Три «К» для перезавантаження Центру Довженка на Сихові

8504 0
Що відбувається з сихівським культурним центром і як нове керівництво сподівається зробити другу за величиною залу міста привабливою для всіх львів’ян.

«Кінотеатр» або «кінопалац Довженка». Так львів’яни звикли називати будівлю на проспекті Червоної Калини, 81 на головному сихівському перехресті. Всі тридцять років свого життя кінотеатр не бачив капітального ремонту. Донедавна Львівське комунальне підприємство, яке управляє цим будинком, підпорядковувалось Сихівській районній адміністрації. Тепер культурно-освітній центр із кінозалою, концертною залою та приміщеннями для дитячих гуртків передали у власність управління культури Львівської міської ради. У планах керівництва не лише відремонтувати фасад, а й здійснити повне перезавантаження за принципом трьох «К». Tvoemisto.tv поглянуло, що відбувається всередині.

Мурашник

На перший погляд приміщення дещо занедбане: вікна ззовні завішані рекламою, половину першого поверху орендують бургерна й піцерія. У холі першими впадають в око широкі сходи, які ведуть на другий поверх. Звідти доноситься хор дитячих голосів і голос дорослої людини. Аварійну трубу на стіні на час ремонту сховали під афішею, а алкогольні напої у закладах –  банерною рекламою. Із закутків час від часу чути звуки ремонту.

Відроджувати життя у культурному осередку Сихова почали зі вбиралень, які ремонтують за бюджетні кошти. За два тижні плитку тридцятирічної давнини замінили на нову двоколірну, поклали підлогу та оновили каналізаційні мережі.

Читайте також: Нове життя старих кінотеатрів. Що буде зі «Дзвоном», «Києвом» і кінотеатром Хмельницького

Із сусіднього приміщення доноситься стукіт молотка. Нова директора Центру Довженка Марта Іванишин, яка працює тут менш як три місяці, показує концертну залу на сімсот п’ятдесят глядачів. Біля сцени працівники оббивають прибудовані гримерні приміщення новою тканиною, а за кілька годин там з’явиться ще й нова сценічна штора, яку придбав один із постійних організаторів концертів у цьому залі.

«Це друга зала в місті за кількістю глядачів після Львівського оперного театру. Поки ми ремонтуємо ці гримерки, які є, а наступного року хочемо відкрити спеціальні гримерні у підвалі, щоб артисти могли заходити відразу туди з іншого входу, а не через головний. Сама зала також потребує ремонту», – розповідає керівниця ЛКП «Культурно-освітній центр імені Олександра Довженка», як офіційно називається центр.

Власні ключі

Меншу залу орендують під кінопалац. За словами пані Марти, кіно в «Довженко-центрі» залишиться, а от із іншими орендарями угоди переглядатимуть. Центр не влаштовує ні те, що тут продають алкогольні напої, ні мала орендна платня, яка не приносить доходу орендодавцям.

«Я спершу не могла потрапити до самого приміщення, – розповідає Марта. – Мені доводилось чекати, поки десь об одинадцятій відкриють бургерну, бо ключі були тільки в орендаря. Тепер працівники  центру мають власні ключі».

До кінця року у холі облаштують рецепцію, де можна буде придбати квитки на всі культурні заходи міста, взяти попкорн на кіносеанс та зареєструвати дитину на гурток.

Читайте також: «Кузнєчік» без нафталіну. Що відбувається з Палацом Хоткевича

На другому поверсі, на перший погляд, мало місця, оскільки половина приміщення орендується під залу для настільного тенісу. Проте, за словами директорки, тут мають бути тільки культурні гуртки, тому спорт планують «переселяти». Весь другий поверх мають переобладнати під дитячі розвиткові студії – танцювальні, музичні та театральні гуртки. Із амбітних планів – повноцінна дитяча анімаційна студія.

«Зранку зали вільні, їх можна використовувати для конференцій, особливо у галузі кіномистецтва, а також створити комісію, яка видаватиме дозволи, що стосуються кіноіндустрії у Львові», – розмірковує керівниця центру про те, як можна використовувати приміщення.

Цього року «Довженко-центр» взявся організовувати відкриття ялинки, відеомапінг на львівській опері та розважальні події на новорічні й різдвяні свята.  

Хол із запахом попкорну та туалету

«Перш ніж іти сюди, я дуже боялася. До того, як стала директоркою цього комунального підприємства, була тут лише раз, і єдине, що запам’яталося, це неприємний запах попкорну і туалету на вході. Тепер немає часу адаптуватись, адже тут кипить робота», – каже Марта Іванишин. Склад колективу не змінився, й працівники центру, за словами нової керівниці, активно долучаються до творення змін.

Фасад будівлі реконструюють, вивіску – змінять; це частина загальної концепції проекту реконструкції центральної площі Сихова.

«Ми хочемо дати життя тут, щоб  воно вирувало з ранку до вечора. Тому вдень можна організовувати конференції, а вечорами – концерти та кіносеанси. Це така собі стратегія розвитку ”три К”», – пояснює та схематично демонструє у блокноті стратегічні напрацювання Марта Іванишин.

Концерти тут дотепер відбувались кілька разів на місяць здебільшого для мешканців Сихова. Проте нова команда має на меті залучити глядачів із усього міста. У період новорічних та різдвяних свят тут заплановані концерти хору «Дударик», вистави театру «Воскресіння», який переїхав на Сихів на час ремонту, а щоп’ятниці – місцевий театр «Домус». На наступний рік – концерти гумористичного шоу.

Не «креативний» будинок культури

ЛКП підпадає під фінансування з міського бюджету, проте тут намагаються активно залучати інвесторів та писати ґрантові заявки. Відповідальною за налагодження контактів з іншими культурними центрами та залучення інвестицій є Оксана Гузь.

Вона була авторкою великого проекту громадського бюджету – простору на даху «Довженко-центру», де передбачалися кіносеанси просто неба та креативний хаб, приблизна вартість якого становила 3 млн гривень. Там планували облаштувати багатофункціональний освітньо-культурний простір. Для цього необхідно відремонтувати дах та підхід до культурного простору – облаштувати окремий вхід, сходову клітку та коридор, улаштувати зелені, відпочинкові та наукові зони. Також встановити панелі сонячної енергії та ящики для сортування відходів.

Проте на голосування за Громадський бюджет проект посів лише третє місце по Сихівському районі та не переміг на голосуванні.

Читайте також: Громадський бюджет Львова: як виправити хиби й досягти більшого?

«Спільно з Одеською кіноакадемією ми подаємо заявку на проведення кіноконференції на соціальну тематику. Також домовилися про допрем’єрний показ нового фільму про Тараса Шевченка, який знімає Одеська кіностудія», – розповідає Оксана Гузь.

На її думку «Довженко-центр» має стати майданчиком для навчання менеджерів у галузі культури.

«Культура – не це завжди те, що було колись у будинках культури, – пояснює вона. – Так само, як і культура не обов’язково означає слово “креативний”. Це щось середнє між тим і іншим, проте тут акцент саме на якості, яка має стати іншою».

Вікторія Ейсмунт

Фото Вікторія Матевощук, візуалізація Марти Іванишин

Повна републікація тексту без згоди редакції або його часткове відтворення без посилання на оригінальний матеріал забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Репортаж Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!