цьому зовсім не йшлося про якийсь стихійний перетин кордону, усі, хто виїжджав мали дозволи на роботу. Після того, як ці всі випадки потрапили в медіа, уряду Шмигаля таки довелося почати перемовини. Не відомо, на що був розрахунок, але він викликав обурення, плюс продемонстрував цілковите не розуміння тих процесів, які відбуваються в країні, у світі.

Читайте також: Життя після карантину. Ми можемо стати творцями надії один для одного

5. І звідси наступний пункт – наростає нелегітимість влади в Києві. Люди не розуміють дій уряду, вони не бачать там компетентних дій та посадовців. Замість того, щоб працювати над вирішенням проблем людей, приймати адекватні антикризові програми, допомагати малому бізнесу, влада зайнялися все тим же – закулісними іграми і розборками. Великі корупційні скандали не помічаються – зате мер Черкас тепер найбільший ворог. Уряд Шмигаля продовжує зводити «повітряні замки» – тільки тепер кількість робочих місць за 5-6 тис. гривень зменшилась з 500 тис. до 100 тис. А президент Зеленський відчайдушно борсається між тим, що потрібно отримати гроші МВФ, бо інакше дефолт і тим, щоб не образити свого колишнього шефа – олігарха Коломойського.

За Річардом Хаасом, світ ще не стоїть на межі системної кризи і головне сьогодні – не допустити матеріалізації найгіршого сценарію. Він потребує оновленої версії операційної системи (світовий порядок 2.0), яка буде враховувати появу нових викликів.

Однак зробити це можна тільки з перспективи нового бачення, яке зараз зовсім відсутнє у світових лідерів.

«Неможливо вирішити проблему на тому ж рівні, на якому вона виникла; потрібно стати вище цієї проблеми, піднявшись на наступний рівень», – казав геніальний Альберт Ейнштейн.

 


Колонка

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!