Фото: CDC / Unsplash

Фото: CDC / Unsplash

Як вакцинуватись дорослим і дітям і кому потрібен імунолог-алерголог

4438 0
Краще попередити захворювання, ніж лікувати його.

Нещодавно МОЗ оприлюднив документ, де йдеться про зміни у переліку медичних протипоказань до вакцинації. Згідно з ним, абсолютними протипоказами є наявність в анамнезі анафілактичної реакції на попередню дозу вакцини, вагітність та імунодефіцит для щеплення живою вакциною від КПК. Однак можна вакцинувати людей з температурою нижче 38 градусів. При наявності лихоманки та температури вище 38 градусів – ні.

Ми проаналізували соцмережі і поспілкувалися з батьками щодо міфів та побоювань, які виникають у них при вакцинації дітей. У ефірі ток-шоу «Наші реформи» Христина-Ліщук Якимович, експертка з імунології-алергології дорослих та Богдан Остальський, головний педіатр Львова відповідали на запитання людей та розвінчували міфи.

Читайте також: Що потрібно знати про вакцинацію: відповіді на популярні питання

За яких умов мають вакцинувати дорослі?

Христина Ліщук-Якимович: Уникнути тих хвороб, від яких є вакцинація, дбаючи про своє здоров‘я, неможливо. Ми повинні вакцинуватися у дитячому віці відповідно до календаря щеплень, у дорослому віці – відповідно до індивідуальної необхідності.

Кому потрібно звертатися до імунолога-алерголога?

Христина Ліщук-Якимович: Є так звані перші сигнали, коли варто звернутися до клінічного імунолога.

Варто проконсультуватися:

  • тим, хто часто хворіє, має гнійничкові захворювання;
  • особам, які отримують антибіотикову чи противірусну терапію, але вона є неефективною;
  • пацієнтам, які мають рецидивуючі грибкові захворювання, стійкі до терапії;
  • людям, які планують вакцинуватися, але в них свого часу було пропущене те чи інше щеплення;
  • тим, хто подорожує до екзотичних країн;
  • особам, які мають хронічний субфібрилітет (температура 37-37,2 градуси), коли такий стан, який триває три і більше місяці;
  • людям, які мають проблеми з репродуктивною системою, наприклад невиношуванням вагітності;
  • особам, які мають лімфаденопатію – збільшені лімфатичні вузли, що не пов‘язано з вірусною інфекцією чи простудним станом. Це ті стани, коли пацієнт розуміє, що з імунітетом щось не так.

Лікар-імунолог не тільки дає поради щодо вакцинації, а й пояснює, як покращити роботу імунної системи, шукає варіанти для стійких до терапії пацієнтів, радить як вберегтися від інфекцій чи частих захворювань.

Зараз досить свідома молодь, і вони розуміють, що краще попередити якесь захворювання, ніж лікувати його.

До імунолога скеровує сімейний лікар, коли бачить проблему. Також пацієнти можуть самі звернутися по консультацію.

Які щеплення мають отримати діти? І що робити тим батькам, які бояться щеплень?

Богдан Остальський: Календар профілактичних щеплень, який затверджений в Україні, включає щеплення проти 10 дуже небезпечних інфекцій. В пологовому відділенні у перший день починається щеплення від гепатиту Б, на третій-четвертий день – від туберкульозу. Опісля у віці 2, 4 і 6 місяців щеплять від кашлюка, дифтерії, правця і поліолімієліту. Пізніше – проти гемофільної інфекції та КПК (кір, краснуха, паротит). Деякі щеплення проводять одноразово, деякі – кілька разів впродовж цілого року. До 16 років дитина має отримати всі ці вакцини. У дорослому віці щеплення проти дифтерії і правця проводяться раз у 10 років.

Насамперед порадитися потрібно з сімейним лікарем. Якщо батькам недостатньо інформації чи аргументи недостатньо переконливі, у нас у дитячій клінічній лікарні на Пилипа Орлика є імунулогічна комісія. До неї входять експерти, які компетентні в питаннях імунопрофілактики.

Читайте також: Які щеплення потрібно зробити перед поїздкою за кордон. Деталі

Чи справді вона працює? Бо у соцмережах зустрічається інформація, що комісія неефективна.

Богдан Остальський: Ми щороку робимо щеплення дітям в умовах стаціонару, які мають хронічні захворювання. Минулого року зробили 467 щеплень, цього – понад 200.

Окрім цього, у Львові є Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр – це вже третинний рівень. Там працюють практикуючі дитячі імунологи і така сама комісія. При кожній поліклініці існують школи імунізації з компетентними фахівцями.

Перший міф – у нас неякісні вакцини, що можуть зашкодити дитині. Всі вакцини сертифіковані і від авторитетних виробників. Деякі батьки кажуть, що індійська вакцина поганої якості. Ми жодної дитини після вакцинації не поклали в стаціонар, не було ускладнень.

Другий міф – навіть вакцинована дитина може захворіти. Таке буває у дуже рідкісних випадках, але тоді форма хвороби буде легкою і без ускладнень.

Додам, що якщо вам медсестри чи сімейні лікарі без фахового обґрунтування радять не вакцинуватися – це злочин, тому додатково звертайтеся до імунологів. Окрім того, про таких «радників» треба повідомляти адміністрації медзакладу, бо людину треба відправити на додаткові навчання.

У соцмережі ми спілкувалися із жінкою, яка вперше зробила дитині щеплення «Ваксігрипом». Дворічному хлопчикові зробили дві дози. Пізніше вона пішла з чоловіком у поліклініку, щоб він теж вакцинувався. І там медсестра сказала, що однієї дози достатньо і переконувала маму, що синові зробили завелику дозу вакцини. Що можете сказати про цей випадок?

Богдан Остальський: Новий зразок вакцини «Ваксігрип» справді потрібно робити у дві дози, якщо вакцинація первинна. Це прописано у інструкції. Раніше старою вакциною і справді щепили один раз. Цей випадок – приклад халатності і необізнаності медсестер. Вони мусять читати інструкції до вакцин, перш ніж давати будь-які поради чи висловлювати припущення. Але навіть якщо дитині би вкололи помилково ще одну дозу вакцини – це б не становило загрози здоров’ю дитини.

Христина Ліщук-Якимович: Ця вакцина взагалі робить імунітет стійкішим до патогенів. Приблизно до 5% дорослих вакцинуються від грипу щороку. Це працівники ІТ-компаній, бо там роботодавець піклується про здоров‘я своїх працівників, колективний імунітет і купує вакцину. І, звичайно, медики вакцинуються. Бо коли людина хворіє на грип, то її організм переживає сильне навантаження від ліків, а потім з‘являються так звані «шлейфові реакції» печінки, нирок, імунної системи.

Читайте також: Як морально підготувати дитину до вакцинації. Поради батькам

Люди часто пишуть, що бояться алергічних реакцій. Наскільки високі ризики їх виникнення?

Христина Ліщук-Якимович: Алергічні реакції на щеплення практично відсутні, один випадок на мільйон. Для алергіків важливо не щеплюватися у час загострення алергії та ГРВі. Якщо є серйозні припущення щодо алергії, то у день перед і день після щеплення можемо рекомендувати пацієнтові пити мінімальну дозу антигістамінних таблеток від алергії. Щоб людина не переживала стрес. Але це рішення теж має бути зважене, бо є різні прояви алергії. Самому пити таблетки не можна, бо це - як малодозована імуносупресія (ослаблення імунітету).

Богдан Остальський: Щодо дітей, які мають хронічні захворювання. Є періоди, коли ці хвороби загострюються, але поза цими періодами дитина у стані так званої ремісії. На жаль, у батьків побутує думка, що якщо у дитини є хронічна хвороба, наприклад, кишково-шлункового тракту, сечовивідної, легеневої чи серцево-судинної системи, то таку дитину небезпечно щеплювати. Навпаки, її треба в першу чергу захистити від небезпечних інфекцій. В таких випадках, вакцинацію потрібно робити під спостереженням спеціалістів. Мама лягає з дитиною у стаціонар, роблять всі обстеження, якщо необхідно - проводять довакцинальну медикаментозну підготовку. А після щеплення – спостерігають за дитиною.

Місцеві реакції бувають, але лікар має розповісти про них. Може бути температура, почервоніння у місцях уколу. Також наступного дня медсестра має проконтролювати стан дитини.

Читайте також: Спецоперація проти кору. Чи вдасться переконати батьків

Ще з одна жінка написала, що хоче щепити дитину від пневмококової інфекції, але її відмовляють родичі. Жінка сама хворіла на пневмонію, гайморит, тонзиліт. Що порадите?

Богдан Остальський: Я раджу мамі таки зробити щеплення, якщо вона бачить ризик, що дитина може захворіти. Ця вакцина необов‘язкова, її нема у поліклініках, мамі потрібно придбати за власні кошти. Зробити можна у приватних кабінетах щеплень. У поліклініці можна, тільки якщо правильно транспортувати її: перенести з аптеки у холодовому контейнері. Не можна робити перерву, бо вакцина втратить свою ефективність. У Львові є чотири приватні кабінети щеплень. Я думаю, в найближчі кілька років цю вакцину включать до календаря обов‘язкових.

Христина Ліщук-Якимович: Дорослим варто подбати про ревакцинацію проти дифтерії і гепатиту Б, а також перевірити, чи є антитіла на кір, краснуху і паротит. На всі вакцини можна зробити аналіз щодо  наявності антитіл і зрозуміти, чи потрібно щеплюватися.

Богдан Остальський: Так само і дітям можна робити такі аналізи. Додам, що на кінець листопада майже 87 000 людей є щепленими від дифтерії у Львові. Більше половини серед них – діти. Люди зрозуміли, що це небезпечна хвороба, і активно вакцинувалися за останні декілька місяців.

Наталія Лазарович

Головне фото – CDC / Unsplash

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Цей медіа-продукт створено TvoeMisto.tv за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст продукту належить виключно TvoeMisto.tv і не завжди відображає погляди USAID або Уряду США. Відтворення та використання будь-якої частини цього продукту в будь-якому форматі, в тому числі графічному та електронному, копіювання або використання у будь-який інший спосіб без відповідного посилання на оригінальне джерело та письмової згоди редакції ;TvoeMisto.tv заборонено.

This media product was produced by TvoeMisto.tv with the support of the United States Agency for International Development (USAID). The product content is solely TvoeMisto.tv and does not necessarily reflect the views of USAID or the US Government. Reproduction and use of any part of this product in any format, including graphic, electronic, copying or use in any other way without the corresponding reference to the original source and written approval from TvoeMisto.tv, shall be prohibited.

Наші реформи

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!