фото: Run4U

фото: Run4U

Відчути себе Залізною людиною. Як львів’янин 25 разів подолав дистанцію Ironman

12382 0
Іronman — серія змагань з триатлону на довгу дистанцію, що включає заплив на майже 4 км, велозаїзд по шосе на 180 км та біг на марафонській дистанції. Львів’янин Андрій Беген подолав таку дистанцію 25 разів.

Змагання Ironman проводять в різних куточках світу з 1978 року. Це найдовша та найвиснажливіша триатлонська дистанція. Чемпіонат світу з Ironman відбувається щороку в Кайлуа-Кона на Гаваях. Чотири рази в ньому брав участь львів’янин Андрій Беген, який загалом подолав 25 таких дистанцій. Під час зустрічі, організованої клубом Run4U, він розповів, чому почав займатися триатлоном, скільки марафонів потрібно пробігти перед Ironman та як готуватися до змагань без тренера.

Андрій Беген зацікавився триатлоном, коли вчився у Львівському інституті фізкультури. Він з дитинства займався плаванням і любив бігати, бракувало тільки велосипеда.

«Велосипед мав тільки маленький в дитинстві. Потім мені не купляли, бо вважалося, що він заважає плавати. Я вчився на плаванні в інституті, але потім пішов в армію. Після повернення мені здавалося, що це кінець для спорту. 20-річні в спорті вважаються вже пенсіонерами», — говорить він.

Та думка про триатлон його не покидала, і коли почув, що у Львівському спорткомітеті призначили тренера з триатлону, пішов з товаришем до нього.

«Він зрадів, але сказав, що для занять триатлоном в них нічого ще немає — спортивний інвентар тоді було складно купити. Тренер сказав: «Ви плавайте, бігайте, і коли настане час — ми вас покличемо». Через тиждень я пробіг свій перший марафон, що було дуже складно, адже я до нього взагалі не готувався. А з осені ми почали займатися триатлоном», — розповідає Андрій Беген.

Читайте також: Ми підкорюємо не гори, а свої амбіції. Як львів'янка зійшла на Еверест

Андрій Беген спочатку він виступав на змаганнях з триатлону в Україні, що відбувалися 5-6 разів на рік, про участь у світових змаганнях, каже він, тоді ще не йшлося.

«Це все було дуже складно, інформації про світові змагання в нас не було. Якщо щось траплялося в спортивних журналах, записували адреси організаторів, аби потім написати їм листи і поїхати на змагання», — каже він.

Перший Чемпіонат України з триатлону провели у 1992 році в Тернополі. Перемогу тоді здобув львів’янин Богдан Міхаль, який також брав участь у Чемпіонаті світу в Австралії у складі збірної СРСР.

«Ми всі тягнулися за ним. Він був першим українцем, який кваліфікувався на Ironman 1995 у Гаваях, де фінішував 16-тим. І ми теж захотіли подолати дистанцію Ironman», — розповідає Андрій Беген.

Наступного року він та ще троє львів’ян кваліфікувалися на Ironman. За словами Андрія Бегена, усі витрати на поїздку в Гаваї для участі в змаганнях вони покривали самостійно.

«Перший Ironman був величезним досвідом. Я три тижні відчував пустоту — ніби колодязь, який вичерпали до дна. Потім ставало легше. Працював в Америці, повертався, знову починав тренуватися і кваліфікуватися. За 10 років в Ironman я подолав 25 дистанцій, часом чотири за рік, а одного разу за два тижні пройшов дві дистанції. Чотири рази брав участь у чемпіонаті світу. На змаганнях в Угорщині прийшов на фініш п’ятим, в Австрії — третім. Це екстремальні навантаження і неповторний досвід», — каже спортсмен.

Читайте також: Гори — як наркотик. Львівський альпініст піднявся на восьмитисячник у Гімалаях

Готуватися до одного змагання Ironman, говорить Андірй Беген, варто хоча б 9 місяців, хоча все залежить від організму та попередньої підготовки людини — чи займалася вона раніше спортом, чи ні.

«Ви маєте підготувати свої легені, м’язову систему, нервову систему до випробування. Починати рекомендував би з бігу. Тим більше, якщо ви маєте інтелектуальну працю, найкращий відпочинок — це біг», — радить він.

Потрібно також розробити індивідуальний потижневий тренувальний план, і щотижня збільшувати навантаження. Якщо людина раніше спортом не займалася, то Андрій Беген радить спочатку зайнятися загальною фізичною підготовкою — активними іграми, походами в гори, тренуваннями в залі, аби пропрацювати різні м’язи.

«Якщо ви будете готуватися без тренера, то я б радив завести щоденник тренувань і записувати туди всю інформацію — вагу, пульс та інші показники. Наприклад, коли я захворів, то завдяки щоденнику міг проаналізувати, чому так сталося — чи перетренувався, чи неправильно відновлювався. Важливим є і правильне харчування, баланс спожитих і витрачених калорій», — каже він.

Читайте також: «Знайте, що ви це можете». Астронавтка українського походження про місії NASA та потенціал України

Сам Андрій Беген у харчуванні віддає перевагу максимально натуральним продуктам з мінімальною тепловою обробкою. Зокрема радить авокадо, шпинат, броколі, горіхи, мед.

«Мій товариш, наприклад, вигравав Іronman, будучи вегетаріанцем. Я ж вважаю, що нам потрібен і рослинний, і тваринний білок. У їжі кожен з нас має певні звички, пристрасті, які важко і, може, не зовсім правильно ламати. Змінювати їх можна, але без стресу для організму», — говорить спортсмен.

Тим, хто збирається долати дистанцію Ironman, Андрій Беген рекомендує розставити різні акценти на ділянках. Плавання — це перша і найкоротша дистанція, на якій треба розім’ятися і пройти її з мінімальними втратами сил. Велодистанція — найдовша, на ній потрібно постійно перевіряти свій пульс, аби не перепрацювати — попереду ж ще марафон. На біг, каже Андрій Беген, потрібно залишити основні сили. За його словами, аби подолати дистанцію, потрібно вміти бігати «чисті» марафони. Він сам перед першим своїм Ironman подолав 6 чи 7 марафонських дистанцій. В екіпіруванні Андрій Беген радить значну увагу приділити вибору велосипеда, кросівок та гідрокостюма. Вони не обов’язково мають бути найдорожчими — важливо, щоб вам було комфортно, адже ваша швидкість у першу чергу залежить не від спорядження, а від вашої сили та регулярних тренувань.

Станіслав Безушко та Христина Кобак

Фото Run4U та надані Андрієм Бегеном

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!