Фото: ОП

Фото: ОП

Україна у полоні «Шльопок» і Covid-19 та передбачення Мирослава Мариновича. Висновки тижня

3681 0
Те, що загубилося в потоці подій і заяв.

Грег Сателл, екперт в галузі цифрових стратегій пише, що світ на порозі великих змін. За його словами, люди схильні думати лінійно. Якщо щось зростає, то ми очікуємо, на це й у майбутньому, якщо падає – то думаємо, що так буде і надалі. Проте, вказує він часто розриви, а не безперервність, мають найбільший вплив. 

Сьогодні ми маємо коронавірусний розрив, який стане переломним моментом для дуже значних змін.

Правозахисник Мирослав Маринович вважає, що Україна втримає свою незалежність. Ми є свідками «завершення 400-літнього циклу, внаслідок якого дух давнього Києва, поблукавши в північних просторах Московії, повертається в рідні околиці Дніпра».

Читайте також: Світ під час Covid-19 та хто інвестує під час пандемії в економіку України

Старий цикл завершиться тим, що в нинішньому українському «коктейлі» віджилих концепцій вибродить нова ідея, яка дасть початок новому циклові. Це означатиме реорганізацію всього східноєвропейського простору довкола Києва, параметри якої передбачити сьогодні неможливо.

Далі нижче. Зараз – підсумки тижня.

1. «Шльопки» до Дня Незалежності. Скандал ще початку тижня, з якого висновків так і не було зроблено. Громадянське суспільство переконане, що російської попси не мало б бути, в принципі, на такому заході. Окрім того потрібно дотримуватися авторських прав. Влада заявила, що мала право використовувати без згоди авторів їхні пісні і підкорегувала відеозапис. Щодо мови, то мовчанка – «какая разніца»?

Очевидно, між першими і другими – величезне провалля, яке буде лише поглиблюватися.

2. Кількість нових хворих на Covid-19 в Україні за тиждень знову зросла до рекордних 14 216 осіб (станом на 30 серпня 119 074 – станом на 23 серпня 104 958). Для порівняння, 7 днів назад ця цифра склала 13 602 осіб (станом на 16 серпня 91 356). Ще раніше 10 407 особи (станом на 9 серпня 80 949), 8 781 нових хворих (станом на 2 серпня 72 168), 7 319 (на 26 липня – 64 849).

Львівщина продовжує тримати лідерство в коронавірусному антирейтингу. Кількість нових хворих за тиждень знову зросла до 1 245 осіб (станом на 30 серпня 14 356 – станом на 23 серпня 13 111). Для розуміння, тиждень перед тим зафіксовано 1 160 осіб (станом на 16 серпня 11 951). Ще раніше 1 100 хворих (на 9 серпня – 10 851), 1 068 (станом на 2 серпня 9 783), 951 (на 26 липня – 8 832).

Читайте також: День Незалежності і запитання, на яке не знайшлося відповіді

3. Covid-19 в Україні – не вщухає і тижневі цифри кількості нових хворих про це дуже яскраво свідчать. Хтось говорить про другу, хтось про третю, а президент Зеленський назвав це першою хвилею коронавірусу.

Що насправді? Насправді – біда. І це дуже добре розуміють медики, та ті, хто безпосередньо зіштовхнувся з нею. Ситуація потребує кардинального розуміння небезпеки від кожного українця.

Усе, на що спромігся цього тижня уряд, – це закрити кордон на 30 днів чи то через Covid-19, чи, щоб на прохання Ізраїлю, не допустити в країну хасидів.

А з Фонду боротьби з Covid-19 на засоби захисту для медиків пішло лише 37 млн грн – це 1,5% з загальної суми 2,4 млрд, усі решта – у «Великому будівництві» Зеленського. Дороги, звісно, річ необхідна, однак, що влада буде робити, якщо кількість нових хворих за добу зросте, наприклад, до 5 тис. – як це сталося цього тижня у Франції.

3. 28 серпня Конституційний Суд дійшов висновку, що п’ятий президент України Порошенко перевищив свої повноваження, призначаючи Ситника на посаду директора НАБУ, яке належить до компетенції органів виконавчої влади. Йдеться про подання «Слуги народу» з оточення олігарха Коломойського Дубінського та ще пів сотні нардепів в КС.

Для розуміння, НАБУ вело справи по розкраданнях у «ПриватБанку», «Роттердам+» (без Холодницького її уже закрили), по суддях Окружного адмінсуду Києва, які «захоплювали владу в країні».

Читайте також: «Є такі казки, що просто шедеври». Історія про збирача давніх текстів з Турки

Це не перша спроба прибрати Ситника, однак ця – потрапила у ціль. В Офісі Зеленського вважають, що повноваження Ситника припинені, а очолювати НАБУ має його перший заступник. До слова, звільнення Ситника через указ Зеленського теж може стати причиною подання в КС. У законі прописаний вичерпний перелік причин такої процедури і рішення Суду у ньому немає.

Оточення Зеленського системно «зачищає» усі антикорупційні органи. Залишив посаду – голова САП  Холодницький. Тепер – Ситник. Керівника Офісу Генпрокурора Рябошапку замінила Венедіктова.

Досі не зрозуміло, заради чого це все? Якщо виключно заради контролю, тоді корупція в країні буде тривати і ми знову застрягнемо в цьому «болоті» ще на довгі роки.

5. Ситуація в Білорусі перейшла в «партизанську» стадію. Невдоволення в країні зростає, але воно уже не настільки вибухове. «Порозумнішав» і в.о президента Лукашенко – з числа протестуючих вихоплюють ключових осіб і закривають по тюрмах. З «локальними» спалахами поки що собі дає раду ОМОН. Триває антизахідна істерика – на кордоні з Литвою проводяться масштабні військові навчання.

Щодо Росії, то Путін готовий поглинути Білорусь – військовий резерв очікує на наказ, а центробанк РФ рефінансував 1 млрд боргу країни.

Очевидно, що переодягнені силовики РФ уже присутні у Білорусі, однак пряме вторгнення Путіна на підтримку скомпрометованого Лукашенка може покласти край «братнім відносинам» двох народів. У білорусів поки що немає нашого досвіду по Криму чи Донбасу.

 

За словами Мирослава Мариновича, Київ і Москва – це не два жорстко відокремлені центри, а геополітичні «сполучені посудини», піднесення рівня пасіонарності в одній «посудині» майже автоматично означає опускання у другій. Тому «формулою порятунку України є духовне піднесення Києва, завдяки якому сюди перейде цивілізаційний «момент руху».

Читайте також: Площа Коліївщини. Частинка старого Львова, яку скоро осучаснять

Ексміністр освіти Сергій Квіт пише, зараз нам вкрай важливо називати речі своїми іменами: хто проти української держави, той підтримує «рускій мір» на нашій території, з усім його політичним ідіотизмом та фейковою медіа реальністю.

Успішною Україна може стати тільки з політичними українцями, які почуватимуться тут, як удома і захищатимуть свою (!) державу.

Колонка

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!