Від першого зуба. Що треба знати батькам і дітям про догляд за зубами

80710 0
Дитину треба привчати до користування «йоржиком», зубною ниткою та ополіскувачем, давати тверду їжу й обмежити кількість солодощів.

Мало хто розуміє, чому необхідно регулярно ходити до стоматолога. Самі представники цієї професії кажуть, що в ідеалі зуби треба тримати в такому стані, аби свердлити та пломбувати їх не було потреби. З дитячими зубами ситуація особлива: вони вразливі вже з першого року життя, а переконати малюка погодитись на лікування зубів не так просто. Про те, коли дітям треба починати чистити зуби, яку пасту вибрати та як підготувати дитину до візиту в стоматологічний кабінет, Tvoemisto.tv запитало засновницю мережі стоматологічних центрів для дітей та майбутніх мам «Смайлик» Ліану Шульган.

Коли дітям треба починати чистити зуби?

У дітей зуби прорізаються в різний час. Середній стандартний період – це 6-8 місяців. Наприклад, у моїх дітей це сталося від 4 до 10 місяців. Треба починати чистити від першого зуба і старатися доглядати його.

Першим малюка оглядає педіатр чи сімейний лікар, і якщо виявляє якісь патології слизової чи самої щелепи, то повинен сказати про це батькам.  А вже стоматолог мав би дивитися з моменту, коли проріжеться перший зуб.  Ми часто спілкуємося з педіатрами, бо в нас дотичні спеціальності – якщо є вірусні хвороби чи захворювання кишково-шлункового тракту, то вони проявляються в ротовій порожнині, тому що вона є входом для будь якої інфекції.

Малій дитині треба підібрати їй те, що зручно. До двох років діти мають оральний страх, вони не дозволяють вводити до ротової порожнини якісь предмети, окрім тих, що запихають самі, пізнаючи довколишній світ. Якщо ж намагатися почистити дитині зуби примусово чи дати їй не дуже комфортну щіточку, вона чинитиме спротив.

А особистий приклад? Можна ж почати чистити зуби самому та пояснити, що це і навіщо?

У півроку чи у вісім місяців це складно пояснити. На такі випадки є предмети гігієни, які  можна вдягнути на палець. І якщо це мама робить, то очевидно, що дитина дозволить почистити їй зуби. так набагато простіше. Треба пробувати – як не одне, то інше допоможе.

Стоматологи мають навчити дітей правильної гігієни, а батьки повинні контролювати це. Бо ж не всі батьки знають, як правильно чистити зуби, відповідно, не можуть правильно навчити цього своїх дітей. Треба йти до фахівця, який навчить і покаже, щоби потім не було проблем. Адже профілактика набагато дешевша і однозначно приємніша, аніж лікування.

Скільки разів треба дітям чистити зуби?

Два рази на день по 2-3 хвилини. Слід чистити зуби через 30-40 хвилин після прийому їжі.  Якщо є можливість почистити вдень після обіду, то це також непогано.  Якщо такої можливості немає, то можна прополоскати рот водою або з’їсти яблуко – воно  дуже гарно знімає наліт.

Доки треба дочищати зуби за дітьми?

Раніше вважали, що до моменту, коли дитина навчиться сама зав’язувати шнурівки чи писати каліграфічно. А зараз рекомендують робити це до 10 років. У цьому батькам допомагає  індикатор нальоту: речовина, яка зафарбовує наліт і батьки бачать проблемні зони, на які дитині треба вказати.

Є така думка, що тривале грудне годування може зашкодити зубам…

Ні, не може. Зуби псуються не від годування материнським молоком, а від того, що потім їх не чистять. Материнське молоко містить, яка і будь-яке молоко, вуглеводні. Коли вони залишаються на зубах,  патогенні бактерії в роті отримують харч і моментально розмножуються. Вони виділяють кислоту, що руйнує тканину зуба.  Важливо відучувати маля від нічних годувань.

Ще одна причина так званого «пляшечкового карієсу», який вражає верхні передні зуби є те, що дитина задовго тримає у роті пляшечку з солодкими напоями.

Читайте також: Люди Твого Міста: Ярема Возниця про дитячі хвороби, вакцинацію та вибір лікаря

Тверда їжа мусить бути в раціоні дитини з шести місяців. Дитина повинна гризти і розпрацьовувати зубо-щелепну систему, м’язи, щоби не було деформацій і потім не треба було застосовувати пластинки та брекети.

Чи є потреба підбирати індивідуально зубну пасту для дитини?

За останніми тенденціями пасту вважають таким засобом гігієни, який варто підбирати. Тому що кожна дитина має різний статус карієсності. Я вкрай рідко зустрічаю дітей зовсім без карієсу. Перша паста має бути пастою без фтору. Класична, яку призначають із першою щіткою.  Бажано призначати її вже від першого зуба. Коли з’являється карієс, то треба змінити пасту на таку, що містить фтор. Кількість фтору може бути різною для різного віку – це повинен порадити спеціаліст під час огляду.

А як щодо виробників пасти?

Немає особливої різниці, справа передовсім у складниках. Варто також якнайдовше вести дитину на пасті без фтору. Багато давати не треба – для маленької дитини це тоненький шар, трішки пасти на щітці, а пізніше – половину горошини.

Має значення щітка: вона має бути м’яка, щоби діти не боялися притиснути, щоби не травмували ясна, не псували емаль, щоби ворсинки гарно заходили у міжзубні проміжки. У цьому випадку добре допомагають електрощітки. Крім того, слід привчати дитину до користування зубною ниткою або йоржиками у трохи старшому віці. Обов’язково з шести років треба привчати дитину до ополіскувачів. Особливо це потрібно для тих, хто носить  пластинки та брекети.

У скандинавських країнах дітей привчають чистити зуби в дитсадках та школах, а не лише удома. Цей досвід варто запозичити?

Це дуже добра ідея і втілити її можна без проблем. Дитині приносять щітку до садка чи школи, треба тільки знайти місце, де її можна зберігати. Дитина зранку приходить до школи  чи садочка, поснідала і за 30-40 хвилин після цього чистить зуби під контролем дорослих. Думаю, треба цю ідею донести радше до керівництва закладів, а воно вже мало би з батьками це узгодити.

Ми багато ходимо по дитсадках, школах і навчальних центрах – спілкуємось   з батьками та дітьми у формі гри. Ми розказуємо  і пояснюємо, хто такі ротові монстрики, маємо спеціальні демонстраційні матеріали, діти дещо самі вирізають, розфарбовують. Трохи важче батькам знайти час, щоби про це послухати, бо збори саме з приводу ротової гігієни для дорослих чомусь є слабким аргументом прийти.

Можливо, з батьками варто було би говорити по-іншому – робити наголос не лише на здоровї, але й на тому, що таким чином вони можуть заощадити?

Можливо, адже профілактика завжди суттєво дешевша за лікування, а ще віднімаються емоційні стреси, коли дитині ставлять пломби чи витягають нерви.

Чи правда, що молочні зуби не треба лікувати, бо вони й так випадуть?

У каріозній ротовій порожнині живуть бактерії, які зі слиною потрапляють в організм. Їх всмоктує  до кров’яного русла, яке проходить через серце.  А в серці є клапани, де ці бактерії люблять осідати і це може мати негативні наслідки. З цієї ж причини можуть виникати інші серйозні хвороби, тому що ця бактерія дуже-дуже патогенна.

Читайте також: Як зробити, щоб людям не треба було ходити до лікарів

Не варто сподіватися на час, коли відбуватиметься заміна молочних зубів на постійні. Але тільки тоді, коли не болить. Бо коли ця хвороба загострюється, дитину мучить біль, вона не може нормально їсти, не може повноцінно усміхатися і спати. Якщо всі зуби уражені, а дитина хоче з’їсти щось тверде, то просто не зможе цього зробити, бо їй буде боляче. Але дитина не завжди може сказати, чому і де їй незручно, особливо мала.  Коли болять зуби, дитину переводять на «м’яку» їжу – каші, пюре. Це добре, з одного боку, але з іншого – страждає від цього зубо-щелепова система, бо м’язи перестають працювати, немає потрібного навантаження. А через брак тиску на ясна страждає кровопостачання у ротовій порожнині.

Як часто слід проводити дітям профілактику у стоматолога?

Раз на три-чотири місяці. Плюс професійна гігієна, бо навіть якщо дитина добре чистить зуби, то все одно міжзубні простори важко почистити повністю. І вона мала би закінчуватися профілактичним покриттям фторвмісними препаратами. А це має робити стоматолог у кабінеті. Є спеціальні гелі з великою кількістю фтору, і якщо вони неконтрольовано потрапляють в організм дитини, то можуть викликати серйозну інтоксикацію, яку можна вилікувати тільки в стаціонарі. Ці речовини розчиняються в тканині зуба та зміцнюють емаль.

Зуби і солодщі. До якого віку дитині взагалі не варто давати солодощів? 

У Швеції дуже мало дитячих стоматологів, тому що вони майже не мають роботи. У шведів є така традиція: раз на тиждень дітям влаштовують день солодкого – наприклад, в суботу.  Але це не таке солодке-солодке, а кокосове тісто чи щось екзотичне.

На жаль, у наших умовах це майже нереально. Бо коли ти йдеш до дитини, то купуєш солодощі, йдеш до новонародженого – купуєш солодке, просто йдеш у гості – також переважно із солодким. Крім того, на різні свята і просто так у нас печуть багато пляцків.

Я особисто дітям нічого не забороняю. Якщо вони хочуть їсти солодке, якщо мають таку потребу, то я не можу бути злою тітонькою. Просто рекомендую після кожного вживання солодкого почистити зуби чи бодай сполоснути рота. Зменшувати дозу наркотика треба, але не скасовувати одразу.

Що ліпше придбати – шоколад чи булочку?

Шоколад був би ліпшим вибором у такому випадку. Є зараз льодяники без цукру. Дієтична їжа містить фруктозу змість сахарози. Це вуглеводень, який розщепляється повільніше і безпечніший порівняно з сахарозою, від нього бактерії в таких великих кількостях не розмножуються.

А як щодо цукерок – дюшесів та барбарисів? Це ближче до шоколаду чи до булочки?

Напевно, до борошняного. Якщо ви хочете купити дитині солодкого, то купіть чорного шоколаду. Звичайно, що ліпше було би без цього обійтися, але завше будуть як не бабусі-дідусі, то інші родичі, які вважатимуть своїм обов’язком підсолодити дитині життя.

Що батьки не мають говорити дитині перед візитом до стоматолога? Це не надто приємний досвід, а подекуди й травматичний?

Ми розробили пам’ятку для батьків і просимо їх дотримуватися 10 правил.  Передовсім слід уникати розмов із малюком, що не буде страшно і не болітиме, не використовувати слова з цим запереченням. Якщо при дитині сказати, що її не болітиме, вона все одно напружиться, насторожиться і зрозуміє, що щось тут не так.

А як це правильно дитині  сформулювати?

Усі батьки придумують якісь свої казки. Вони знають свою дитину і знають, на що вона зреагує та зверне увагу. Якщо дитина дивиться мультики, то можна залучити когось із мультиплікаційних героїв. Є багато мультиків, де діє зубна фея – можна так підготуватися. На ґаджети можна поставити ігри, де діти лікуватимуть звіряток. Є такі ігри як «Містер зубастик» – діти ліплять зуби, ставлять брекети, лікують зуби бормашиною.

На самому прийомі завжди треба всміхатися і ніколи не розказувати, що колись було страшно лікувати зуби, а тепер – ні. Особливо не варто розказувати про те, як хтось налякався, як кричав у кріслі стоматолога. Діти про таке знати не повинні.

Якщо все таки дитина злякалася, що робити?

Це дуже складний варіант. Ми  часом самі опиняємося в ступорі, коли до нас приходить дитина, яку на попередньому прийомі тримали під час лікування, бо деякі стоматологи вважають, що лікувати дітям зуби можна й так, замість застосувати загальне знечулення.  Часом це виглядає страшно, бо дитину тримають, вона кричить… Часом це призводить до мимовільного випорожнення, а потім діти мають неспокійний сон. Після такого шанси переконати дитину не боятися – 50 на 50. Якщо дитина повірить, то вдалося. А буває так, що діти не вірять і все.

Коли дитина сідає до вас у крісло, як із нею говорити, щоби викликати довіру?

Якщо дитина дивиться в очі, то вона може тобі повірити, вже є контакт. Часом її треба погладити, поговорити. Вивести розмову в таке русло, щоби дитина дозволила собі розслабитися. Щоби вона розуміла, що ми нічого погано їй робити не будемо.  

Зрозуміло, що під час маніпуляцій не все буває безболісно. Інколи потрібно  зробити так, що дитина щось неприємне відчує. Але якщо її попередити про це та водночас попросити, щоби малюк зорієнтував, чи він дійсно це відчуває, то справа рухається. І не вживати слова «боляче». Діти сигналізують, коли їм некомфортно, й тоді ми намагаємося діяти по-іншому.

Читайте також: Що варто знати про здоров'я дітей. Важливі правила від невролога

Треба, щоби дитина приходила з позитивним настроєм, тоді буде легше – коли вона матиме кольорові пломби, то зможе похвалитися в дитсадку чи школі. Це буде позитивним прикладом для інших дітей і вони не матимуть негативного настрою перед походом до стоматолога.

Які пломби треба ставити дітям?

Такі самі, як дорослим: фотополімерні. А щодо лікування кореневих каналів є відмінності. Ми ставимо часом дітям металеві коронки, це залежить від того, наскільки ушкоджений зуб. Якщо дитина не контактна, то ми з нею домовляємося і ставимо тимчасову пломбу, а коли вона підросте, то замінюємо.

У вашій клініці також ведуть вагітних. Що мають знати майбутні мами про те, як поводитись із зубами, чи варто їх лікувати під час вагітності, чи ліпше почекати до народження дитини?

Під час вагітності доглядати за зубами слід так само, як і до вагітності. Ідеально, коли  майбутня мама полікувала зуби перед зачаттям і знає, що у неї все добре. Але якщо так не трапляється, то найліпший час для лікування зубів – це другий триместр, з 4 по 6 місяць.  Гігієну слід проводити  раз на три місяці, бо найбільше на гормональні зміни реагують ясна. Судини стають  ламкішими, ясна набрякають і від цього зростає число бактерій у ротовій порожнині.

А після народження дитини і під час годування?

Слід ходити до стоматолога регулярно  Якщо починає руйнуватися тканина зуба, лікар може призначити фторвмісні гелі чи лаки. Або  підкаже, що робити в домашніх умовах, застосувати пасти, які пасують дітям та вагітним., щоби підтримати емаль у доброму стані.

З якого віку можна застосувати анестезію при лікуванні зубів дітям?

В інструкціях до анестетиків написано, що їх можна застосовувати з 4 років. Та зазвичай можна і з двох. Дітей, що їх знечулення не бере, мені не траплялося, але це може бути під час загострення запального процесу. У дітей запальний процес набагато швидше переходить від незначних ознак до гнійного стану. Гній є кислим середовищем, тоді як анестетик – лужним. І скільки б ми його не вводили, кислота цю дію нейтралізує, тож складається враження, що анестезія не працює. Але навіть у такому випадку ми стараємося пацієнтів  на медикаментах довести до стану спокою, а тоді вже вводити анестезію.

Читайте також: Чисті зуби. Стоматолог Ярослав Заблоцький про свої ціни й цінності

Ми купили апарат, який за допомогою «веселильного газу» призводить до легкої седації. Пацієнт дихає в маску і розслабляється навіть до глибокого сну. Газ розслабляє організм, м’язеву систему, трошки пригнічує свідомість, тож пацієнт не так гостро сприймає відчуття уколу чи іншої маніпуляції. Звичайно, що анестезію ми також застосовуємо.

Кольорові пломби дітям – це ваш винахід?

Ні, ми просто всіма способами намагаємося зробити так, щоби у всіх був позитивний настрій. Цей колір дає виробник матеріалів, ми даємо дитині вибрати – з квіточкою, сердечком чи іншим малюнком. Це звичайна  фотополімерна пломба, на якій також можна щось намалювати. Діти на це прекрасно реагують, для них це привід для гордості – пломба, якої більше ніхто не має. 

Коли треба видаляти зуби мудрості і яким чином?

Вибір лікування в кожного хірурга може відрізнятися. Радше йдеться про сприйняття батьків, зокрема, в тому випадку, коли їм пропонують видаляти під наркозом всі чотири вісімки за один раз.  Бо це доволі серйозна операція. У такому способі є один плюс – якщо цей зуб у вигляді зародка, то його легше дістати, аніж коли він уже сформований і корені там закручені, відтак під час операції доводиться забирати більше тканин. Коли зуб малий, усе це зробити легше. Питання тільки в тому, як це перенесе дитина. Не проблема лікареві зробити, бо все займає годину або трохи більше, а от післяопераційний період складний. Може, для дорослого це непоганий варіант, але я не хотіла б, щоби таке робили моїй дитині.  

З якого віку слід пройти огляд в ортодонта?

Дитячий стоматолог, який спостерігає вашу дитину за необхідності скерує на огляд до ортодонта. Якщо ж постійного лікаря немає, то оптимальний період пройти огляд у цього спеціаліста від шести до восьми років.

Зараз є багато варіантів вирішити проблему з прикусом – пластинки та елайнери, які дитина знімає, чи різні види брекетів, які фіксують. Також під час лікування ортодонт може використовувати зовнішньоротові елементи.Лікар-ортодонт тісно співпрацює з отоларингологом, адже правильне носове дихання та усунення шкідливих звичок можуть гарантувати стабільний результат.

Запитував Тарас Базюк

Фото Катя Москалюк

Партнерська публікація

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

 

 

 

Інтерв'ю Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!