Фото: Укрінформ

Фото: Укрінформ

Вихід з карантину і «плутократи». Висновки тижня, що минув

2465 0
Те, що загубилося в потоці подій і заяв.

Тиждень, що минає – на межі між жорстким карантином, в якому ми живемо ще з середини березня та тими послабленнями, які мають наступити уже з 12 травня. Хоч так насправді українці припинили вірити в карантин ще значно раніше – вулиці почали наповнюватися людьми ще два тижні назад

Очевидно, що це не добра тенденція, яка може привести в майбутньому до нового спалаху Covid-19, однак, окрім безвідповідальності, існує ще інше пояснення того, що відбувається – люди припинили вірити у ті меседжі, які кожного дня продукує влада. Вони озлоблені, чому одні повинні терпіти збитки через коронавірус, а інші в той же час – нарощують прибутки. До слова, тільки цього тижня Антимонопольний комітет розпочав розслідування (це після двох місяців безперешкодної роботи) проти відомого усім будівельного супермаркету про можливе порушення конкурентного законодавства.

Читайте також: Як виходитимуть із карантину офіси, стоматології та магазини. Рекомендації МОЗ

Христя Фріланд – канадська письменниця, журналістка і політикиня українського походження у своїй книзі «Плутократи. Епоха нових багатих і занепад старої системи» описує нових суспільний клас, який виник у світі – супербагатіїв, однак нової формації, які зробили себе самі. Їхні гроші – це результат енергії, розуму і удачі. Їхній гострий розум, уміння змінювати стратегії, пристосуватися до нових умов – це ті речі, які дозволяють їм швидко піднятися в ієрархії багатіїв світу.

Але разом з тим, їхня поява призводить до колосальної майнової нерівності, яка зросла не лише в Україні, а й загалом у світі. У світі колишньому гроші більш рівномірно розподілялися між різними категоріями населення.

Інша небезпека. Христя Фріланд пише, що дуже часто супереліти – це продукт сильної ринкової економіки та демократичних інституцій, але іронія в тому, що досягнувши певного рівня впливовості, вони можуть стати її опонентом. Поки ти піднімаєшся на верх, тобі вигідні відкриті інститути, але коли ти уже там, то вже ні. І в цьому ризик.

Читайте також: На Львівщині відтермінували послаблення карантину

Тенденції тижня, що минає

1. Все ще так звана нова українська влада, яка піднялась наверх якраз завдяки швидкій реакції на виборчі виклики та демократичним інституціям, які існували в країні, зараз реально починає ігнорувати те, що відбувається в Україні. Її дратують ті речі, які відбуваються в суспільстві. Все частіше починає застосовуватися політика подвійних стандартів.

2. На цьому фоні у найближчі тижні / місяці серед українців буде загострене відчуття справедливості. Уже цього тижня спалахнули скандали з невиплатою лікарям обіцяної надбавки. Зараз помітно бажання Києва перекинути вину за те, що сталося на голів ОДА, які нібито халатно поставилися до своїх обов’язків, однак це не завжди так. Є інформація, що цих грошей реально в регіонах немає, тому й проблеми з виплатами.

3. Події з карантином і виходом з нього в рази пришвидшать питання довіри / не довіри до влади. Якщо рішення Києва не будуть адекватними, які дозволять піднятися малому та середньому бізнесу, то рейтинг покотиться дуже різко вниз. Уже зараз лунають прогнози, що цей уряд / президент можуть не пережити цього літа.

Читайте також: Чотири авіакомпанії заявили про відновлення рейсів з України з кінця травня

4. Звідси, тенденція, яка «намалювалась» ще позаминулого тижня, однак цього стала більш очевидною. Пам’ятаєте, на початку своєї президентської каденції Зеленський їздив регіонами і кидав «громи і блискавки» на корумповане місцеве начальство. Так от, цього разу відбувається все навпаки – бунт мера Черкас Анатолія Бондаренка тому свідчення. Центр починає втрачати монополію на правду і вона все більше переміщається в регіони. Українці бачать, що в умовах кризи вони можуть розраховувати виключно на місцеву владу.

5. На цьому фоні прозвучала заява «Слуг народу» про те, що місцеві вибори все ж відбудуться 25 жовтня. Президент Зеленський навіть з цього приводу заявив, що «окремі хитрозроблені старі партії намагаються змінити законодавство, щоб встановити надумані бар’єри для маленьких партій і безпартійних громадян на місцевих виборах». Однак навіть без цих партій, Зеленському і компанії доведеться дуже добре попрацювати, щоб змінити ситуацію на свою користь. «95 Кварталу» цього разу точно не вистачить.

Якщо брати українські реалії, то президент Зеленський і його оточення, це представники якраз цієї категорії нових  багатіїв, які зробили самі себе, і проблеми, які описує Христя Фріланд якраз про них.

Читайте також: Чому ми продовжуємо медичну реформу

Що далі? Пишучи про плутократів Фріланд проводить аналогію з Венецією, яка 700 років тому стала заможною торговою імперією. Місто занепало, коли плутократи закріпили свої переваги, придушивши відкрите динамічне суспільство, завдяки якому місто розквітло. Зараз маємо нових плутократів, Венеція йде під воду і зовсім не факт, що ми не тонемо разом з нею.

 


Колонка

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!