Відео: Промисловий портал

Відео: Промисловий портал

Запам'ятайте це, якщо вже зібрались на шашлик, у спортзал чи Карпати

7149 0
Завтра Україна перейде до наступного етапу послаблення карантину, на якому мають запрацювати, зокрема, дитячі садочки, спортзали і готелі. Та чи означає це, що львів’яни можуть повернутись до старих звичок? Про це в експрес-інтерв’ю Tvoemisto.tv розповіла професорка, завідувачка кафедри епідеміології Львівського медуніверситету Наталія Виноград.

Адаптивний карантин, запроваджений урядом наразі до 22 червня, передбачає часткове відновлення звичного для львів’ян життя. Але, говорить Наталія Виноград, і надалі потрібно дотримуватись рекомендацій епідеміологів і виконувати правила, прописані для роботи того чи того закладу.

Читайте також: Як у Львові роблять тести на Covid-19 і чому послаблювати карантин зарано

«Хто не може запам’ятати ці правила – запишіть собі, що і як можна робити на кожному етапі послаблення, і старанно дотримуйтесь. Носіння масок, дезінфекцію рук ніхто не скасовує. Ми маємо повернутись до нормального життя, але без людських втрат і без серйозних проблем», – каже епідеміологиня.

Не треба бути ворогом самому собі, додає вона, і ризикувати власним життям і гаманцем – бо за порушення передбачене покарання.

«Життя триває. Якщо робити все правильно і разом, тоді все буде добре», – каже Наталія Виноград.

Почекайте із спортзалами

На третьому етапі послаблення мають відкритись спортзали і фітнес-центри. Але епідеміологиня закликає поки що не бігти до тренажерів, навіть якщо дуже скучили. На її думку, відновлювати заняття у закритих приміщеннях ще зарано, тим більше, коли потепліло і можна займатись на свіжому повітрі.

«Вірус достатньо стійкий в довкіллі, а ви не знаєте, хто і як проводив дезінфекцію і хто перед тим там був. Фізичні вправи є важливі, тож, як маєте потребу у них – реалізуйте її в парку, на майданчику, де найменший ризик інфікування», – радить професорка і нагадує про дистанцію та маски з рукавичками.

Читайте також: Як підтримувати форму на карантині. 5 мобільних додатків для занять спортом

Наталія Виноград аргументує свою думку тим, що Covid-19 може протікати без симптомів або у легкій формі, тож важко відстежити усіх хворих та відокремити їх, що сприяє швидкому поширенню інфекції

Як зміниться готельний відпочинок

Львів’яни вже почали вибиратись у карпатські еко-садиби, а з офіційним відкриттям готелів ще більше людей захоче нарешті виїхати з міста. Наталія Виноград каже, що природа, зміна обстановки приносять позитивні емоції та є корисними. Але варто подбати про безпеку свого відпочинку самостійно.

Епідеміологиня рекомендує взяти із собою усе, що вам може знадобитись на відпочинку, із дому. Хоча в готелі і забезпечують необхідним, але не можна бути стовідсотково упевненим, що під час дезінфекції, наприклад, ніхто не помилиться чи не забуде про щось, каже Наталія Виноград.

«У нинішній ситуації краще додатково щось зробити – протерти, вимити. І також пам’ятайте про дистанції, про усамітнення, про свіже повітря. Будьте обережні. Чи ви в Караптах, чи на Дністрі, чи на Тернопіллі – подбайте про себе самі», – говорить епідеміологиня.

Мотивацією до відповідальності, додає вона, має бути бажання бути здоровим, а не можливе покарання.

«Кожен сам відповідає за своє життя, а разом з тим – і за життя спільноти. Відповідальність дасть хороший результат – ми швидше повернемось до нормального життя. У нас все буде добре, тільки давайте діяти разом, порядно і чесно», – каже Наталія Виноград.

Читайте також: Карантин у Карпатах. Як працюватимуть готелі та еко-садиби

Вона додає, що питання про те, як довго ми ходитимемо у масках і в рукавичках, наразі не варто обговорювати.

«Будемо носити стільки, скільки треба. Хоча ми відстежуємо ситуацію, але прогнозувати чітко не можемо, тому що вона може змінюватись – є багато чинників, які на це впливають. Тому і запровадили адаптивний карантин, щоб діяти в залежності від епідситуації», – говорить науковиця.

Вона зазначає, що не варто поспішати зі зняттям обмежень і наводить у приклад Китай, де після завершення карантину хворих на коронавірусну інфекцію знову побільшало, а також Чехію, що близько до України.

«Краще карантин на один день довше, ніж коротше, інакше знівелюємо усі попередні досягнення», – додає Наталія Виноград.

Чіткіше прогнозувати ситуацію має допомогти запровадження ІФА-тестування. Імуноферментний аналіз (ІФА, ELISA) використовують для визначення вірусів на основі специфічної реакції антиген-антитіло.

Раніше у МОЗ анонсували початок такого тестування вже з цього тижня. За словами Наталії Виноград, зараз триває підготовчий технічний процес, аби запустити процес швидко і правильно.

«Вже найближчим часом розпочнемо (тестування – ред.). Цей метод ефективний, він багато дасть і буде дуже помічний в ухваленні рішень і в прогнозуванні ситуації в майбутньому», – каже Наталія Виноград.

Колективний імунітет

Свіжі наукові дані, розповідає Наталія Виноград, вказують на те, що колективний імунітет, що захищає від коронавірусної інфекції, таки існує.

«Ті, хто хворіє повторно, переважно належать до окремої групи із імунодефіцитними станами, із вродженими проблемами. А на загал імунітет є достатньо добрим. Щоправда, ми поки не знаємо його тривалість, тому що минуло лише кілька місяців від початку пандемії», – говорить Наталія Виноград.

Читайте також: Чому Україна ігнорує досвід Тайваню у боротьбі з коронавірусом

Нагадаємо, станом на ранок 21 травня на Львівщині лабораторно підтверджено 1175 випадків зараження коронавірусом. За час пандемії в області 32 людини померли від Covid-19, утім 234 – одужали.

Олександра Бодняк

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!