Фото: Анна Чистякова/Твоє місто

Фото: Анна Чистякова/Твоє місто

За тиждень Великдень. Як волонтерки у Львові напекли пів тисячі пасок для військових на Сході

3814 0
Цього року господині «Львівської волонтерської кухні» напекли та освятили близько п’ятисот пасок для українських захисників на передовій. Окрім випічки, на Схід відправлять бурячки з хроном, корейську моркву, медівники, фірмові зупки та інші смаколики. Координаторка волонтерського руху Оксана Мазар розповіла Tvoemisto.tv, як вони готувались до свята і як підтримують українських військових від початку війни на Сході України.

«Львівська волонтерська кухня» вже сьомий рік поспіль готує домашні страви для українських захисників на передовій. Тут волонтери щодня пораються без втоми, аби військові разом зі смаколиками отримували частинку домашнього тепла та турботи. Навіть вихідні субота й неділя присвячені волонтерській роботі.

Щонеділі львівські господині приходять на «збірку» для «Львівської волонтерської кухні» до площі перед Гарнізонним храмом.

«Наші дівчата два рази на рік печуть святкову випічку: перед Різдвом – пампушки, перед Великоднем – паски. Аби передати хлопцям вітання зі Львова, щоб вони теж могли долучитися до святкування», – розповідає Оксана Мазар.

Читайте також: Великдень у Львові і селах відзначали по-різному. Старі фото та традиції

«Збірки» біля Гарнізонного храму організовують вже чотири роки поспіль. Вони допомагають збирати кошти на продукти, оренду та комунальні платежі для «Львівської волонтерської кухні».

«Ми платимо лише за електроенергію 15 тисяч гривень на місяць. Потрібно десь брати гроші. Для цього ми в суботу готуємо. Нас вже знає багато людей, які куштували наші страви, купують тепер для своїх рідних та близьких. Так люди дають пожертву для хлопців на передову, а за це отримують смаколики», – розповідає Оксана Мазар.

Жінка займається волонтерською діяльністю ще з 2014 року. До того була приватною підприємицею. Починалося все з волонтерського руху Hand made по-львівські, але згодом кухня виокремилось в організацію, що готує «сухі» страви на передову: різноманітні зупки, солодкі каші, трав’яні чаї, випічку, мед.

«Наші вироби добре знають і чекають на передовій. Ми передаємо пакунки на самий фронт, наприклад, в Бахмут. Волонтери розвозять їх виключно туди, де цього потребують найбільше», – говорить пані Оксана.

Читайте також: 5 рецептів пасок із давніх переписів. Покрокове приготування

Волонтерки роблять страви швидкого приготування, що зручно в «польових» умовах, в яких перебувають військові: достатньо 20 хвилин.

«Хлопці ще додають собі тушонку і мають п’ять-десять літрів гарячої, рідкої страви, зі всіма приправами, що ми заготовляємо влітку власноруч. Таким чином передаємо частинку нашого тепла, любові, поваги їм на передову», – розповідає координаторка.

Оксана Мазар. Фото із фейсбук-сторінки волонтерки

Старші залишаються вдома

Пандемія, звичайно, внесла свої корективи в роботу волонтерів. Люди, особливо старші, побоюються приходити на кухню, але благочинну справу не полишили – багато жінок зараз готують та випікають вдома.

«Я розвожу людям додому часник, що треба почистити, або овочі для нарізки. Також господині багато випікають. До нас зараз приходять студентки з УКУ на допомогу, які радо чистять овочі, фасують та пакують страви», – каже Оксана Мазар.

На її думку, участь у волонтерському русі найкраще виховує патріотизм у молоді. Адже вона свідомо робить внесок у майбутнє країни, підтримуючи наших військових на Сході.

Загалом на «волонтерській кухні» задіяно близько 40 волонтерів.

«Переважно у нас працюють ті ж люди, які допомагали від самого початку. Болить, що не долучаються нові», – додає співрозмовниця.

У дві зміни

Незважаючи на невелике приміщення та обмежені ресурси, на «Львівській волонтерській кухні» вже п’ять років без зупинки працюють щодня чотири професійні сушарки. Волонтери закладають овочі та фрукти два рази на день – зранку та ввечері.

«В чотири сушарки в одну закладку заходить 120 літрів овочів. І отак два рази на день ми їх закладаємо – тобто 240 літрів на день. Ми порахували, що за весь час нашої роботи перечистили та пересушили десь до 500 тонн продуктів», – каже Оксана Мазар.

За словами пані Оксани, близько 150-200 упаковок супів, каш, чаїв та інших виробів видається одному волонтеру, який їде на Схід. Зараз до свят зі Львова на Схід їдуть 15 волонтерів і всі повезуть гостину на передову від «волонтерської кухні».

Також на «кухні» квасять для військових капусту, роблять моркву по-корейськи, бурячки з хроном, салати з болгарського перцю.

Під час недільних «збірок», каже Оксана Мазар, приємно спостерігати, як маленькі дітки просять батьків купити їм щось у волонтерів.

«Дітки інтуїтивно відчувають, що їм потрібно тут щось купити, адже тут твориться їхнє майбутнє. Боляче, що не всі люди зараз це усвідомлюють», – додає координаторка кухні.

Але вона переконана, що все робиться не даремно.

***

Допомогти або взяти участь у волонтерській справі можуть усі охочі. Для цього треба задзвонити за телефоном «Львівської волонтерської кухні» (096) 096 60 26 та домовитися з пані Оксаною. Тут завжди раді небайдужим та добрим людям. Також львів’ян чекають щонеділі зранку на збірку біля Гарнізонного храму.

Анна Чистякова

Фото авторки і з фейсбук-сторінки волонтерської кухні

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!