фото - @verstappen_photography

фото - @verstappen_photography

Які квартири купують львів'яни і як перевірити забудовника на законність

8863 0
На початок грудня у Львові та області реалізовується 429 проєктів житлової нерухомості. 300 із них – житлові комплекси, решта – котеджі, таунхаузи тощо. Tvoemisto.tv дізналось, як на ринок новобудов у Львові вплинула пандемія і чи справдились березневі прогнози про падіння ціни на новенькі квартири.

Економ чи еліт – що обирають львів’яни

За інформацією пошуковика новобудов ЛУН, ринок первинної житлової нерухомості у Львові упродовж 2016 – 2018 року зростав на 100+ проєктів на рік. Торік ця цифра становила 90 проєктів, а у 2020 очікується приріст лише на 70-80 проєктів. Спад є і в інших регіонах.

«Є багато затримок з видачею документів, тому багато забудовників цього року не виводять об’єкти на ринок», – сказала Олена Унаньян під час практичного семінару про ринок нерухомості від Forum West.

Із 300 нових житлових комплексів 176 – реалізовуються у Львові. Це, каже Олена Унаньян, виводить місто на друге місце після Києва і перед Одесою за кількістю проєктів на ринку житлової нерухомості. Також експертка додає, що ще 5 років тому на ринку Львівської області співвідношення житлового будівництва було 90% до 10% на користь Львова. Сьогодні ж 60% новобудов припадає на Львів, 40% – на область.

Таке співвідношення – хороша новина, а погана новина у тому, що в області значно більше забудов без документів, аніж у самому Львові – 14% проти 4% відповідно. Загалом на Львівщині усі документи мають 92% новобудов, що в процесі реалізації.

Читайте також: Де не варто купувати квартири у Львові. Оновлений перелік незаконних забудов

За інформацією ЛУН, будівель бізнес-класу також стає більше, ніж економ-класу. Елітних будинків більше зводять у Львові, в області – переважно житло економ-класу.

Чи дороге задоволення?

Ціни за квадратний метр житла у Львові стартують від 650$ на околицях Рясного і можуть сягати 2000$ у центрі.

88% із усіх 300 житлових комплексів, що реалізовуються на Львівщині, можна придбати у розтермінування, каже Олена Унаньян. Ці пропозиції доступні вам, якщо ви готові зробити перший внесок у розмірі 50% від вартості житла. Якщо ж ви маєте лише 40% необхідних коштів, то для розгляду матимете 50% проєктів, якщо третину потрібної суми – 46%. Перший внесок у 20 і 10% пропонують у 12 і 7% проєктів відповідно.

І Олена Унаньян, і виконавчий директор Асоціації західноукраїнських забудовників Юрій Мартинюк говорять, що за рік ціна житла на первинному ринку у Львові зросла, якщо розглядати її у гривні, орієнтовно на 20%. Якщо ж говорити про ціну у доларах, до якого прив’язані учасники ринку, то вона залишилась практично незмінною – лише змінився курс.

Читайте також: Замість дачі. Львівська компанія створює домашні офіси

Представниця ЛУН додає, що якщо дивитись на динаміку цін у Львові, то за три роки вони виросли усього на 8%. У Києві ж і Одесі, до порівняння, на 19 і 15% відповідно. Імовірно, зазначає вона, на це впливає кількість забудов преміум-класу у різних містах.

Найвищі ціни – у Галицькому районі Львова. Юрій Мартинюк говорить, що тут просто зводять найбільше новобудов преміум-сегменту, які коштують більше – ціна за квадратний метр може сягати двох тисяч доларів. Найдешевші новобудови – у Сихівському районі Львова та у мікрорайонах Рясне, Рясне-2.

Найбільша у Львові пропозиція – у Шевченківському (60 ЖК) та у Сихівському (45 ЖК) районах. На них разом припадає 60% проєктів. Половина з них – класу бізнес та еліт, решта – комфорт-класу.

На продажну вартість квадратного метра житла, говорить Юрій Мартинюк, впливає багато чинників. По-перше, собівартість, для розрахунку якої беруть вартість використаних матеріалів, обсяг будівництва, вартість купівлі чи оренди землі, коштовність архітектурного проєкту – чи це «коробка з вікнами», чи інтелектуальна робота. На ціну житла, звісно ж, впливають віддаленість від центру і фешенебельність району.

Експерти ринку зазначають, що у березні – з початком карантину – попит на новобудови упав, дна він досяг у квітні і становив 43% від показників продажів лютого, а вже у травні – почалось зростання. Попит повернувся до показників лютого 2020 року у липні.

Потрібна порада

Самостійно визначити момент, коли ціна на ринку житлової нерухомості буде найвигіднішою для інвестиції – неможливо, адже тут недостатньо бачити просто динаміку цін.

«Прогнози, як правило, не дуже надійні – світ швидко змінюється, як показали події з коронавірусом», – каже Юрій Мартинюк.

Проте все ж є багато порталів про нерухомість, де можна знайти аналітику і спробувати у ній розібратись. Інший варіант – звернутись до фахівців. Фізична особа може звернутись до професійних агентств нерухомості із хорошою репутацією та до юристів. А юридичним особам допоможуть міжнародні управлінські компанії, що мають у своєму штаті фахівців з нерухомості, юриспруденції, аналітики, економіки та інвестиційних процесів.

Інформацію про безпеку придбання житла в новобудовах можна знайти на сайті Асоціації Західноукраїнських забудовників. Також можна переглянути розділ «Документи» під обраним проєктом на сайті ЛУН.

За порадою до фахівців також варто звернутись і для того, щоб оцінити якість будівництва, каже Юрій Мартинюк. На ринку вже є багато компаній, що об’єднують інженерів технагляду, які проводять технічний аудит нерухомості і можуть вказати, де забудовник наробив помилок і що він має виконати більш якісно.

Читайте також: Як зміняться квартири і офіси через пандемію. Що каже архітектурний ринок Львова

А от передбачити, чи обраний вами будинок забудовник здасть і введе в експлуатацію вчасно – неможливо. Найбільша затримка, говорять в Асоціації, це затримка із оформленням і видачею дозвільних документів.

«У нас вже рік триває реформа ДАБІ. Держава повністю дестабілізувала ринок первинної нерухомості – безлад і безвідповідальність», – каже Юрій Мартинюк.

А що за містом?

За даними ЛУН, у Львівській області реалізовуються 129 проєктів котеджної забудови, таунхаузів тощо. Ідеться, зокрема, про околиці Львова. Цей ринок, зазначає Юрій Мартинюк, доволі жвавий і перспективний, особливо у час пандемії. Але на заваді високому попиту стоїть зазвичай велика площа таких об’єктів, а, отже, і висока ціна.

«Цей формат розвивається. Наприклад, у Києві такі об’єкти мають зараз найбільший успіх. До Львова, думаю, це найближчим часом теж прийде. До того ж, у нас тепер Львівська ОТГ.

За кордоном люди давно зрозуміли, що мешкати потрібно за містом, а в місто можна їздити на роботу. Переважно ті, хто живе в місті, орендують житло. А за містом, як правило, мешкають люди, які вже досягли якогось статусу, рівня і можуть собі дозволити більш комфортне життя, ніж в квартирі», – говорить Юрій Мартинюк.

Олександра Бодняк

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!