Фото: Тарас Бабенчук/Твоє місто

Фото: Тарас Бабенчук/Твоє місто

ЗНО у Львові в умовах карантину. Як це було

11241 0
П’ять тисяч схвильованих школярів сьогодні у Львові складали ЗНО у незвичних умовах.

Біля шкіл сьогодні було людно. На тротуарах – намальовані розмітки для соціальної дистанції, на дверях правила, як поводитися в час епідемії, при вході антисептик і десятки й десятки різнокольорових масок. Утім розмітка річ умовна. Поки школярі чекали на атестаційні роботи, скупчення уникнути не вдалося. Чекали і батьки біля входу. Настрій у школярів був сповнений оптимізму. Хтось телефонував сказати батькам, що місію виконано, хтось ділився враженнями із друзями, хтось емоційно обговорював ЗНО в масках.

Випускники складали перше тестування з математики у 22-х школах Львова. Для них облаштували 362 аудиторії по 15 парт. Тестування проводили для 5 415 учнів, а консультували їх 118 інструкторів.

Місце для дезінфекції рук та тестові зошити 

Біля школи №9 на вулиці Коперника двоє дівчат Василина Шмигер та Ліля Татух очікували на свої зошити із завданнями. Кажуть, що тестування пройшло добре.

«Здавати ЗНО в аудиторіях було досить комфортно, бо були відкриті вікна. У нас п`ятеро людей не з’явилися, тому нас було 10», – розповіли дівчата.

Готуватися із репетиторами онлайн було важче, кажуть вони, бо вживу легше сприймати інформацію.

Не ходили до репетиторів Тимофій Данілов та Тарас Шаленик. Хлопці впоралися самі, готувалися з допомогою відеоуроків та інформації з інтернету. Через невизначеність із датами ЗНО напередодні, хлопці навіть вагалися, чи проходити тестування. Тимофій планує вчитися у подальшому в Польщі. 

Перед тестуванням всім учням та інструктурам перевіряли температуру. У кого вона була підвищена, повертали додому. Наприклад, в одній із груп, яку курувала інструкторка Тереза Скорохід, двох учнів не допустили до тестування через підвищену температуру. Ці учні складатимуть ЗНО пізніше. Також з цієї причини до проведення ЗНО у Львові не допустили 32 вчителів. 

Хто не мав маски, тому давали її при вході. Руки дітей просили помити перед початком виконання завдань. Саме тестування тривало три години, після чого діти ще трохи чекали на свої атестаційні роботи. 

«Процес був гарно організований. Помітним було хвилювання дітей, вони ще досі під враженнями. Дещо важко 3 години було в масках, тому що мозку потрібен кисень. Але сподіваюся, це не вплинуло на дітей», – зазначила інструкторка Тереза.

Мати випускниці Наталія Кобера розповіла Тvoemisto.tv, що коронавірусна ситуація значно вплинула на підготовку та навчання її доньки Олени.

«Наша школа, на жаль, не була готова до дистанційного навчання. Займатися з репетиторами також було непросто. Та й онлайн-занять хотілося б більше. Звісно, під час таких занять затрачається удвічі більше часу на перевірку завдань та корегування. Крім того, вдома теж нелегко навчатися, бо треба вміти відсторонитися і сконцентруватися», – поділилася мама. 

Через те, що пробне ЗНО не відбулося, то воно і не дало бажаних результатів, оскільки діти не змогли відчути цієї атмосфери напередодні основного тестування, каже пані Наталя. Її донька Олена хоче вчитися на ерготерапевта, тому сьогодні випускниця здавала математику. Попереду ще українська мова та література і біологія.

Біля школи №27, що на вулиці Свєнціцького, батьки також прийшли підтримати своїх дітей. 

Школяр Максим каже, що тестування пройшло організовано. Найбільшою проблемою, зізнаються учні, була невизначеність із датами. Діти готувалися цілий рік, а ще потрібно відпочити перед навчальним роком.

Одна із випускниць сподівається, що дистанційного навчання вже не буде. «Хочемо повернутися у суспільство, а не сидіти за комп’ютерами цілий день», – сказала учениця.

Викладач ЛНУ імені Івана Франка, кандидат історичних наук Мар’ян Мудрий, який дотичний до процесу формування завдань на ЗНО з історії розповів Тvoemisto.tv, що важливо, аби інші тестування також відбулися у визначені дати, щоб психологічно не навантажувати дітей. Відтягування можуть мати більше негативу, аніж ті ризики, що пов’язані з епідситуацією, наголосив Мар’ян Мудрий.

Цього року підготовка не надто відрізнялася від попередніх років. Єдине, що учні не мали змоги пройти пробне тестування. Так, вони отримали зошит, але пробне ЗНО важливе не тому, що можна побачити тест, а власне тому, щоби відчути цю процедуру.

«Коли школярі йдуть на основне тестування, їм все незвичне і це додає психологічного навантаження. Не знаю, чи це позначиться на результатах, але такий ефект є», – каже історик.

Дистанційне навчання мало свої особливості і хоч удома можна було вчити ту ж історію з підручників, сам по собі підручник потребує коментарів і пояснень вчителя.

«Щодо дистанційного навчання є різні думки. Частина учнів, яка потребувала вчительського контролю, через дистанційне навчання не мала стимулів, деякі діти розслабилися. А хтось каже, що ситуація мотивувала і дала можливість показати себе кращими, використати вміння чи компетентності, організувати себе», – наголосив історик.

ЗНО немає альтернативи, наголошує Мар’ян Мудрий, бо він є ефективним інструментом, який забезпечує ранжування абітурієнтів відповідно до їх зусиль, знань та вмінь.

Зазначимо, що наступне ЗНО з української мови та літератури відбудеться 30 червня. А ЗНО з історії пройде 9-го липня.

Христина Гоголь

Фото Христини Гоголь, Тараса Бабенчука та управління освіти ЛМР

Відео Тараса Бабенчука/Твоє місто

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто»  це медіа, якому справді можна довіряти.

Якщо Вам подобається те, що ми робимо  долучайтеся до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!

Що отримають члени спільноти Tvoemisto.tv:

  • ексклюзивні e-mail розсилки
  • доступ на спеціальні закриті події для Спільноти
  • можливість голосувати за теми матеріалів та публічних дискусій, які планує редакція
  • можливість стати експертом «Твого Міста»
  • ексклюзивне друковане видання з доставкою додому/в офіс (щодвамісяці)
  • у майбутньому – знижки у мережі партнерів «Твого Міста».

 

Підтримати Tvoemisto.tv можна за посиланням.

 

 


Освіта 3.0

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!