Лікарі ЛОР-відділення із ОХМАТДИТу зможуть оперувати діток з допомогою сучасної техніки

5621 0
Завдяки отриманій техніці всі операції проводять делікатно та без зайвої травматизації.
Фото: Львівський ОХМАТДИТ

Фото: Львівський ОХМАТДИТ

Львівська обласна дитяча лікарня ОХМАТДИТ у межах транскордонного проєкту отримала сучасну техніку для операційної у ЛОР-відділенні. Завдяки новій ультрасучасній борно-шейверній системі Karl Storz вдасться оперувати дитячі вуха та носики у дуже делікатний спосіб.

Читайте також: Лікарі ОХМАТДИТу прооперували 11-річного хлопця, в якого був гній з мозку

4-річний Артемко потрапив до дитячого ЛОРа через аденоїди. Лікар діагностував у дитини ще й холестеатому – пухлиноподібний утвір вуха. Оскільки пухлина здатна рости і нагноюватися, а сам гній міг потрапити у мозок, дитина могла втратити слух. У Хмельницькому, звідки хлопець, лікарі не змогли допомогти дитині, тож за рекомендацією друзів приїхали до Львова.

ЛОРи львівського ОХМАТДИТУ провели Артемку сучасну малоінвазивну мікрохірургічну операцію, яка є золотим стандартом в усьому світі, та видалили холестеатоми через слуховий хід. Вже наступного дня дитина поїхала додому.

За словами завідувача ЛОР-відділенням ОХМАТДИТу Федіра Юрочка, хлопець не матиме великого рубця за вухом, як це було під час класичних операцій, і швидше одужає після операції.

«Нам вдалося видалити всю холестеатому з мінімальною травмою для хлопчика. Усього цього ми вчилися у закордонних колег з Польщі, США, Австрії, Бельгії, а тепер такі операції почали у нашому ОХМАТДИТі», – каже Федір Юрочко.

За його словами, ще донедавна малоінвазивні мікрохірургічні операції у Львові ніхто не робив. Проте зараз завдяки співпраці дитячих лікарень-сусідів у межах проєкту «Спільна ініціатива Мазовецької спеціалізованої лікарні в Остроленці та Львівської обласної дитячої клінічної лікарні ОХМАТДИТ для підвищення доступності медичних послуг в області сучасної хірургії», який фінансується програмою транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014-2020, це стало можливим.

Дитяча мікрохірургія вуха у Львові продовжує розвиватися завдяки навчанню лікарів і сучасній техніці для операційної, яку вдалося придбати для лікарні. Фінансову підтримку надали ЄС (90%) та Львівська обласна рада (10%).

«Ультрасучасна борно-шейверна система Karl Storz – це сучасна техніка, з якою стало можливим бурувати кісточки вуха дуже делікатно, без зайвої травматизації, а ще дуже ощадно і делікатно забирати поліпи з носа», – пояснює Федір Юрочко.

Також лікарня вже отримала отохірургічний мікроскоп зі спеціальним кріслом та аксесуарами.

«Це ультрасучасний мікроскоп нового покоління. Наш мікроскоп вже має 10 років і не такий потужний. З новим мікроскопом зможемо робити ще більше сучасних операцій. Мікроскоп дозволить оперувати не лише вухо, але й гортань, адже тут можна змінювати фокусну відстань», – веде далі Федір Юрочко.

За допомогою нового девайсу у відділенні тестуватимуть нові можливості, щоб здивувати медичну спільноту новим рівнем ЛОР-операцій.

Федір Юрочко наголошує, що транскордонна співпраця львівського ОХМАТДИТу і лікарні в Остроленці – це не тільки обладнання, а й нові контакти, обмін досвідом, емоційна підтримка.

«Ми тішимося новими можливостями, які усіх нас роблять сильнішими і кращими», – каже завідувач ЛОР-відділенням.

Створено та підтримано за фінансової підтримки Європейського Союзу. За зміст несуть відповідальність лише Комунальне некомерційне підприємство Львівської обласної ради «Львівська обласна дитяча клінічна лікарня «ОХМАТДИТ» і він не відображає позиції Європейського Союзу.  

Партнерська публікація


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!