Фото: france24

Фото: france24

«Я розумію свою місію». Лікар зі Львова розповів, навіщо поїхав в Італію

17500 0
Італійців переважно тестують лабораторним методом.

4 квітня 20 українських медиків полетіли до Італії, що стала епіцентром коронавірусу в Європі, щоб допомогти італійським колегам у боротьбі з коронавірусом та отримати досвід для роботи із хворими в Україні. Серед них були й троє львівських лікарів, зокрема лікарі-анестезіологи із Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медцентру Роман Собко і Тарас Оранський, а також Роман Бариляк із Львівської обласної лікарні.

Вільного часу в лікарів небагато, але Tvoemisto.tv вдалось поспілкуватись із Романом Собком, який у короткому експрес-інтерв’ю розповів, як в Італії лікують хворих на коронавірус та чи справді епідемія там іде на спад.

Ви самі виявили бажання поїхати в Італію?

Мені запропонували і я одразу погодився. Наскільки мені відомо, Італійська республіка попросила про допомогу і Міністерство охорони здоров’я повідомило про цю місію медикам у різних регіонах. Тобто, я і всі мої колеги тут цілком добровільно.

Чи не боялися їхати в епіцентр коронавірусу? Як до цього поставились рідні?

Звичайно, було трохи неспокійно, проте я для себе розумів важливість нашої місії з точки зору допомоги італійським пацієнтам та лікарям, а також отримання досвіду для лікування коронавірусних хворих в Україні. Досвід наших італійських колег в організації надання допомоги цим пацієнтам перевершував знання українських епідеміологів, інфекціоністів та спеціалістів з інтенсивної терапії, оскільки вони почали боротись із епідемією ще в лютому.

Для нас це важливий досвід. Тут нас вразила самоорганізація та взаємодопомога між медиками, волонтерами та пересічними людьми. Ми ознайомились із маршрутами, особливостями сортування, доглядом, лікуванням пацієнтів з COVID-19. Як їх ізольовувати, важливість суворого карантину, як захищати себе під час епідемії. Інформації достатньо, щоб ділитися нею з українськими медиками.

А як із мовним бар’єром?

У нашій групі є англомовні лікарі.

Чим там займаються українські лікарі?

В основному робота полягає у виконанні різних маніпуляцій, де італійцям просто бракує рук, (катетеризації вен, артерій, налагодження інфузій, моніторинг стану, супровід пацієнтів при транспортуванні до інших лікарень тощо). Обговорення складних випадків. Ми розділились на дві групи: одна працює в Пезаро, ми в Урбіно

Я в лікарні Урбіно працюю по черзі у трьох відділеннях. Це відділення невідкладної допомоги, інтенсивного нагляду та реанімаційне відділення Працюємо тут так само, як і медперсонал лікарні, по 6 годин у засобах індивідуального захисту.

Українські медики живуть у самих лікарнях? Облаштували якісь умови для цього?

Ми живемо у невеликому готелі поблизу містечка Урбіно. Щодня нас відвозять та привозять до лікарні. Також із лікарні нам доставляють обіди та вечері. Власники готелю, персонал лікарні, навіть касири у супермаркетах ставляться до нас дуже приязно та позитивно. Нами також опікується італійський Червоний хрест та Громадянська оборона Італії, які взагалі потужно залучені до надання допомоги населенню під час епідемії.

Італійці насправді цінують той факт, що ми сюди приїхали. Це не просто професійна допомога, а ще й моральна підтримка. Жест солідарності, який доводить, що вони не самотні перед лицем епідемії.

Яка зараз реальна ситуація в Італії? ЗМІ пишуть, що зростає кількість людей, які одужують.

Із дуже-дуже обережним оптимізмом можна сказати, що епідемія йде на спад. Зменшується частка пацієнтів, в яких діагностують COVID-19, відповідно зростає кількість людей, які одужали.

Чи хворіють люди по другому колу? Чи доцільно говорити про колективний імунітет? Від грипу ж його немає, наприклад?

Ми перепитували у наших італійських колег – таких випадків вони поки не зустрічали, але епідемія тут вирує неповні два місяці, тому говорити про це рано.

Що можете порадити медикам, які лікують COVID-19 в Україні?

Насамперед паніка – наш ворог. Абсолютна більшість моїх колег знали, яку професію обрали і говорити, що лікарі чогось злякаються і від цього постраждають пацієнти – досить несправделиве узагальнення. Я вважаю, що за наявності засобів індивідуального захисту та можливості виконувати протокол діагностики і лікування ми зможемо адекватно відреагувати на цей виклик.

У Львові почали масово тестувати населення експрес-тестами. А яким методом переважно тестують італійців?

ПЛР, мазок із носоглотки.

Якими препаратами лікують італійців і які експерементальні ліки використовують?

Протималярійні, антиретровірусні, імунобіологічна терапія та гепарин у лікувальних дозах.

Наталія Лазарович

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Інтерв'ю Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!