Як зміниться Львівська лікарня швидкої допомоги. Олег Самчук про ребрендинг та all inclusive

15197 0
Новий керівник Львівської лікарні швидкої допомоги розповідає, що зміниться найближчим часом.

Львівська лікарня швидкої допомоги (у народі «Топольна») викликає неоднозначні відгуки у львів'ян. Зараз медустанову очолив лікар-трансплантолог Олег Самчук, який раніше керував Ковельською центральною міжрайонною лікарнею. За останні дні у лікарні провели вперше операцію на відкритому серці та трансплантацію нирки.

Tvoemisto.tv в експрес-інтерв’ю розпитало головного лікаря, яким чином тут проводитимуть подальші трансплантації та як клініка змінюватиме «своє обличчя».

Скільки людей чекають на пересадку органів?

Найбільше звернень у нас на пересадку нирок. Загалом, формуються декілька «листків очікувань» для посмертних пересаджень, якими займатимуться різні спеціалісти. Хірурги вестимуть листи очікувань на пересадження печінки та готуватимуть людей по групах крові, кардіохірурги відповідатимуть за легені та серце, а урологи - за нирки. 

Як регулює посмертні пересадження законодавство?

В Україні вже змінили законодавчі акти щодо посмертної трансплантації, прибрали масу питань, через які виникали труднощі. Тепер це все спрощено. Треба тільки займатися і міняти ментальність людей, щоб вони розуміли, що трансплантологія – це нормальне явище не лише в Європі, а й в усьому світі і це є звичайною роботою лікарів у клініках. Бо, насправді, трансплантація – це єдиний метод лікування людей, які потребують заміну органів, адже ні медикаментозно, ні іншим хірургічним шляхом це зробити не можна. Тільки пересадка рятує життя людини і дає шанс вижити.

Якщо людина, до прикладу, має важке захворювання нирок, яке неможливо нічим вилікувати, вона перебуває на хронічному гемодіалізі. Нирку може дати родинний донор, якщо підходить по сумісництву, для цього проводяться всі необхідні обстеження, крос-матч, HLA-типування тощо. При цьому якість життя у донора не змінюється. Якщо по сумісності все гаразд, то це достатньо швидкий процес.

На посмертну пересадку можуть чекати і сто, і тисячу людей в листі, але пересадять тому, в кого найбільша сумісність. Поки що не працює система «Едіст» – єдина інформаційна система, яка регулюватиме організацію медичної допомоги із застосуванням трансплантації, наразі це відбувається у ручному режимі. Тому, відповідно, пересадку можуть спершу зробити тридцятому чи сотому в черзі, який максимально сумісний.

Чи фінансує держава трансплантацію у повному обсязі?

Першу операцію ми провели у Львові коштом меценатів та спонсорів. Далі спробуємо зробити так, щоб всі операції були повністю безкоштовними і фінансувались державою, адже держава бере на себе відповідні фінансові гарантії. До речі, трансплантологія працює вже у 12-ти закладах України, зокрема, і в Ковелі.

Ви плануєте відкрити у лікарні відділення гемодіалізу?

Так, адже багато пацієнтів не можуть отримати цих послуг, бо відділення в інших лікувальних закладах перенасичені. Держава фінансує цю програму субвенційно, а з 1 квітня буде оплачувати НСЗУ (Національна служба здоров'я України). Наразі ми ведемо підготовчу роботу - проводимо ремонт. Хочемо поставити обладнання. У нас вже є апарат для гострого гемодіалізу, який фактично "витягує" людей з того світу. Таке обладнання має бути у кожній лікарні у відділеннях реанімації.

На лікарню швидкої допомоги у лютому виділили 20 мільйонів гривень. Куди пішли ці кошти?

Ці 20 мільйонів ми скеруємо на ремонт, зокрема частину терапевтичного відділення переобладнуємо під відділення гемодіалізу, частина піде на заміну вікон та дверей, щоб не видувалося тепло з лікарні. Також частину коштів скеруємо на палати інтенсивної терапії у хірургічному відділенні та на облаштування операційних блоків на другому та четвертому поверхах.

Польські колеги мають передати лікарні обладнання для екстреної допомоги. Що це за обладнання?

Вони пообіцяли передати на 10 млн грн обладнання у відділення невідкладних станів. Наразі проведуть тендер, зроблять закупівлю і, думаю, у травні-червні ми його отримаємо. Це, зокрема, рентген-дуга, дефібрилятори, наркозно-дихальні апарати, монітори для стеження за станом пацієнта.

Ваша лікарня буде опорною. Що це означатиме для пацієнтів?

Це буде лікарня інтенсивного лікування ІІ рівня. Це означає, що вона повинна мати і робити все на найвищому рівні, так би мовити, all inclusive. Ми подали на НСЗУ 16 пакетів медичних послуг. Зробимо цю лікарню класною клінікою, із новим обладнанням, ремонтами, проведемо реальний ребрендинг. На те у нас є дуже фахові лікарі та можливості.

Як ви збираєтесь втримувати молодший медперсонал, з огляду на велике навантаження на лікарню та невисокі зарплати?

Ми вже працюємо над механізмами заохочення всього медичного персоналу, зокрема і молодшого. Адже я вважаю, що медицина України має розвиватися та медпрацівники мають мати гідну винагороду за свою працю.

Христина Гоголь

Фото: Олег Самчук, лікарня шкидкої медичної допомоги

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Інтерв'ю Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!