фото: EPAM Ukraine

фото: EPAM Ukraine

Як Covid-19 змінює робочі місця. Історія трансформації офісу компанії «ЕРАМ Ukraine»

3601 0
Головне, що люди і бізнес зрозуміли – можна працювати вдома і це не впливає на ефективність.

Уже понад пів року минуло з того моменту, коли Україна почала жити з коронавірусом, а частина бізнесу перейшла на віддалений режим роботи. І попри те, що тоді більшість стикнулася з незручностями роботи з дому (відсутність обладнаного місця чи проблеми з інтернетом), нині цей формат не здається таким нереалістичним. Навіть більше, дистанційна робота дала розуміння, наскільки ефективно можна працювати і вдома. Так, наприклад, в ІТ-компанії ЕРАМ Ukraine планують, як мінімум, до кінця року залишатися у форматі роботи з дому через те, що показники захворюваності в Україні і далі зростають. Проте все ж частина офісів компанії відкрита в черговому режимі.

Tvoemisto.tv вирішило розпитати адміністративного директора компанії Олександра Теслера про те, які нові правила тепер діють у ЕРАМ Ukraine і чи дійсно офісне життя змінилося та вже не буде таким, як колись.

Як карантин розмиває межі особистого та робочого

Щоби зібратися і піти на карантин, компанії потрібно було лише два дні. У п’ятницю ввечері ввели обмеження, а вже в понеділок близько 8 тисяч ЕРАМ-івців в Україні (майже 2 тисячі у Львові) підключились до задач з дому. І більшість організаційних чи технічних питань теж були закриті в перший тиждень карантину. 

«Ми зрозуміли, що нам треба дотримуватися певних заходів, які рекомендує ВООЗ та яких вимагає МОЗ і уряд України. При цьому мали і надалі надавати клієнту послуги на високому рівні, незалежно від ситуації та режиму, в якому працюємо. І хоча для нас формат віддаленої роботи не новий, адже ми працюємо із закордонними клієнтами, та все ж це ніколи не відбувалося в таких масштабах. Але загалом перехід в режим «роботи з дому» зробили так, що наш клієнт цього переміщення не відчув», – згадує Олександр.  

До карантину і коронавірусу колеги з ЕРАМ Ukraine звикли, що офіс – це їхній «другий дім», адже щодня вони проводили тут достатньо багато часу, розповідає Олександр Теслер. Проте все ж існувала чітка межа: робота – особисте життя. У перший місяць усі адаптувалися до нового формату, та водночас почали відчувати, як розмивається межа особистого і робочого.

«Якщо ти в офісі, отже, – це твій час на робочі питання, а коли вдома – це час на сім’ю, хобі чи спілкування з друзями. Із початком карантину ця межа почала розмиватися. Особисті та домашні справи змішалися з роботою», – каже він.

Читайте також: OpenSpace, спортзал і масажний кабінет. Чим дивує львівський офіс ЕРАМ

«Моя дитина ще не розуміє, чому тато вдома, але мусить займатися роботою (сміється). А ще буває, що запрацьовуєшся допізна. Однак такі речі є причиною погіршення балансу між роботою та особистим життям. Наші HR-спеціалісти помітили цю тенденцію та працювали на випередження. Пояснювали, як збалансувати свій день, та на що варто звертати увагу, щоб не довести себе до «вигорання», – додає він.

Про оновлені правила роботи 

У ЕРАМ Ukraine розробили свій алгоритм дій, де поєднали світові практики, вимоги МОЗ та найбільш ефективні методи. Їх розділили відповідно до кожного рівня епідеміологічної небезпеки. Наприклад, якщо йдеться про перший рівень, тобто активний спалах Covid-19, то нікого в офіс не впускають та просять працювати віддалено. Із кожним наступним рівнем ці вимоги послаблюються.

«Ми не поспішаємо повертати людей в офіси, адже здоров’я наших колег – на першому місці. Як тільки Україна перейде в зелену зону, а відповідно до наших умов, це буде п'ятий рівень, то і компанія відкриє спочатку чверть місць в офісі, потім половину з дистанціюванням, далі розблокуємо всі місця для роботи. Сподіваємося, що це буде навесні», – зазначає Олександр Теслер.

Про новий формат офісного простору

Проте вже зараз офіси відкриті в черговому режимі для виняткових ситуацій. Наприклад, в колег вдома зник інтернет чи електрика або хтось із сусідів цілий день робить ремонт та не дає можливості сконцентруватися на роботі. У таких випадках спеціалісти можуть працювати в офісах ЕРАМ. Однак спочатку треба забронювати місце через внутрішню систему, так званий hoteling (хотелінг).

«Раніше, в докарантинний період, у спеціалістів були виділені робочі місця в компанії. У нас були плани в майбутньому змінювати цей підхід  будувати нові офісі під модель hoteling, але думали, що це відбуватиметься поступово, нехай протягом п’яти років. Та прийшов Covid-19 і вніс свої корективи в звичний стан справ так, що ми зрозуміли: повернення в оффлайн-роботу буде іншим. Офіси трансформуються в новий вид, який до того не існував», – розповідає Олександр Теслер. – Більше того, за нашим внутрішнім опитуванням, понад 50%  ЕРАМ-івців навіть по завершенню карантину планують працювати декілька днів на тиждень з дому і лише 1-2 дні в офісі. У такому випадку питання постійного робочого місця нівелюється». 

За кордоном вже багато компаній перейшли на hoteling – можливість бронювати робоче місце у певні дні тижня. Наприклад, його використовували в Великобританії. Працівникам роздавали ноутбуки, з часом з’явилися всі інструменти онлайн-конференції тощо.

Читайте також: Як починалось ІТ у Львові. Історичні фото

«Новий формат, як-от hoteling, дозволяє бронювати робочі місця в будь-яких офісах компанії, незалежно від міста чи району проживання. Навпаки, так колеги зможуть обирати ті офіси, до яких їм зручніше і швидше можна дістатися», – додає Олександр. «Від цього отримує та ж екологія. 30% людей, за нашими дослідженнями, вирішили постковідно працювати вдома, то ви уявляєте скільки палива не буде спалюватися в заторах на роботі і з роботи», – додає він.

Головне, за його словами, люди і бізнес зрозуміли, що можна працювати вдома і це не впливає на ефективність. Саме тому офіси стануть новими. Буде багато коворкінг-зон, альтернативних місць для роботи. ЕРАМ Ukraine хоче зробити офіс мультифункціональним і легким для використання, як для тих, хто постійно в офісі, так і для тих, хто всього день чи два.

Нова реальність - нові правила 

Хоча повноцінно на роботу в офісі ЕРАМ-івці ще не перейшли, але, зайшовши в приміщення, на кожному кроці спеціалісти бачитимуть нагадування про нові правила.

На вході біометричний термінал з детекцією температури попросить одягнути маску, якщо ви прийшли без неї, та виміряє температуру тіла відвідувача. 

Читайте також: Авто без водія, дрони і розумні будинки. Що винаходять львівські ІТ-спеціалісти

«Кожен, хто заходить в офіс, зобов’язаний одягнути маску. Також ми просимо наших колег одягати маски в загальних місцях в офісі (кухня, коридор…). Та коли колега працює за своїм комп’ютером, маску можна зняти, тому що в радіусі 1.5 м біля нього ніхто не сидить», – розповідає Олександр.

Частина столів в офісі заброньована під «соціальне дистанціювання», щоб колеги не сиділи поруч.

Кімнати для переговорів в компанії просять не використовувати, а всі зустрічі – робити тільки онлайн. Також є обмеження стосовно кількості людей, які можуть одночасно перебувати в ліфті чи на кухні. І всюди наклейки чи плакати нагадують – «тримай дистанцію».

По всьому офісу можна знайти острівки із дезінфікуючими засобами, як для рук, так і для використання на поверхнях.

«Антисептики зі спеціальним розчином розташовані при вході, біля кухні, посеред робочих столів, щоб людина мала можливість за потреби продезінфікувати руки у будь-який момент. Також ми розташували по офісу пункти з санітайзерами, за допомогою яких можна продезінфікувати робочу поверхню, якщо хтось переживає за її чистоту. За цей процес відповідають прибиральниці і на кожному столі є позначка про проведену дезінфекцію, але, якщо людині так спокійніше, – ласкаво просимо провести дезінфекцію самостійно»», – додає Олександр Теслер.

Читайте також: Як починалось ІТ у Львові. Історичні фото

Про важливість комунікацій

Новий формат роботи під час карантину вимагає нового, та не менш ефективного підходу до комунікації з колегами, продовжує Олександр Теслер, адже з такою ситуацією як пандемія короновірусу всі стикнулися вперше. Тому потрібно було багато комунікувати з колегами та пояснювати, що і як зараз робить компанія, які зміни відбуваються в процедурах, чому не варто наразі ходити в офіси та й, зрештою, коли ж спеціалісти зможуть повернутися в звичний режим.

Комунікація потрібна і для вироблення нових звичок поведінки в офісі. Адже теперішня реальність – офіси не можуть зараз функціонувати без термометрії, маскового режиму, соціального дистанціювання та антисептиків в межах доступності по всьому приміщенні. Це все нові правила, до яких треба звикнути.  

Фото Надія Марченко

Партнерська публікація

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Колонка

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!