Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Як вибрати оптимальний час для народження дитини. Роз'яснення фахівців

37165 0
Яким чином вік, день і дієта впливають на вагітність та що варто врахувати, щоб народити здорову дитину.

2018 рік засвідчив спад народжуваності в Україні. За даними Держстатистики, за 10 місяців поточного року в Україні народилося 255 094 дітей, що на 20 тис. менше, ніж за відповідний період торік. Одночасно з цим, лікарі констатують збільшення звернень сімейних пар і окремо жінок по допомогу до медиків з приводу проблем з можливістю завагітніти. На основі найрозповсюдженіших питань «Твоє Місто» в партнерстві з Медичним центром Медікавер підготували інформацію, що дозволить краще підготуватися до вагітності та спланувати її.

Оптимальний вік пари для зачаття і народження дитини

Щоб визначити оптимальний вік, медики зазвичай вдаються до оцінки фертильності. Фертильність – це здатність людини до зачаття і народження. Для чоловіків і жінок вона визначається по різному.

Чоловіки. Чоловіча фертильність майже не залежить від віку – за сприятливих умов чоловік зберігає можливість до зачаття впродовж всього життя, починаючи від настання статевої зрілості (приблизно 14-16 років). Найбільше ж значення має якість його сперматозоїдів. Сумна новина в тому, що на сьогодні відсоток чоловічого безпліддя зріс до 45%. Відтак, незалежно від віку, чоловікам рекомендовано робити спермограму.

Photo by rawpixel on Unsplash

«У спермограмі ми оцінюємо три ключові моменти: кількість, швидкість руху та морфологію (будову і якість) сперматозоїдів. Від кількості залежить, чи дійде необхідна концентрація сперматозоїдів до яйцеклітини. Від швидкості – чи встигне, адже яйцеклітина живе лише 24-48 годин. Від якості – чи зможе сперматозоїд створити генетично здоровий ембріон», – говорить Роксолана Семчишин, керівник напрямку допоміжних репродуктивних технологій Medicover Fertility в Україні, кандидат медичних наук, лікар-репродуктолог та лікар ультразвукової діагностики.

Жінки. Жіноча фертильність більш залежна від віку – оптимальний вік становить 20-35 років, хоча загальні рамки визначають як проміжок від 15 до 49 років. Для жінок важливо розуміти, що з віком здатність до зачаття різко знижується – загальна кількість яйцеклітин у жінки є індивідуальною, формується з народженням, а з віком, якщо говорити простою мовою, яйцеклітини просто «закінчуються».

Для розуміння. Новонароджені дівчатка у фолікулах яйників мають 1-2 мільйони яйцеклітин, але до віку першої менструації їхня кількість вже скорочується до 250-400 тисяч.

«Часто пацієнти запитують, чи видно на УЗД яйцеклітину? Ні, це дуже маленька клітина, яку видно лише під мікроскопом. Тому овуляція – це лише розрив фолікула, і ми можемо сподіватись, що яйцеклітина таки вийшла. Якщо овуляція відсутня, це, як правило, свідчить про гормональні порушення в організмі жінки. У такому випадку потрібно обстежити ключові гормони: ФСГ, ЛГ, пролактин, ТТГ, АМГ. Стосовно порожнини матки, лікар оцінює внутрішній шар матки – ендометрій. Якщо ендометрій, до прикладу, затовстий чи затонкий – вагітність наступає вкрай рідко. Здатність ендометрію «прикріпити» ембріон також залежить від рівня гормонів», – говорить Роксолана Семчишин.

Оптимальний день для зачаття

Найкращим для запліднення є період овуляції в жінки. Визначити його можна кількома способами: у залежності від власного циклу, за допомогою вимірювання внутрішньої температури або скориставшись тестами для визначення овуляції, які працюють подібно до тестів на вагітність.

Також цей період можна визначити за допомогою УЗД. Лікар моніторить розвиток фолікула та може за його розміром передбачити приблизний день його розриву, тобто овуляції.

Відкладене материнство. Існують випадки, коли оптимальний день запліднення і вагітності потрібно відкласти. У такому випадку вдаються до кріоконсервації – заморожування яйцеклітини, сперматозоїдів або ембріонів.

Designed by Pressfoto

«Яйцеклітини з віком суттєво втрачають у якості. Жінкам, які до 35 років ще не стали мамами з тих чи інших причин, варто задуматись про заморозку своїх "молодих" яйцеклітин. Це називають відтермінованим материнством, коли ми даємо шанс стати мамою в потрібний момент, ніби зупинивши час.

Друга ситуація – онкологія. Лікування може вплинути на репродуктивне здоров’я пацієнта. Більшість хіміотерапевтичних препаратів, які лікують рак, практично знищують яйцеклітини та сперматозоїди. Тому дуже важливо знати, що перед початком лікування ви можете заморозити яйцеклітини чи сперматозоїди та зберегти можливість стати батьками у майбутньому», – говорить керівник напрямку Medicover Fertility в Україні.

Оптимальний стан здоров’я

Попри розповсюджені міфи про користь чи шкоду різноманітних дієт, які можуть допомогти завагітніти та навіть «запрограмувати» стать майбутньої дитини, усі вони не мають достатнього підтвердження. Проте є кілька факторів, які серйозно впливають саме на фертильність, а отже на успішність стану здоров’я, що допоможе відбутися зачаттю.

Вага. Існує таке поняття, як індекс маси тіла, який пов’язують з порушеннями фертильності та можливими ускладненнями при перебігу вагітності. Оптимальний індекс маси тіла має становити не менше 18 і не більше 32. Якщо коротко, то надмірна вага жінки знижує фертильність і потребує більшого часу для зачаття. Недостатня вага, в свою чергу, може стати причиною ановуляції – тобто її відсутності.

Designed by Freepik

Збалансоване харчування. Як і для всіх інших показників здоров’я, оптимальним є збалансоване харчування, яке містить достатню кількість білка: риба, м'ясо, яйця, молочні продукти. Важливою є і наявність мікроелементів заліза й цинку та вітамінів С і D. Їх нестача може спричиняти проблеми з овуляцією та ризик передчасного переривання вагітності. Якщо є сумніви стосовно дієти чи курсу полівітамінів, то найкраще проконсультуватися у лікаря.

Алкоголь, тютюн, стреси.

«Регулярні стреси підвищують в крові кількість негативних активних речовин, які дають сигнал нашій репродуктивній системі, що зараз не найкращий час для вагітності. Негативний вплив під час вагітності має і тютюнопаління, адже нікотин безпосередньо впливає на якість яйцеклітини та сперматозоїда», - говорить лікар-репродуктолог Medicover Fertility.

Безсумнівною шкодою для зачаття і майбутньої дитини є зловживання алкоголем. Що важливо – алкоголь може  необоротно впливати на якість «резервних» яйцеклітин задовго до настання вагітності.

Оптимальна пропозиція

Для тих, хто зіткнувся з проблемою непліддя, у Центрах репродуктології Medicover Fertility (у Львові, Дніпрі та Ужгороді) підготували спеціальну пропозицію – протягом грудня ви можете безкоштовно проконсультуватися з лікарем-репродуктологом. А у випадку призначення вам процедури запліднення in vitro, гарантовано заплатити у грудні за цю процедуру менше ніж 26 324грн. Деталі тут – «У грудні плати за in vitro менше».

 

Читайте ще більше фахових порад і тематичних матеріалів у спецпроекті  Твоє здоров'я». У ньому ми публікуємо тексти на актуальні теми, які найбільше цікавлять львів’ян. Генеральний партнер проекту  Європейська мережа медичних закладів Медікавер в Україні.

Твоє здоров'я

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!