Фото: thebozemanfix.blogspot.com/

Фото: thebozemanfix.blogspot.com/

«Зрівнялівки» не буде. Що зміниться при нарахуванні пенсій та кого це зачепить

21346 0
В Україні має з’явитись накопичувальний фонд, у який внески застраховані особи вноситимуть самостійно.

У 2020 планують запровадити обов'язкове накопичувальне страхування.  Тобто українцям доведеться щомісяця відраховувати частину грошей зі своєї заробітної плати у недержавний пенсійний фонд. Натомість пенсію пропонують отримувати з двох джерел: із бюджету, що залежатиме від стажу роботи, та зі свого приватного пенсійного рахунку, де на залишок коштів нараховуватимуть відсоток.

Які виклики для українців може створити нова система та як самотужки обрати надійне місце для зберігання накопичень – розповіли у прямому етері ток-шоу «Наші реформи» дослідниця пенсійної системи, юристка Олена Кульчицька та економістка, працівниця страхової компанії Віра Фостяк.

Що зміниться, коли введуть обов’язкову накопичувальну пенсію?

Олена Кульчицька: Чинна пенсійна система передбачає три рівні. Зараз існує солідарна система, яка збережеться і надалі. Ми будемо її учасниками, бо ми змушені утримувати осіб, які зараз досягли або незабаром досягнуть пенсійного віку. Сьогодні солідарна система фінансується за рахунок коштів роботодавців, із зарплатні найманих працівників нічого не стягується. Самостійно сплачують лише фізичні особи і підприємці, самозайняті особи і ті, хто займається індивідуальною трудовою діяльністю. Зрозуміло, що роботодавці не дуже цим задоволені і хочуть уникнути такого «щастя».

Для молодих людей планується запровадження обов’язкової накопичувальної системи другого рівня пенсійного забезпечення. Вона обов’язково охопить всіх осіб, яким залишилося до виходу на пенсію більше 10 років на момент запровадження. Тобто особи віком до 50 років. Якщо до пенсії залишилося менше 10 років, то людина має право обрати, чи братиме участь у накопичувальній системі. (ред. третій рівень – це система добровільного пенсійного забезпечення, тобто страхування у банках чи страхових компаніях)

У чому ж буде полягати ця обов’язкова накопичувальна система? Буде створений окремий накопичувальний фонд, за зразком сьогоднішнього пенсійного фонду, у який внески будуть сплачувати самі застраховані особи.

За останній рік виплатили пенсій на 352 млрд грн, а 150 – це податки, які ми з вами платимо. Тому така накопичувальна система може бути хорошою альтернативою. Бо, за нею, як тільки людина розпочинає свою трудову діяльність – вона починає сплачувати внески у фонд, ці внески не витрачаються одразу, а накопичуються. Весь цей час їх інвестують у дозволені законодавством напрямки. І коли особа досягає пенсійного віку – може отримати з тих коштів додаткову до солідарної пенсію. Розмір буде залежати від суми заощаджень у фонді і який був дохід від, сподіваюся, вдалих інвестицій.

Великою перевагою системи є те, що якщо людина помирає і не досягає пенсійного віку – ці кошти не втрачаються. Їх можуть успадкувати за заповітом. Але окремий заповіт на ці кошти не можна скласти. Складається заповіт, який передбачає успадкування всього майна.

Пані Віро, ви працюєте у одній із страхових компаній. Саме страхові та банки є третім рівнем пенсійної системи. Розкажіть, яку альтернативу для людей пропонують вони? Як можна туди вкладати і за якою системою обіцяють потім виплачувати пенсію?

Віра Фостяк: Зараз серед іноземних компаній пропонують гарні програми не тільки для молоді, а й для старших людей. Як обрати надійну страхову компанію:

  1. Обирайте серед іноземних страхових компаній, бо вони довго вже на страховому ринку.
  2. Враховуйте платоспроможність компанії, чи зможе вона потім виплатити ці кошти.
  3. Перевіряйте надійність через аудиторські звіти. Вони мають показувати, що компанія має стабільні фінансові показники.

Страхування життя від недержавних пенсійних фондів відрізняється тим, що у недержавних пенсійних фондах є лише накопичувальна система. А у страхуванні є медична частина, враховані ризики. Чим людина старша, тим більшу частину займають медичні ризики і меншу – накопичення. Для молоді зараз це актуально.

Як страхові компанії гарантують, що ті гроші, які ти вкладаєш, потім виплатять? Як бути із знеціненням гривні? Вкладати можна тільки у гривнях чи і у іноземній валюті?

Віра Фостяк: Недержавні пенсійні фонди інвестують тільки у депозити і цінні папери держави. Страхові компанії інвестують у депозити, цінні папери держави, нерухомість, цінні метали.

Деякі іноземні компанії пропонують вкладати у доларах, але тоді інвестиційний дохід нижчий.

Олена Кульчицька: У випадку із страховими компаніями, їхня діяльність базується на засадах вільного ринку, вільної підприємницької діяльності. Тут кожна людина має сама вирішувати, чи вона на це готова. Або скористатися послугами фінансового консультанта, щоб розібратися у показниках і цифрах.

Кожна страхова компанія дбає про свою платоспроможність і обирай найменш ризиковані джерела інвестування. Щодо державного накопичувального рівня, там визначає держава, куди можна інвестувати. Ба більше, у одне джерело не можна вкладати більше 40%. Якщо у депозити банків – в один банк не більше 10% від загальної суми накопичень.

Звичайно, хочеться, щоб фонди інвестували в українську економіку. У багатьох країнах світу ці гроші стають потужним ресурсом для розвитку економіки. Поки що критерії чітко не прописані. Можна буде інвестувати і за кордон. Але у топові компанії, а не так легко стати їхнім інвестором.

А куди буде вигідно інвестувати цим фондам?

Віра Фостяк: Зараз іноземні страхові компанії інвестують у іноземні банки, які є в Україні і в ОВДП – цінні папери.

Олена Кульчицька: До речі, у нас законодавство не дозволяє інвестувати у цінні метали. Вони стабільно зростають у вартості. У нерухомість теж неможливо. Ринок нерухомості ризикований, але земля - це довгострокова перспектива.

Молоді люди зараз часто не довіряють державі і взагалі не вірять у те, що колись отримуватимуть пенсію. Що може змінитися для них?

Олена Кульчицька: У новій системі, якщо людина підпадає під категорію, тобто їй до виходу на пенсію залишилося більше 10 років,так як і зараз – мусить платити внески. Це, знову-таки, варіант «примусівки», і невідомо, чи будуть позитивні зміни. Бо зараз немає чітких прогнозів, що дасть запровадження накопичувальної системи. Остання інформація - це те, що у вересні заявила нова міністерка, що система не готова до змін. І не так просто знайти компанію, якій можна довірити розпоряджання нашими грошима.

Є такі побоювання, що людина, яка працювала в Україні, а потім офіційно поїхала за кордон на заробітки, може залишитися тут без пенсії.

Олена Кульчицька: Є дві категорії країн: ті, з якими у нас укладено договір про зарахування стажу, здобутого у тій країні, до страхового стажу в Україні. Інша категорія – країни, з якими нема таких договорів. Але у сучасних умовах ці побоювання марні. Ви можете взагалі вдома сидіти, добровільно укласти договір, платити внески до пенсійного фонду і потім отримувати пенсію. 

У нас є досі невирішена проблема 6 річної давності: наші пенсіонери¸ які виїхали на постійне місце проживання за кордон, втратили право на пенсію. Вони сплачували внески,поки працювали в Україні.Конституційний суд визнав це незаконним, але гроші так і не виплачують. Зараз такі ж правила: ті, хто виїжджають на постійне місце проживання за кордон - втрачають українську пенсію. Але якщо їдуть працювати, то пенсію не втрачають. 

Тоді був такий прецедент, бо система працювала інакше. Зараз неважливо у якій ти країні територіально – головне платити внески у пенсійний фонд. Можна самому туди звернутись і оформити оплату внесків.

Нам з вами треба буде мати 35 років страхового стажу для отримання пенсії – платити внески безперервно. Варто врахувати, що у період відпустки виплати менші і стаж можуть не зарахувати. Або, наприклад, у шахтарів є зараз заборгованості у пенсійному фонді. Їм можуть зарахувати менший стаж. Коли зараз людині ще 20 років до пенсії – вона про це не думає. А потім з’являється багато нюансів.

А якщо у мене буде 34,5 роки страхового стажу, то пенсію я не отримаю?

Віра Фостяк: Страховий стаж можна докупити, зараз є така можливість. По 705 грн за один місяць можна заплатити, щоб мати право на пенсію.

Чи у майбутній системі розмір пенсії буде залежати від професії? Наприклад, медики відповідають за життя людей і можуть вважати несправедливим, коли отримуватимуть таку ж виплату, як і працівники галузі з меншою відповідальністю?

Олена Кульчицька: У накопичувальній системі розмір пенсії більше залежить від економічних показників: чим більше платиш, тим більше будеш отримувати. Чим ти при цьому займаєшся – не має значення. Поки що збереження ніяких пільг не передбачається. Вони функціонуватимуть у солідарній системі.

Коли ми відчуємо перші зміни у системі?

Віра Фостяк: Через 3-4 роки. Планують розпочати у 2020 році.

Олена Кульчицька: Але перші виплати будуть аж через 10 років. Основний ризик: система може змінитися, але кінцевий результат – ні. Тому що той, хто і далі матиме мінімальну зарплату, все одно не зможе накопичити достатньо грошей для гідної пенсії, навіть у новій системі.

Чи готова держава до таких змін?

Олена Кульчицька: Уявімо, що одна людина сплачуватиме 5% у накопичувальний фонд щомісяця. (Пропонують встановити від 2% до 7% внеску). Зараз мінімальна зарплата 4173 грн, тобто 5% - приблизно 210 грн. Це - мінімум, який сплачуватиме особа за місяць. За рік це - 2520 грн. Сьогодні 13 млн українців платять внески. І якщо кожен з них платитиме цю суму 10 років – це мільярди накопичень. Вони не можуть просто лежати. А найбільша проблема – куди інвестувати.

Проте, можна довго сидіти і чекати, коли ми будемо готові. Коли з’явиться пропозиція, тоді й інвестори. Наразі, держава ще не оголосила відбір компаній, які можуть стати недержавними пенсійними фондами.

Наталія Лазарович

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Цей медіа-продукт створено TvoeMisto.tv за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст продукту належить виключно TvoeMisto.tv і не завжди відображає погляди USAID або Уряду США. Відтворення та використання будь-якої частини цього продукту в будь-якому форматі, в тому числі графічному та електронному, копіювання або використання у будь-який інший спосіб без відповідного посилання на оригінальне джерело та письмової згоди редакції ;TvoeMisto.tv заборонено.

This media product was produced by TvoeMisto.tv with the support of the United States Agency for International Development (USAID). The product content is solely TvoeMisto.tv and does not necessarily reflect the views of USAID or the US Government. Reproduction and use of any part of this product in any format, including graphic, electronic, copying or use in any other way without the corresponding reference to the original source and written approval from TvoeMisto.tv, shall be prohibited.

Наші реформи

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!