Фото: mamatato.com

Фото: mamatato.com

Забій, вивих чи перелом: як відрізнити травму у дитини

44808 0
Тvoemisto.tv розпитало дитячого ортопеда-травматолога Львівської дитячої лікарні ОХМАТДИТ Володимира Ришковського, які види травм можуть підстерігати дітей влітку, як відрізнити одну травму від іншої, чому не варто займатися самолікуванням, а головне – як їх уникнути.

Влітку діти не лише більше часу проводять на свіжому повітрі, а й більше рухаються та більше ризикують отримати травми. Серед основних травм лікарі відзначають переломи, вивихи, забої. Улітку травм утричі більше. Інколи за день доводиться проводити від 13 до 16 операцій.

Читайте також: Львів'ян просять допомогти сім'ї, яка постраждала у потрійній ДТП

Які види травм у дітей трапляються найчастіше?

Різні види травматології мають різну сезонність. Взимку, коли діти одягнені в пуховики, теплі штани, відповідне взуття, що слугують додатковим захистом – можуть виникати одні травми, влітку – інші.

Звісно, у літній період травм набагато більше. Приблизно втричі. Травмуються діти різного віку і через різні причини. Інколи за день доводиться проводити від 13 до 16 операцій.

Влітку діти на канікулах, чимало часу проводять надворі та займаються активностями: можуть їздити на велосипедах, роликах, самокатах, лазити по парканах, грати у футбол. Тому такі травми як переломи, вивихи чи забої можуть трапитись просто на рівному місці: їхав – впав, копав м’яч – підвернув ногу, ходив босоніж – став на цвях.

Як відрізнити одну травму від іншої?

Це не завжди легко. Майже не можливо візуально. Достовірно сказати, якого роду травма, можна лише після проведення рентгенографії.

Часто батьки і діти недооцінюють травми. Наприклад, у моїй практиці був випадок, коли у 8-річної дитини був перелом, але до того, як його діагностували, вона продовжувала займатися спортом і навіть віджималася. Коли зробили рентген, були шоковані, адже перелом таки є.

Також приходили діти з достатньо серйозними переломами і розповідали, що вони не звернулися раніше до медиків, бо їх тренери начебто після огляду казали, що там немає нічого серйозного і до лікаря не обов’язково йти.

Хоча є й навпаки – на руці у дитини був сильний набряк, посиніння і всі ознаки перелому, проте насправді його не було.

Тому насправді все дуже індивідуально і залежить як від самої дитини, так і від того, як організм реагує на травму. Звісно, велике значення має й механізм травми: з якою силою був удар та під яким кутом.

Якщо не надати вчасну допомогу при переломі, вивиху чи забої, чим це може загрожувати?

Якщо більш серйозні травми, такі як переломи чи вивихи, то через невчасну допомогу та лікування може виникнути набряк: кінцівка починає набрякати, через що в дітей виникають дуже сильні болі.

Крім того, коли дитина до медиків поступає уже із задавненою травмою, лікарю важче працювати.

Як відрізнити одну травму від іншої?

При переломах здебільшого дитина не може рухати рукою, ставати на ногу, є біль, припухлість, деформація кінцівок. Це основні симптоми перелому, які при поступленнях ми можемо диференціювати.

При вивихах біль не настільки сильно виражений, але є деформація та набряк.

При забоях м’яких тканин є незначні болі, рух більш вільний, без обмежень функцій кінцівок.

Але, наприклад, при вивиху ноги дуже часто є надриви зв’язок. Місце сильно набрякає, тривалі болі, тому також потрібно звернутися до лікарів. Цілком ймовірно, що ногу доведеться знерухомити, загіпсувати, щоб зв’язки зажили.

Читайте також: Із 1 липня у дитячій лікарні на Орлика запрацює оновлене відділення невідкладної допомоги

Самому можна собі якось допомогти?

Часто чую від людей, що вони самі собі вправили вивих. Наприклад, щось подібне почув недавно від знайомого – мовляв, він пішов у гори, сильно вдарився в палець, він став «не тієї форми», тому він вирішив його вправити сам. У таких випадках кажу людям, що їм дуже сильно щастить, що без ускладнень.

У мене великий досвід вправлянь переломів і вивихів, але я ніколи цього не зроблю без рентгенографії. Тому не раджу й людям самим це робити.

У практиці був випадок, коли удар від м’яча припав на палець, після чого він трохи посинів. Проте на рентгені виявили, що є перелом із зміщенням. Місце були змушені зафіксувати гвинтом. І таких випадків чимало. Тому важливо вчасно перевіритись і не займатися самолікуванням.

Люди мають розуміти, що якщо є деформація кінцівки будь-якого роду, це може бути не лише вивих, а й травма кістки, розірванні зв’язки, інші додаткові ускладнення. Відтак, якщо при травмі є змога в найближчий час чи день пройти рентгенографію, це обов’язково першочергово треба зробити.

Якою є перша допомога при травмах?

Тут важливі дві речі: імобілізація, тобто знерухомлення травмованої ділянки (ідеально, щоб було зафіксовано два суміжних суглоби) та адекватне знеболення. Поки їдете до медиків, дайте дитині знеболювальне, бо перед лікарями діти й так дуже психологічно вразливі.

І ще одне – їдучи в поліклініку, травматологію чи лікарню, не варто годувати чи відпоювати дітей. Цілком ймовірно, що дитині більш складні маніпуляції – вправляння, фіксування, складання – доведеться робити під загальним знечуленням. А перед наркозом пити і їсти не можна.

Якою є профілактика травм?

Батьки за дітьми повинні дивитися! Важливо, щоб вони знали, де вони проводять час, з ким гуляють і чим займаються.

Також діти мають бути фізично активні та здорові.

Обов’язково вдома зранку та ввечері діти упродовж бодай 15-20 хвилин повинні робити зарядку. Це мають бути кругові оберти кистей, кульшових суглобів, шиї, колін, зробити розтяжки, згинання, розминку спини. Але не спішити, а робити повільно, щоб не було надривів зв'язок та розтяжок.

Якщо дитина займається будь-яким спортом, то розминка на 30% зменшує кількість травм.

Коли діти виходять гуляти і кататись на велосипедах, роликах, самокатах, в них обов’язково має бути захист. Електросамокати, які здатні набирати швидкість у 30-40 кілометрів за годину, як і мотоцикли, моторолики останнім часом стали дуже небезпечні. Швидкість велика, а коли захисту немає, виникає ще більша небезпека.

Читайте також: На Львівщині 7-річному хлопцеві через вибух предмета відірвало пальці на руці

Якщо говорити про автомобілі, то в дітей та новонароджених має бути автокрісло.

Вдома сім’ям, де є маленькі діти, раджу поставити всеможливі захисти – особливо на двері, у вигляді поролонових прокладок. Часто дітям прищемлює пальці важкими броньованими дверима.

Що з тих травм можна лікувати самим?

Якщо говорити про простий забій, де є синяк, обмеження руху немає, нічого сильно не турбує, потрібно дати знеболюючі ліки. Наприклад, Нурофен, Ібупрофен.

Якщо удар припав на руку – її потрібно підв’язати. Якщо травма стосується ноги – її бажано тримати у припіднятому стані, наприклад, самому лягти, а під ноги поставити кілька подушок.

На місце удару потрібно чимшвидше прикласти холод, щоб не розвивались крововиливи і гематоми. Також можна прикласти знеболюючі протизапальні мазі, але не незігріваючі. Інакше, можна спровокувати запалення ділянок тіла, спровокувати інфекцію тощо. Тож, розтирання та зігрівання заборонені при травмах. Головне – спокій.

Ольга Шведа, Анна Чистякова

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!