Фото: kiev.vgorode.ua

Фото: kiev.vgorode.ua

Чемні/хамовиті. Громадський активіст про те, як паркуються у Львові та Києві

4961 0
У листопаді минулого року активісти громадського руху «Зупини Лося», що бореться з неправильним паркування і порушенням правил дорожнього руху, уперше побували на виїзному рейді у Львові. Ведучий проєкту Костянтин Андріюк розповів в експрес-інтерв'ю Tvoemisto.tv, як у львів’ян із правилами паркування та повагою до інших.

Київські активісти громадського руху «Зупини Лося» провели свій перший виїзний рейд з виявлeння неправильно зaпaркoвaних авто, зокрема на трoтyaрaх та проїжджих частинах, у Львові. Перше відео уже доступне для широкого загалу, друге – з’явиться зовсім скоро.

На яких вулицях у Львові проводили рейди і коли?

У Львові були упродовж двох днів наприкінці листопада. Пройшлися вулицею Листопадового Чину, де, як нам казали, чи не найчастіше водії неправильно паркуються. Були на проспекті Свободи, біля Ґранд готелю, а також були на вулиці Мартовича і біля Головного управління МВС на площі Григоренка.

Читайте також: Активіст виграв у Львові суд після того, як вчепив поліцейським наліпку про неправильно припаркове авто

Перед тим, як їхати з рейдом, ми кинули клич у соцмережах з проханням написати локації, де львів’яни бачать найбільше порушників. Отримали більше ста повідомлень – здебільшого, вказували на центр міста, але часто говорили і про вулицю Листопадового чину. Вже під час самого рейду ми зауважли, що чим вище рухатися цією вулицею, тим справді більше порушників і тим менше місця залишається для перехожих. Мало не усі тротуари були заставлені автівками.

Спочатку почали клеїти наліпки з інформацією про неправильне паркування, виклали в інтернет і на нас знову посипалися повідомлення з пропозиціями рухатися далі в центр.

Особливість Львова у тому, що тут немає конкретних вулиць, де концентруються порушники. Так, є ті, хто паркується неправильно, але це не масово. Вважаю, що свавілля у Львові немає.

Як на вас реагували водії та перехожі?

Переважно чемно і ввічливо. Мене взагалі вразила культура і виховання львів’ян. Навіть коли їм клеїли наліпку, більшість реагувала нормально, були навіть такі, хто вибачався і казав, що більше так не чинитиме. Ось так і має бути. Це дуже класно і свідчить про культуру виховання. Взагалі вважаю, що Львів гідно витримав марку культурної столиці України.

Читайте також: Як працюють нові евакуатори у Львові. Фото, відео

Щоправда, був один випадок, коли двоє жінок та чоловік-турок почали сперечатись з нами. Дехто навіть нецензурно і досить емоційно висловлювався. Але у мене є підозра, що вони були немісцеві.

Поблизу Гранд готелю натрапляли на власників дорогих автівок. Наліпку вчепили навіть власнику дорожезного Лексусу, що стояв на проїжджій частині. Згодом виявилося, що це було авто одного з місцевих депутатів.

А 13 січня Галицький районний суд Львова закрив справу та визнав нас невинними, коли у Львові ми під час рейду наліпили інформаційну листівку на неправильно припарковане поліцейське авто. (Детальніше читайте за посиланням – Ред.).

Чим відрізняється Львів від Києва?

У столиці все зовсім інакше. Там, коли робиш зауваження чи намагаєшся наклеїти інформаційну листівку, водії хамлять, «вискакують» з машин, мало не б'ються або ж втікають, і мчать так, що ладні когось переїхати.

Мета проєкту «Зупини лося» – інформувати порушників. Наша наліпка виготовлена з паперу і суто інформативна. На ній йдеться, що людину зупинили через порушення дорожнього руху. Наліпку ставимо на лобове або заднє скло. Наші дії не є порушенням ніякого закону.

Якщо мені закидають, що порушую закон, то їм говорю про це ж. Кажу: не будете порушувати, ми з вами більше не побачимося. Почніть зі себе – не порушуйте, а паркуйтеся правильно.

Бачите результати своїх рейдів? У містах, де ви побували, щось змінилося?

Так, і чимало. Найбільше знаю про Київ. На багатьох місцях, де проводили рейди, з’явилися антипаркувальні стовпчики, нові знаки, паркани, в деяких місцях – познімали частину плит, щоб туди не заїжджали автівками.

А як це впливає на людей?

Мені пишуть і дякують за роботу. Писали навіть, що раніше самі були порушниками, але побачили наше відео, переоцінили свої дії, стали більш уважні до своїх вчинків на дорозі.

Я завжди спілкуюся з людьми, які до мене пишуть. Дехто дуже просить, щоб приїхали в їхнє місто, навіть готові оплатити проїзд та проживання. Знімати відео дорого, то ж часом допомагають люди, які пересилають гроші на картку. До речі, чи не найбільше коштів надходить від львів’ян. У помітках зазначають: «Львів. Дякуємо. Приїжджайте ще».

Чи плануєте їхати в інші міста із рейдами?

Найбільше просять приїхати в Одесу, Харків і Дніпро. Думаю, що туди і поїдемо.

Розмовляла Ольга Шведа

Фото зі сайту www.the-village.com.ua

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!