Міністерство освіти не рекомендує проводити випускні. Як у львівських школах

3088 0
У більшості школах замість лінійок та випускних відбудуться урочисті уроки та флешмоби.
Photo by Keith Luke on Unsplash

Photo by Keith Luke on Unsplash

Міністерство освіти і науки України розіслало управлінням освіти листи щодо завершення роботи освітніх закладів в умовах карантинних обмежень. Відтак, жодних святкових заходів, випускних у цьому році не повинно бути. Лише в межах одного класу і без глядачів. Стороннім взагалі заборонено перебувати у закладах освіти.

Тvoemisto.tv розпитало кілька львівських шкіл, як тут планують завершити навчальний рік та чи планують 11-класники проводити випускні.

Як вдалося дізнатися, цей навчальний рік, як і попередній, у школах Львова завершиться без останніх дзвоників та випускних для 11-класників. Зокрема, для учнів у класах або на подвір’ї шкіл проведуть останні уроки, флешмоби або майстер-класи, а школярам останніх класів атестати видадуть вже після проведення ЗНО.

Читайте також: Навчальний рік учні Львова завершать без «лінійок» у червні

Як розповіла директорка львівської гімназії «Євшан», що на вул. Любінська, 93а, Божена Назар, їхні учні навчатимуться до 16 червня.

Напередодні, 14 червня, у гімназії відбудеться своєрідний останній дзвоник у вигляді флешмобу і квесту, а 15 червня для дітей проведуть екскурсії музеями або виїзди кудись інше. Кожен клас поїздки планує самостійно.

Атестати випускникам видадуть аж після проведення ЗНО. Минулого року це відбулося наприкінці липня. Божена Назар каже, у цей день на подвір’ї гімназії планують зробити зустріч випускників.

«Це буде невелика урочистість, але традиція має бути. Минулого року було все дуже гарно. Діти прийшли у вишитих сукнях, співали прощальних пісень», – каже директорка.

За її словами, чи збиратимуться діти з батьками вже після цього на святкування, Божена Назар не знає.

«Те, що буде після завершення навчального року, ми не знаємо. Це все буде за бажанням батьків і дітей», – додала вона.

Учні НВК Школи-гімназії Святої Софії (колишня гімназія Шептицьких) цього року вчаться до 28 травня. Ніяких останніх дзвоників тут не проводитимуть.

За словами директора школи-гімназії, отця Олега Ладнюка, наприкінці навчального року обов’язково відбудеться спільна молитва. Також 31 травня для молодших школярів тут планують зробити тритижневий табір. Для середніх і старших класів відбудеться англомовний табір поблизу Тухлі.

«Оскільки ми католицька школа, у пְ’ятницю, 28 травня, відбудеться Літургія. Молитимемося з дітьми у Домініканському соборі. Далі повернемося до школи і у подвір’ї зробимо для них квест. Усе відбудеться з дотриманням карантинних норм», – каже отець Олег Ладнюк.

Для випускників ніяких святкових дійств не буде і давно не було. У минулі роки старшокласники їздили у закордонні поїздки. Як буде цьогоріч ще не відомо. Найімовірніше спланують поїздки у гори – в Орявчик або ж Закарпаття.

Читайте також: Деякі львівські школи навчатимуться до липня 2021 року

Навчання у школі «Лідер», що на вул. Некрасова, 52, завершиться 31 травня. Тоді ж по класах відбудеться останній урок.

Як зазначила директорка Зоряна Женчур-Курій, їхня школа нова – їй лише 10 років, тому 11-класників тут наразі немає. За час існування навчального закладу жодного разу тут не проводили «лінійок». Цього року на учнів в останній день весни планують провести флешмоби або просто цікаві дійства з дотриманням всіх карантинних норм.

У школі Школа №8 на вулиці Підвальній, 2 діти вчитимуться до 31 травня. У цей день тут також відбудуться урочисті уроки по класах.

«Усе відбуватимуться у класах і з дотриманням карантину. Завітаємо також у класи випускників та побажаємо їм гарного злету. Жодних гучних урочистостей, як-от, випускних, для випускників не буде і не було вже у нас багато років. Вони не актуальні», – каже директор школи Михайло Ерстенюк.

За його словами, якщо деякі діти і батьки й будуть святкувати, то вже поза школою.

«Якщо вони будуть збиратися після 31 травня вже як дорослі люди, то мені це не відомо. Знаю, що кілька років тому діти їздили з батьками у закордонні поїздки. Як буде цього року – не знаю. Якщо поїдуть, то в межах України», –наголосив директор.

Нагадаємо, у школах Львівської області навчальний рік також завершиться по-різному. В одних учнів це буде звично наприкінці травня, проте в інших – у червні. Усе залежить від того, скільки канікул вони використовували упродовж року.

Ольга Шведа

Фото: «Правда Orchestra», КМДШ, школа №21


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!