41% львівських дітей ходить на гуртки. Та чи всім це потрібно?

6224 0
Дитина немає змоги проявити власні зацікавлення, якщо відвідання гуртків їй нав’язане. Обираючи для дитини гуртки, батьки мають чесно відповісти собі, кому і для чого це потрібно.
getreading.co.uk

getreading.co.uk

Згідно з новим законом «Про освіту», дітям, які навчаються в музичних школах і спортивних гуртках, дозволено  перезараховувати свої здобутки в загальноосвітніх школах і не відвідувати відповідні уроки. Щоб це запрацювало, у Кабміні мають ухвалити низку профільних законів та понад 100 постанов. За даними соціального моніторингу громадської думки, проведеного 2017 року компанією «Фама» на замовлення «Інституту міста», 41% львівських дітей відвідує позашкільні заклади освіти. Найпопулярнішими серед них є танцювальні та художні гуртки. Рішення віддати дитину на гурток батьки обґрунтовують по-різному. Деякі вважають, що гуртки не мають бути самоціллю.

Альтернатива ґаджетам і вулиці...

Львів’янка Олена водить свою 9-річну доньку на гімнастику, плавання, танці, англійську та до художньої школи. Час на забавки, мультики та ігри на планшеті лишається після восьмої вечора. «Я дуже рада, що ми відвідуємо таку кількість занять і не маємо часу для пустощів та дуростей», — розповідає Олена. На її думку, діти, які не відвідують гуртки, з однолітками говорять лише про ігри і вони менше дисципліновані.

Дитяча та сімейна психологиня Вікторія Лазарчук розповідає, що вдало підібраний гурток мотивує дитину краще організовувати власний час. Однак саме батьки мають збалансувати щоденний розпорядок так, аби відвідування додаткових занять не порушувало тривалість сну, відпочинку, виконання домашніх завдань. Час на відпочинок і довільні ігри є важливим, тому що граючись дитина емоційно відпочиває і може спробувати себе у різних соціальних ролях.

Читайте також: Новий закон про освіту. Що реально зміниться, коли буде результат і що може піти не так

Спортивні чи танцювальні гуртки допомагають піклуватися про здоров’я, загартовують. Львів’янка Ліля водить 11-річну доньку на танці, тріатлон та англійську. Вона вважає, що так дитина всебічно розвивається, а втомлюється більше тоді, коли нічого не робить.

«Юля ніколи не жалілася, що більше не хоче кудись ходити. На гуртках ми знайшли багато друзів, із якими бачимося поза тренуваннями. Я задоволена, що моя дитина не сидить дома в ґаджетах, не тиняється вулицями  зі сумнівною компанією», — говорить Ліля.

Читайте також: Як виховати дитину самостійною і яскравою особистістю. 5 порад

Психологиня Вікторія Лазарчук каже, що дітям важливо мати власне хобі і досягати в ньому успіхів. Це впливає на формування їхньої самооцінки. Також діти потребують наставника, який підтримає і допоможе зрозуміти, що вдається добре, а що ні. Але якщо батьки наполягають на відвідуванні гуртків усупереч бажанню дитини,  це радше свідчить про їхні нереалізовані амбіції.

...чи знущання і данина моді?

Дитині дрогобичанки Олі тільки півтора року, але жінка вже вирішила, що через кілька років не поведе її на гуртки лише зі своєї ініціативи: «Ходити на гуртки, бо всі так роблять, бо це модно і можна цим похизуватися, — не варіант. Для чого вчити англійську з одного року? Якщо вивчити все до школи, то не цікаво опановувати шкільну програму. А коли дитині гратися, якщо вона живе за програмою школа-репетитор-гуртки-уроки-сон? Інша річ, коли у дитини є хист і бажання кудись ходити, — тоді потрібно розвивати талант, заохочувати, допомагати втілювати мрії».

Психологиня Вікторія Лазарчук говорить, що дитина не має змоги проявити власні зацікавлення, якщо відвідання гуртків їй нав’язане. Батьки ж, натомість, утрачають можливість поспостерігати за дитиною і дізнатися про неї більше. З іншого боку, для дітей, які не відвідують дошкільний заклад, гуртки є нагодою спілкуватися з однолітками. Дошкільнят гуртки можуть підготувати до школи, розвинути дрібну моторику, пам’ять і логіку.

Читайте також: Не командуйте, а дискутуйте. 11 порад, як виховати дитину успішною

Мама 7-річного хлопчика Олена вважає, що перевантажувати дитину — це знущання: «Дуже зайняті діти пропускають своє дитинство. Мій син приходить додому зі школи о 15 годині і лягає спати о 22, отже, на ігри, прогулянки та перегляд мультиків має 6-7 годин на день. Коли він приходить зі школи, ми часом тренуємось писати або рахувати. За 15—20 хвилин таких занять я вже бачу, що він втомився. А що було б на гуртку?».

Найчастіше батьки просто не мають часу водити дитину на додаткові заняття. Інколи пригадують власне завантажене дитинство і не хочуть схожого досвіду для дітей, інколи не мають власного хобі, тому не знають, що запропонувати дітям.

Читайте також: Як емоції батьків впливають на дітей – результати дослідження

Психологиня говорить, що, обираючи для дитини гуртки, батьки мають чесно відповісти собі, кому і для чого це потрібно. Золота середина для кожної дитини своя. Різні діти по-різному реагують на однакове навантаження: коли одні падають з ніг від утоми, інші, за рівних умов, мають ще багато енергії. «Для дітей шкідливі крайнощі, які перенавантажують нервову систему», — говорить психологиня. Якщо дитина не хоче відвідувати гуртки, важливо зрозуміти, в чому причина. Можливо, це наслідок надмірно критичного ставлення до неї, зневіра у власних силах або ж перенасичення ґаджетами.

Психологиня каже, що передбачуваність подій у житті допомагає дитині почуватися безпечно. Однак баланс між безпекою і виснаженням варто шукати батькам. І бажано не для дитини, а разом із нею.

Наталка Кухта

Повна републікація тексту без згоди редакції або його часткове відтворення без покликання на оригінальний матеріал забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!