Фото: erik mclean, unsplash

Фото: erik mclean, unsplash

Весняне дежавю. Коли у Львові можуть ввести локдаун

5636 0
Рік тому, у середині березня, в Україні ввели перший локдаун через пандемію коронавірусу. Порожні львівські вулиці та зачинені магазини знову можуть стати реальністю, адже в Україні кілька областей, включно зі Львівською, наближаються до «червоної зони». Tvoemisto.tv відповідає на найпоширеніші запитання, пов’язані із карантином і можливим локдауном.

Коли буде локдаун?

Рішення про загальнонаціональний локдаун ухвалює уряд на основі подання Міністерства охорони здоров’я. Як зазначено на сайті МОЗ, локдаун можуть ввести, коли більшість областей опиняться у «червоній зоні» карантину.

У свою чергу, на карантинні зони Україну ділить Державна комісія з питань техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій на основі критеріїв, що можна знайти на сайті МОЗ.

Державна комісія з питань ТЕБ і НС збирається для перегляду «зон» не рідше, аніж раз у сім днів. Якщо буде потреба вводити локдаун, має відбутись засідання уряду. Зазвичай Кабмін збирається по середах, але можуть скликати і позачергове засідання, як це уже було.

Коли ж Кабмін ухвалить постанову про локдаун, то українці матимуть ще 7 днів, аби підготуватись до нього – про це говорить постанова того ж уряду, ухвалена перед січневим «закриттям». До того часу в областях діятимуть обмеження, що відповідають визначеній для них Державною комісією зоні.

Утім, Львівщина, за словами міністра охорони здоров’я Максима Степанова, стрімко наближається до «червоної зони». Він заявив, що якщо 50-70% усіх областей опиняться у «червоній зоні», то уся країна піде на жорсткий карантин.

Водночас заступниця голови Верховної Ради України Олена Кондратюк вимагає терміново провести спільне засідання парламенту та уряду, а також окреме засідання Ради Національної безпеки та оборони з питань протидії третій хвилі пандемії коронавірусу.

«Все йде до того, що вже найближчим часом Уряду доведеться оголошувати черговий локдаун. Потрібно напрацювати спільний план дій всіх гілок влади на випадок нового жорсткого локдауну, вірогідність якого, повторюся, є дуже високою», – сказала Олена Кондратюк.

Де Львівщина зараз?

Загалом в Україні є чотири карантинні зони – зелена, жовта, помаранчева та червона. Зараз в усій країні за замовчуванням діють обмеження помаранчевої зони. На Львівщині і у Львові – теж. Тобто заборонені масові зібрання, розважальні заходи. Заклади культури (театри, кіно тощо) можуть працювати за умови наповненості лише на 50%. Так само у спортзалах, інших громадських місцях може бути лише обмежена кількість людей – в залежності від площі. Не можуть працювати нічні клуби, а також ресторани, бари і кафе з 23:00 до 7:00. Звісно, у громадських місцях і в транспорті діє масковий режим.

Читайте також: Львовом їздять машини та нагадують мешканцям про карантин. Відео

З огляду на можливий загальнонаціональний локдаун, на Львівщині наразі не планують вводити додаткових карантинних обмежень, сказав заступник голови Львівської ОДА Іван Собко.

«Враховуючи останні показники не лише по Львівщині, а й по Києву, Вінниці, Житомиру, цілком можливий локдаун. Це означає, що обмеження діятимуть майже у всіх сферах. Економіка знову буде у мінусі, але життя важливіші», – каже Іван Собко.

Школи, садочки, гуртки і розваги

Після візиту Максима Степанова на Львівщину, коли він зробив свою заяву про «червону зону», у Львові й області на дистанційне навчання відправили учнів середньої і старшої школи – 5-11-ті класи. Таке рішення ухвалили на основі інформації від головної епідеміологині області Наталії Тімко про те, що саме в школах багато хворих.

За словами міського голови Львова Андрія Садового, це перший етап обмежень, що діятиме два тижні. Якщо ж це не допоможе стримати ріст захворюваності (а нині, згідно зі статистикою, кожен другий протестований на Covid-19 на Львівщині є інфікованим – за минулу добу у Львівській області провели 2 289 досліджень на коронавірус, з яких 1 065 були позитивні), тоді на дистанційне навчання відправлять учнів початкової школи. Наразі молодші класи навчаються, адже діти такого віку не можуть залишатись удома самі. (Додамо, що українське законодавство забороняє лишати без догляду дорослих дітей віком до 14-ти років).

Читайте також: Як проходить вакцинація від коронавірусу у Львові. Від питань до відповідей

Разом з тим, читачі Tvoemisto.tv зазначають, що у початковій школі у групах подовженого дня збирають по 30-40 дітей із різних класів, що навряд чи відповідає карантинним вимогам.

Зі школами у Львові закрили і гуртки. Також міський голова Андрій Садовий сказав, що від сьогодні мають припинити роботу і дитячі розважальні зони, що він прирівнює до позашкілля.

«Від сьогодні дитячі розважальні установи не мають працювати. Від сьогодні діти 5-11 класів перейшли на дистанційне навчання, все позашкілля має бути закрите. Я звертався до бізнесу (розважальних дитячх закладів - ред.) – якщо хочете заробити, то потім ці гроші доведеться вкладати у лікування. Ми взагалі стоїмо перед тим, щоб закрити місто», – прокоментував Андрій Садовий.

Окрім цього, спортивні змагання у закритих приміщеннях перенесуть на інший період або проведуть на відкритому просторі. 

Дитячі садочки наразі продовжують працювати. Зазначимо, що дошкільні заклади не закривали навіть під час січневого локдауну, коли більшість організацій в Україні припинили роботу.

Вишам також рекомендують перейти на дистанційне навчання, але місто не має впливу на них, тому що, за українським законодавством, вони є автономними і підпорядковуються лише рішенням уряду.

Транспорт

Міський голова Львова пояснив, що наразі місто не запроваджує додаткових обмежень у транспорті, оскільки міська комісія з питань ТЕБ і НС вважає, що, коли зменшиться навантаження на школи, то зменшиться і навантаження на транспорт.

Кафе, спортклуби і базари

Оскільки Львів та Львівщина офіційно досі перебувають у «помаранчевій зоні», то кафе, бари і ресторани тут можуть працювати за умови дотримання протиепідемічних заходів. Так само – спортклуби і басейни. Наразі місто не ухвалювало окремого рішення для них, як і для магазинів та ринків.

Додамо, що під час січневого локдауну працювали і перукарні та салони краси – але тільки за попереднім записом, без очікування всередині закладу.

Читайте також: «Ало, що у вас трапилось». Репортаж із диспетчерської Центру екстреної меддопомоги у Львові

Водночас у Львові заборонена робота нічних клубів та розважальних закладів у нічний час. Андрій Садовий заявив, що якщо поліція не зможе забезпечити виконання цієї вимоги, то він звернеться до міністра МВС Арсена Авакова.

Міністр Максим Степанов сьогодні під час брифінгу закликав місцеві органи влади брати відповідальність на себе і самостійно вводити більш жорсткі обмеження, не чекаючи, поки це зробить уряд.

Зазначимо, що нині відбулось засідання обласної комісії з питань ТЕБ і НС. Утім, на ньому розглядали лише розгортання додаткових ліжок для хворих на коронавірус.

Додаткові місця в лікарнях

За словами Івана Собка, з огляду на заповненість Covid-лікарень та приріст хворих, які тепер довше лікуються у стаціонарі, Львівщина може потрапити у червону зону вже наступного тижня. Так, Львівська обласна інфекційна лікарня та Центр легеневого здоров'я заповнені хворими із коронавірусом та підозрою на нього уже на 94%.

Читайте також: Ліжок для хворих із коронавірусом у Львові залишилося лише на два тижні

У Львові вирішили розгорнути додаткові ліжка у поліклінічних денних стаціонарах. На першому етапі планують відкрити 36 ліжок в амбулаторному відділення, яке знаходиться у 8-й лікарні, 150 ліжок у 2-му поліклінічному відділенні на вул. Мазепи, 60 ліжок у 4-тій поліклініці на пр. Червоної Калини, 70 ліжок у 2-гій поліклініці на вул. Симоненка, 50 ліжок у 10-тій клінічній лікарні на вул. Бой-Желенського.

Що кажуть фахівці?

Директор Львівської обласної клінічної інфекційної лікарні Сергій Федоренко у коментарі Tvoemisto.tv каже, що з точки зору епідеміології рішення про більш жорсткі карантинні обмеження є правильними.

«В інфекційній хворобі є таке поняття як епідемічний ланцюг. Він складається з трьох речей – збудник, фактори передачі та сприйнятливий організм, тобто людина. Для того, щоб розірвати цей ланцюг, упродовж багатьох століть вчені-епідеміологи застосовували карантини. Вони давали змогу хоч частково зменшити об’єм передачі збудника від людини до людини», – каже медик.

Він нагадує, що у всьому світі, наприклад, в Італії, Франції, вводять національні локдауни для того, щоб зменшити поширення хвороби.

«Локдаун зачіпає багатьох людей, тому треба добре думати, що саме вводити. Можливо, для того, щоб уникнути важких наслідків – втрати людських життів, на певний період часу треба вжити й непопулярні для країни заходи, щоб потім стало легше жити і було менше трагедій. Почали зі школи, далі ВНЗ. Можна також на великих підприємствах зменшити кількість працюючих», – додає Сергій Федоренко і нагадує про обов’язкове носіння масок.

Нагадаємо, Андрій Садовий закликав львів'ян обмежити контакти, не проводити бенкетів та забав. Додамо, що з понеділка, 15 березня, у християн східного обряду розпочався піст, тобто забави і весілля, імовірно, підуть на спад.

Олександра Бодняк, Ольга Шведа

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!