Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

Вікенд у Львові. Скільки коштує оренда помешкання і де його шукати

3320 0
Цьогоріч експерти з нерухомості констатують сильне падіння попиту як на довготривалу, так і на подобову оренду житла у Львові.

Традиційно Львів займає перше місце в топі міст, куди українці та іноземці приїжджають на вікенд, святкувати Новий рік та Різдво. Але не цього року. 2020-й по-справжньому особливий. Через пандемію, карантинні обмеження та рішення уряду українці не поспішали бронювати житло у Львові ні на будні, ні на свята.

Цьогоріч експерти з нерухомості констатують сильне падіння попиту як на довготривалу оренду, так і на подобову. Чимало вільних квартир є і на сам Новий рік. Оператори ринку не виключають, що цього року українці будуть чекати до останнього, і попит активізується тільки після 25 грудня.

Довготривала оренда «просіла»

Карантин суттєво змінив ринок нерухомості. За словами спеціалістки з нерухомості Аліси Семенюк, через малу кількість іноземних туристів, які перестали їхати до Львова, людей, які працювали офіціантами чи кухарями і залишилися без роботи та студентів, яких перевели на дистанційне навчання, у Львові дуже «просіла» оренда житла і на ринку з’явилося багато вільних квартир.

«Іноземці не їдуть, бо карантин, деякі заклади закрилися і працівники звільнилися та поїхали додому. Те саме зі студентами. Зазвичай, ще у липні починався певний ажіотаж з пошуками квартир. Пік припадав на вересень-жовтень. Цього року такого не було. У нас залишилося дуже багато вільних квартир. Однозначно, що пропозиція перевищує попит», – каже Аліса Семенюк.

Читайте також: Які квартири купують львів'яни і як перевірити забудовника на законність

За її словами, часто власники чекали на такі періоди підвищеного попиту і навіть дещо завищували ціни. Попитом користувалися навіть не дуже добрі чи охайні квартири. Зараз простоюють навіть хороші.

Через це, зазначає спеціалістка з нерухомості, вартість оренди квартир впала.

«Якщо раніше однокімнатна квартира в центрі Львова в хорошому стані, з новими меблями, але з пічним опаленням, коштувала 7-8 тис. грн за місяць чи більше, то зараз таку квартиру можна винайняти за 5-6 тис. грн», – каже вона.

Аліса Семенюк зазначає, що до карантину ціни були вже настільки підкручені, що навіть самі спеціалісти з нерухомості це визнавали. Та оскільки житло у Львові завжди користувалося попитом і люди були згідні на такі ціни, стали сприймати це нормально.

Зараз на ринку оренди квартир ситуація дещо змінилося. За словами ріелторки, за 5 тисяч гривень у Львові можна орендувати дуже хорошу квартиру – з новими меблями і сучасною побутовою технікою.

«Такого у нас у Львові вже давно не було», – додає вона.

Звісно, у туристів і студентів найбільшим попитом користується центр міста, бо тут рукою подати до всього найцікавішого або ж розміщені ВНЗ і їм легко добиратися на пари. Проте і Франківський район Львова має велику популярність.

«Найчастіше довготривало квартири хочуть орендувати у Франківському районі. Тут багато бізнес-центрів, ІТ-компаній, хороша розв’язка з центром. Це стосується як новобудов, елітних квартир, так і середнього класу. Після нього за популярністю ідуть Личаківський, Шевченківський і Залізничний райони Львова», – каже Аліса Семенюк.

Серед тих, хто залишився у Львові, і не має львівської реєстрації чи власної квартири – люди, які працюють на великих підприємствах чи виробництвах і змушені винаймати житло, або ж студенти-іноземці, які навчаються на медичному напрямку. Хоч навчання зараз і дистанційне, але зі Львова вони все ж не виїжджали, тому також винаймають житло. Але таких не багато.

Читайте також: Де живе львівський Лускунчик. Історія склодзеркального заводу у Львові

За словами спеціалістки з нерухомості, у Львові чимало квартир, які не можуть здати в оренду по кілька місяців. Переважно це дорогі елітні помешкання.

«Наприклад, є категорія квартир, за які розраховувалися лише в доларах. Якщо зараз ще до 500 доларів квартиру здати можна, то вище – практично ні. Ті, хто просять місячну оренду у 800 доларів і вище – простоюють», – каже Аліса Семенюк і додає, що їх винаймали здебільшого іноземці або ж працівники ІТ-галузі. І, до речі, такі дорогі квартири пропонують не лише в центрі Львова, а й у спальних районах, де є квартири з новими меблями, хорошим ремонтом.

Хочуть до Львова, але не їдуть

На ринок подобової оренди пандемія Covid-19 та карантин вплинули ще більше. За словами Аліси Семенюк, про те, що будуть проблеми з подобовою орендою, власники квартир зрозуміли ще в червні. Як вихід – людям стали пропонувати оренду на довгий термін.

«Влітку на ринок «викинули» досить багато квартир, які колись були подобовими. Переважно почали здавати на рік, при тому господарі відразу попереджали орендарів про терміни. Мовляв, здаємо лише на рік, а далі будемо дивитися по ситуації – або підніматимемо ціну за оренду, або доведеться зְ’їхати, бо знову здаватимуть подобово», – каже спеціалістка з нерухомості.

За її словами, так зробили багато власників, адже їм потрібно було утримувати квартири, перекривати комунальні видатки. Люди на таке погоджувалися, особливо ті, які приїхали до Львова на роботу, але самі не були впевнені, що затримаються тут надовго.

Читайте також: Як зміняться квартири і офіси через пандемію. Що каже архітектурний ринок Львова

Дещо покращилася ситуація після 25 листопада. У власників квартир, які здавали їх подобово, з’явилися резерви, але лише на вихідні. Та бронювання на них починається не завчасно, як було раніше, а в четвер-п’ятницю перед вихідними.

«Зайнятість є, але не висока. Хоча краще, ніж на початку карантину. Подобово на вихідні зараз здебільшого бронюють українці з інших міст. Іноземців мало, бо їм складно потрапити до нас або ж вони не хочуть їхати. Серед останніх випадків – людина з Будапешта забронювала квартиру на 14 грудня, але змогла приїхати лише через 3 дні, бо були проблеми з перетином кордону», – каже Аліса Семенюк.

За словами ріелторки, зараз оренда квартири залежить не лише від того, чи це центр міста, чи периферія, а від категорії квартири чи кількості кімнат.

«Сьогодні (не в новорічний час) оренда однокімнатної квартири стартує від 300-350 грн, двокімнатну можна винайняти за 500 грн. Ціни можуть доходити й до 1200 грн, але це буде велика квартира з хорошими меблями, сучасною технікою і навіть джакузі», – додає вона.

Що стосується прийдешнього Нового року, то зараз ажіотажу також не спостерігається. Хоча ціни вже будуть не ті, про що мовилося вище.

Як зазначає Аліса Семенюк, та квартира, яку пропонували за 300 грн зросте до 700, а в центрі – навіть до 900 грн.

«Зараз ще можна знайти квартиру на Новий рік, бо бронювань небагато. Можливо, це пов’язано з тим, що люди досі не визначилися з планами. Активніше новорічне бронювання почнеться з 25-27 грудня. Ціни будуть стартувати від 700-900 грн і до кількох тисяч. Тут усе залежатиме від того, чи це в центрі міста і наскільки велика квартира», – каже ріелторка.

Де шукати квартиру на свята у Львові

Аліса Антонюк наголошує, аби ті, хто хоче скористатися орендою житла, замовляли послуги через перевірених ріелторів або ж через спеціалізовані сайти, інакше можна натрапити на недобросовісних людей.

«Великою популярністю і хорошими пропозиціями в людей користуються сайти doba.ua, airbnb.com.ua, booking.com. Дещо обережнішими варто бути із сайтами olx.ua або Ваш магазин. Вони не дають гарантій добросовісності, не перевіряють власників на сумлінність, а тому відомо чимало випадків, коли люди начебто домовившись згодом не могли потрапити у квартиру, яку винайняли», – наостанок додала Аліса Антонюк.

Ольга Шведа

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!