Фото: Радіо Трек

Фото: Радіо Трек

Яким буде світ після карантину та що буде з економікою України. Висновки тижня, що минув

3566 0
Те, що загубилося в потоці подій і заяв.

Covid-19, який спричинив стільки болю на планеті, потрохи вщухає. Минулого тижня одразу кілька країн заявили про скорочення обмежень. Серед них – Італія, Іспанія, Франція, Велика Брианія, які найбільше в Європі постраждали від пандемії. Однак тепер постає інше питання: Що далі? Якою буде нова реальність світу після коронавірусної кризи?

За даними МВФ, світова економіка у цьому році переживе найсильніший спад з часів Великої депресії, і він точно буде масштабнішим, аніж той, що був під час фінансової кризи десять років тому. Замість очікуваного зростання глобального ВВП – на 3,3%, тепер у 2020 прогнозується скорочення на 3%.

Але навряд чи посткарантинний світ буде кращим, більш справедливим за існуючий. Країни з нетерпінням чекають сигналу, щоб знову бурити, спалювати, вирубувати, плавити, доганяти-переганяти. Один в один повторити шлях, який уже один раз привів до світової кризи. 

Читайте також: «Не маємо права захворіти», – медик швидкої допомоги розповіла про виїзди на Covid-19

Економіст Туроу Лестер у книзі «Майбутнє капіталізму» зазначає, що головною загрозою для людства є екологічна криза, яка буде все більше наростати. Ймовірно, що вона може спричинити конфлікти за воду і продукти і призведе до масових міграцій біженців. Пандемія коронавірусу є ще одним наслідком проблем з екологією.

Американський фінансист Рей Даліо пише, що світ опинився перед вибором між економічним зростанням, за який доведеться заплатити великою кількістю випадків зараження і смертей, або ж падінням економік світу.

Вважаючи людське життя найвищою цінністю, Даліо переконаний, що у світу є достатньо ресурсів, щоб зберегти і одне, і друге. Але для цього потрібно перерозподілити ресурси, відмовитися від надмірностей, що на його думку, не так вже і важко зробити. Гроші мають йти зараз на найбільш необхідні зараз речі.

«В іншому випадку бідні продовжать страждати від того, що їхні базові потреби так і не будуть забезпечені, в той час як будуть накопичуватися борги, які дістануться наступним поколінням», – пише він.

Читайте також: Дерева твого міста. Як між гамірних вулиць Львова тихо живе 450-літній дуб

Висновки тижня, що минув:

1. Ситуація з коронавірусом в Україні все ще далека від оптимізму. З одного боку, маємо плато – кількість хворих уже другий тиждень коливається між 300 і 500 хворих. З іншого, кількість нових випадків Covid-19 все ще переважає число тих, хто вилікувався (один день було навпаки).

За прогнозами, проєкту «Форсайт Covid-19» Світового центру даних «Геоінформатика і сталий розвиток» при КПІ ім. Ігоря Сікорського початок спаду пандемії коронавірусу в Україні можливий тільки на третю декаду травня.

2. Україна часто знімає обмеження спричинені коронавірусом не тому, що так вимагає поточна ситуація, а через те, що рішення, які приймалися раніше були або ж несвоєчасними, або несправедливими до тих чи інших груп підприємців. Українці в якийсь момент припинили вірити поясненням влади і тепер вона намагається хоч якось «очолити» процес виходу з карантину.

3. Цей процес йде більш швидкими темпами, ніж очікувалося. Ситуацію в інших країнах треба аналізувати окремо, щодо України, то тут часто в один той самий день можна почути різні позицї щодо зняття обмежень з тої чи іншої сфери. Для прикладу, про початок роботи дитсадків в Україні, чи запуск громадського транспорту. Виникла дивна ситуація, коли людям дозволили вийти на роботу, а чим добиратися і де залишити дітей, не подумали.

Читайте також: Як у Львові роблять тести на Covid-19 та чому послаблювати карантин зарано

4. Звідси виникає враження некерованості ситуацією в Україні. Як приклад, питання доплат 300% до зарплати медикам, які в Україні борються з коронавірусом, «мучать» два тижні. Від «ура-заяв», що всі отримають і гроші вже є на місцях дійшло до того, що немає підписаних угод. Тепер також є інформація, що в деяких регіонах грошей досі немає.

Найбільш популярна зараз серед українців інформація не про те, що буде зроблено, щоб подолати кризу в Україні, а коли нарешті відкриють візові центри, щоб виїхати на роботу за кордон.

5. Як будуть піднімати економіку України? Поки що ні в президента Зеленського, ні в уряду Шмигаля на це відповіді немає. В черговий раз продовжили не застосуванння штрафних санкцій, мораторій на проведенння податкових перевірок. До 31 травня ФОПів звільнили від сплати єдиного соціального внеску (ЄСВ). Чи є якісь урядові програми підтримки тих чи інших секторів економіки? Наразі про них не чути.

Найбільше, на що спромоглася влада – це проголосувати необхідні закони, які дозволять отримати кредити МВФ. Якщо все буде гаразд, то за ними прийдуть також гроші від Світового банку та Європейського союзу.

Читайте також: Життя після карантину. Ми можемо стати творцями надії один для одного

Бізнесмен Білл Гейтс пише, що карантин спричинив багато болю у світі – через втрату робочих місць, ізоляцію та нерівність, що посилилася. За його словами, Друга Світова війна була визначальним моментом для покоління його батьків. Схожим чином пандемія коронавірусу – перша в цьому столітті – буде знаковою для цієї епохи. Але між війною і пандемією є одна велика відмінність. І ця відмінність у тому, що людство має можливість разом працювати над тим, щоб вирішити цю проблему.

За його словами, володіючи правильними інструментами (серед таких: тестування, відстеження контактів, створення ліків та вакцини) і правильно їх застосовуючи, зможемо одного дня оголосити про кінець цієї пандемії.

Колонка

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!