Фото: Львівська лікарня швидкої допомоги

Фото: Львівська лікарня швидкої допомоги

«Знову почуваюсь вільною». Історія жінки з Волині, якій у Львові пересадили нирку

3811 0
14 років тому Наталія Романова з Волинської області перехворіла на грип, відтоді у неї почались проблеми з нирками. А 3,5 роки тому у жінки розвинулась ниркова недостатність, що ураз обмежила свободу жінки, яка, до того ж, мала маленьку дитину. Минулого тижня Наталії пересадили нирку. Як це було, Tvoemisto.tv розповіла сама жінка та медики Львівської лікарні швидкої допомоги.

Захворіла на грип

Наталії Романовій 30 років. Разом із чоловіком Олександром вони виховують 5-річного сина. До декрету Наталія, економіст за освітою, працювала продавчинею в магазині. Жінка розповідає, що 14 років тому важко перенесла грип – унаслідок ускладнення виникли проблеми з нирками. Спочатку вони не були катастрофічними, але 3,5 роки тому у Наталії розвинулась ниркова недостатність (порушення функцій нирок, які відповідають за виведення продуктів життєдіяльності, регуляцію водно-сольового балансу, кров’яного тиску тощо – ред.). Відтоді жінка мала регулярно проходити процедуру гемодіалізу – позаниркового очищення крові.

Наталія і Олександр перед операцією

Вона розповідає, що болю, як такого, не відчувала, але було безліч обмежень, зокрема, у харчуванні. А головне – жінка була прикута до лікарні.

«Спочатку ходила на діаліз двічі на тиждень. Тоді ще можна було поїхати кудись, але лише поблизу і не більше, ніж на два дні. Потім стало потрібно ходити на процедуру частіше – тричі на тиждень, по 4 години», – розповідає Наталія Романова.

На початку року Наталія стала у чергу на пересадку нирки, адже трансплантація – єдиний шанс на повноцінне життя. Каже, на такий крок надихнув син.

«Спочатку була на черзі в Ковелі. А потім подзвонили і сказали, що можна тут. І в Білорусі стала раніше на чергу», – розповідає пацієнтка.

Сім’ї Романових із лікарні швидкої допомоги у Львові подзвонили уночі і сказали, що є нирка. Наталія одразу ж поїхала здавати аналізи на сумісність, каже, що відчула радість, але сильно переживала. Так само переживав чоловік Наталі Олександр.

«Коли почули, що є нирка, було радісно, звісно. Але до останнього моменту не знали, чи вона підійде. А після обіду сказали, що нирка вже остаточно наша, ми дуже зраділи. З Божою поміччю все буде гаразд», – з усмішкою згадує Олександр.

«Перша реакція на те, що знайшли донора – радість. Хочеться жити повноцінно, тим більше – удома маленька дитина», – Наталія витирає сльози, що з’являються мимохіть від надміру емоцій.

Родина дала згоду

Тієї ночі повідомлення про те, що їм знайшли донора, отримали ще двоє людей, які у важкому стані чекали на трансплантацію. Одному з них пересадили другу нирку від донора та підшлункову залозу, що стало першою такою посмертною трансплантацією в Україні. Іншому чоловікові пересадили серце.

Донор – 38-річний львів’янин, у якого стався розрив судин аневризми (аневризма – значне розширення аорти, що призводить до ослаблення стінок судини і, як наслідок, їх розриву і масштабної внутрішньої кровотечі – ред.). Лікарі констатували у чоловіка смерть мозку, тобто врятувати його не вдалося би. Після цього поговорили з родиною і мама, дружина та брат чоловіка погодились на донорство.

«Я дуже вдячна родині донора за те, що вони дали згоду на донорство і життя мені», – говорить Наталія Романова.

Відео: фейсбук-сторінка Олега Самчука, директора ЛШМД

Показати дитині море

Від проведення операції минуло вже п'ять днів. За словами лікарів, трансплантована нирка запрацювала одразу на операційному столі. Зараз Наталія Романова вже персувається палатою і навіть виходить на короткі прогулянки у двір з чоловіком.

«Настрій добрий, звикаю до нової нирки. Емоційно інакше почуваюсь, усвідомлюю, що відбулось. Дуже вдячна батькам донора, що зможу жити повноцінно. Хай на таблетках, але без постійної прив’язки до лікарні», – говорить пацієнтка.

Наталія набирається сил після операції

Зараз, каже жінка, вона найбільше хоче побачити сина, який присилає їй фотографії і показує, як чекає на неї. Поки що він не може приїхати до мами, адже вона лежить в реанімації і дуже ослаблена, будь-яка інфекція для неї смертельно небезпечна.

«Через якийсь час можна буде десь поїхати і щось побачити. Найбільше хочеться завезти дитину на море», – додає Наталія.

«Як все налагодиться, поїдемо кудись на відпочинок, можливо, за кордон, і по Україні можна буде подорожувати. І з роботою буде легше, можна буде розвиватись, дитина буде більше біля мами», – додає Олександр Романов.

Олександр тепер може будувати плани на майбутнє

Операція для пацієнтки була безкоштовною, адже Львівська лікарня швидкої допомоги увійшла до пілотного проєкту МОЗ із трансплантології, тож операції фінансуються з державного бюджету. Детальніше про те, хто може стати донором, як стати в чергу на трансплантацію і скільки коштують операції з пересадки органів в Україні, читайте у матеріалі Tvoemisto.tv.

Нагадаємо, у лікарні швидкої допомоги у травні відкрили Центр трансплантології. Спочатку тут успішно пересадили родинну нирку 36-річному чоловікові, батькові двох дітей, який вісім років жив на діалізі. Йому пересадили нирку від матері. Операція тривала 4 години.

Також у лікарні пересадили серце від 58-річного львів’янина, який отримав несумісні з життям травми, впавши з висоти. Його мама і сестра дали згоду на забір органів і його серце отримав 57-річний мешканець Житомирщини, якого п’ять років тому вразив інфаркт. Іншого виходу, окрім трансплантації, чоловік не мав. Також нирки від цього донора отримали двоє чоловіків – один зі Львова, другий із Тернопільщини.

Додамо, що у лютому Львівська лікарня швидкої допомоги отримала ліцензію на трансплантацію органів.

Олександра Бодняк

Відео: Олег Самчук/Фейсбук

Фото: Львівська лікарня швидкої медичної допомоги

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Якщо Вам подобається те, що ми робимо  долучайтеся до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!

Що отримають члени спільноти Tvoemisto.tv:

  • ексклюзивні e-mail розсилки
  • доступ на спеціальні закриті події для Спільноти
  • можливість голосувати за теми матеріалів та публічних дискусій, які планує редакція
  • можливість стати експертом «Твого Міста»
  • ексклюзивне друковане видання з доставкою додому/в офіс (щодвамісяці)
  • у майбутньому – знижки у мережі партнерів «Твого Міста».

Підтримати Tvoemisto.tv можна за посиланням. 

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!