Фото: LvivTravel

Фото: LvivTravel

Великий бізнес вміє домовлятись. Чого очікувати від нової Львівської міської ради

3090 0
У раді Львівської ОТГ буде 5 партій. Жодна з них не набрала достатньо голосів, аби мати абсолютну більшість, необхідну для ухвалення рішень. Тож депутатам потрібно буде домовлятись і створювати так звану коаліцію. Tvoemisto.tv з’ясовувало, яких домовленостей можна очікувати у новій міській раді та як на це впливатимуть політичні і бізнесові інтереси новообраних депутатів і тих, хто за ними стоїть.

Як це працює

У раду Львівської ОТГ увійдуть п’ять партій: «Європейська солідарність» (26 депутатів), «Об’єднання «Самопоміч» (17 депутатів), партія «Голос» (8 депутатів), «Варта» (7 депутатів), ВО «Свобода» (6 депутатів).

Усього буде 64 депутати. Для того, щоб відбулося голосування, потрібен кворум – 33 голоси. Під час ухвалення рішень також враховується 65-й голос – голови ради.

Переважно рішення ухвалюються більшістю – тими ж 33-ма голосами. Процедурні рішення, як от створення президії, потребують лише третини голосів, а такі, як, до прикладу, подолання вето міського голови на те чи те рішення потребують вже двох третин голосів від загальної кількості депутатів.

Читайте також: Хто став депутатом Львівської міської ради. Імена, біографії, статки, фото

Одним із перших важливих питань, що має розглянути новоутворена рада, є положення про старостинські округи, говорить директор Агенції регіонального розвитку у Львівській області Тарас Баранецький. Старости будуть представляти території, що увійшли до складу Львівської ОТГ, і мають увійти до складу виконкому. Також до складу виконкому за посадами увійдуть голова, секретар ради, заступники голови (якщо вони не є депутатами), керуючий справами виконкому.

Формування виконкому і обрання секретаря ради – теж одні з перших питань, що має ухвалити міськрада. Політолог Олександр Антонюк вважає, що «торги» за посаду секретаря якраз можуть бути використані для формування більшості у Львівській міській раді. Утім, зазначає він, тут матиме значення, хто переможе у другому турі виборів голови Львівської ОТГ – Андрій Садовий чи Олег Синютка, різниця між якими у першому турі склала 9% голосів.

«Скоріше за все, ЄС буде політичною силою, яка, щонайменше, візьме секретаря, якщо їхній кандидат не переможе на виборах голови Львівської ОТГ. Якщо ж переможе Синютка, то, імовірно, до більшості ЄС підключиться «Варта» і може бути, що посаду секретаря віддадуть маленькій фракції. Може також претендувати на участь у більшості і ВО «Свобода». Це вже достатня кількість голосів для ухвалення рішень», – говорить Олександр Антонюк.

Читайте також: Україна після 25 жовтня. Як житимуть громади за новими правилами

Аналітик руху «Чесно» у Львові Олексій Роговик також говорить, що багато у чому формування більшості у міськраді Львова залежатиме від того, хто стане головою. Він додає, що представники політсил, що будуть у раді, вже ведуть переговори і про утворення більшості, і про можливу підтримку кандидатів у другому турі виборів голови. За його словами, «Варта» і «Голос» ведуть переговори і з «Європейською солідарністю», і з «Самопоміччю», а «Свобода», найімовірніше, пристане до ЄС.

«Залежить, як проявлять себе партії, що зараз мають так звану золоту акцію. «Варта» і «Голос» у певних конфігураціях можуть мати вирішальний вплив для формування більшості. Крім того, не варто забувати, що у міськраді Львова були випадки, коли депутати виходили із своїх фракцій. Можливо, хтось захоче бути ближче до того, хто має більше влади», – каже аналітик.

Що кажуть новообрані депутати

У коментарі Tvoemisto.tv лідер «Варти» Ігор Зінкевич каже, що в будь-якому разі політсила є опозиційною до чинної влади (тобто до Андрія Садового і «Самопомочі»).

«Будемо дивитися, хто схоче співпрацювати з нами. Ми маємо розписані 55 кроків і чітке своє бачення. Якщо нас розумітимуть, то будемо налагоджувати процес співпраці, можуть бути спільні напрацювання чи об’єднання. Якоїсь «близької» партії немає, але у кожній з партій є люди, яких я знаю», – говорить Ігор Зінкевич.

Представник «Голосу» Андрій Дячишин, якого цитує «Чесно», підтверджує, що політсила веде переговори з обома конкурентами за крісло голови:

«Нам би не дуже хотілося заполітизовувати міську господарку. Є дві найбільші сили – це ЄС та «Самопоміч». Вони виглядають як антагоністи, бо ще мерські вибори в процесі. Ми ведемо переговори і з одними, і з другими. Ми абсолютно готові бути у більшості. Ми в процесі консультацій».

Читайте також: Дебати відіграють роль або Кому дістануться голоси Кошулинського і Рущишина

Представник більшості у новій раді Петро Адамик у коментарі Tvoemisto.tv говорить про співпрацю «з усіма для розвитку Львова». Та все ж озвучує певні симпатії: «Нам найближчі «Свобода», «Варта», «Голос», а вже потім – «Самопоміч».

Приблизно така ж риторика і у партії «Самопоміч». Андрій Садовий у коментарі Tvoemisto.tv сказав, що союзниками його політсили можуть бути усі, хто хоче «ще більше добрих змін».

«Політичні гасла і бренди закінчились після закриття дільниць для голосування. Тим більше, в раду не потрапили жодні проросійські сили. Далі починається господарка. У всіх п‘яти партій, які потрапили в раду, є люди, які мають добрі ідеї для міста», – сказав Андрій Садовий.

Залежить, за що голосувати

І Олександр Антонюк, і Олексій Роговик говорять про дві речі, що відрізняють «коаліції» у місцевих радах: ситуативність – в залежності, за що треба голосувати, та інтереси представленого у раді бізнесу. Окрім того, вони згадують здатність Андрія Садового завжди знаходити контакти і компроміси з різними політсилами, навіть коли на позір між ними триває «війна».

«Якщо виграє Садовий, то, скоріше за все, більшість буде опозиційною до голови, але він вже мав опозицію у вигляді більшості від «Свободи» і має талант домовлятись», – говорить Олександр Антонюк.

Він додає, що у Львові порядок денний формують не ідеології, хоча на них і проводять виборчі кампанії, вони просуваються на мітингах та у медіа.

За словами Олексія Роговика, на ситуативність коаліції впливатиме те, які питання розглядатимуть депутати, мовляв, гуманітарні питання – це одне, а бюджетні і земельні – вже інше.

«Практика показує, що дуже часто публічне позиціонування різних партій і політиків та реальні їхні стосунки – це не завжди одне і те ж. У своїх заявах вони можуть агресивно один до одного ставитись, але водночас це їм не заважає домовлятись про комерційні та інші інтереси», – каже аналітик руху «Чесно».

Вплив бізнесу

У Львівській міськраді все залежатиме від того, наскільки представники бізнесу зможуть домовитись між собою не шкодити один одному. Головне – щоб вони також не шкодили місту і громаді, каже Олександр Антонюк.

У цьому контексті він не відкидає і можливу ситуативну співпрацю між майбутніми фракціями «Європейської солідарності» і «Самопомочі».

Олексій Роговик погоджується, що присутність у міськраді Львова багатьох представників великого бізнесу впливатиме на роботу ради.

«У різних партіях є представники різного бізнесу – будівельного, ресторанного тощо, які можуть мати спільні інтереси. Тобто, окрім того, що буде політична лінія більшості, буде ще багато специфічних моментів, коли та чи та більшість складатиметься навколо різних економічних питань, враховуючи специфічні відносини між окремими депутатами, фракціями, партіями», – каже політолог.

У новій міськраді Львова будуть не лише представники середнього бізнесу, як от власники одного-двох закладів громадського харчування чи торгової фірми, а й люди, які прийшли у міськраду Львова із великого бізнесу.

Читайте також: Три тижні на торги або Що вплине на результати другого туру виборів міського голови Львова

У фракції «Європейської солідарності», наприклад, є Назарій Бербека, який представляє групу компаній, що займаються будівництвом та обслуговуванням будинків (Львівська інвестиційна компанія, Нова оселя).

У цій же фракції є представники іншого великого львівського забудовника – Григорія Козловського («Авалон»), який цього разу став депутатом Львівської обласної ради. Ідеться про юристів Олексія Різника та Юрія Ломагу, які також є бізнес-партнерами найбагатшого депутата ЛМР минулого скликання. Так, вони є співвласниками фірми ТОВ «Львів-Енергія», яка знесла історичний павільйон у Стрийському парку, а на його місці почала зведення ресторану. Також на Юрія Ломагу зареєстровані ТОВ «Винниківське», що пов'язане з передачею донці Козловського ринку «Винниківський».

Ще один представник будівельного бізнесу буде у фракції партії «Голос». Це Володимир Гаразд, який працював керівником відділу казначейства у концерні «Галнафтогаз» (Віталія Антонова), а зараз – генеральний директор ТОВ ЖБК Ваш Дім.

Читайте також: Найнижча явка за всю історію незалежності або Чому не всі львів'яни дійшли до дільниць

Також у партії «Голос» буде двоє представників «Холдингу емоцій !Fest» – керівник юридичного відділу компанії Віталій Троць і керівниця освітнього проєкту компанії Вікторія Христенко.

У фракції «Самопомочі» знову буде Роман Федишин – власник ринку «Шувар». Нещодавно під час дискусії, організованої Tvoemisto.tv, він зазначав, що у владі мають бути керівники великого бізнесу. Ризику, що бізнесмени будуть вирішувати у раді більше свої проблеми, аніж працювати на користь громади, депутат не бачить. На його думку, сьогодні в місті створені великі передумови до справедливого процесу оренди земельних ділянок, а торги на право оренди проводяться прозоро.

У фракції «Свобода» представлений агробізнес – Маркіян Лопачак є засновником сільськогосподарської фірми «Екогаличпродукт». Він має у власності і орендує кілька земельних ділянок на Пустомитівщині. Інший новообраний депутат від «Свободи», Андрій Тягнибок, керує підприємством «Лада-Органіка», частки у якому мають й інші свободівці.

У фракції Варти бізнес представляє Орест Печенко, який вже був депутатом ЛМР, а також працював у виконкомі і містобудівній раді. Він є співвласником мережі піцерій та кількох кафе, а його брат Руслан Печенко, за даними сайту Наші гроші. Львів, займається будівельним бізнесом, зокрема ідеться про ЖК на вул. Під Голоском, 4 та про ЖК на Городоцькій, 226А.

Якщо Садовий програє

На майбутні розклади у раді Львівської ОТГ, каже Олександр Антонюк, можуть частково впливати і загальнонаціональні рейтинги партій – тут він наводить приклад із найрейтинговішою торік партією «Слуга народу», яка на місцевих виборах не змогла отримати більшості у місцевих радах по всій Україні. «Самопоміч» теж раніше була рейтинговою і навіть парламентською політсилою.

Читайте також: Що обіцяють Садовий і Синютка зробити для вирішення транспортної проблеми. Аналіз програм

«Якщо Андрій Садовий програє і стане депутатом міської ради, то він ще може певний час витратити на те, щоби просувати себе як політика національного масштабу. Він може думати або про ренесанс «Самопомочі», або про те, щоби «Самопоміч» почала злиття з іншими політичними проєктами ліберального напрямку, щоб на наступних парламентських виборах завести певну кількість своїх представників в парламент», – каже Олександр Антонюк.

Нагадаємо, до Львівської ОТГ увійшли 11 громад та 18 населених пунктів у них. Другий тур виборів голови Львівської ОТГ відбудеться 22 листопада.

Олександра Бодняк

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!