Бюджет Львова через Covid-19 недоотримав майже 750 мільйонів гривень

1699 0
До кінця року, за підрахунками Львівської міськради, бюджет міста не добере близько 1 млрд грн.
Ілюстративне фото

Ілюстративне фото

За 9 місяців цього року бюджет Львова через поширення Covid-19 та карантин недоотримав 754,5 млн грн. До кінця року ця цифра може сягнути 1 млрд грн. Про це Тvoemisto.tv повідомила радниця міського голови Львова Вікторія Довжик.

За її словами, недонадходження є і по загальному фонду, і по спецфонду.

«Провалля є по двох статтях. Щодо загального фонду, то це практично 432 млн грн. Найбільше невиконання через такі статті, як податок з доходів фізичних осіб, земельний податок, оренда за землю. Щодо спецфонду або бюджету розвитку, то це ще недонадходження 314 млн грн. Здебільшого це стосується відчуження комунального майна або землі», – каже Вікторія Довжик.

Читайте також: Чи можуть Львівщину «закрити» на карантин і кого це зачепить у першу чергу

Втрати, за словами посадовиці, також пов’язані з пільгами, які надавали суб’єктам підприємницької діяльності на час карантину. Від цього місто недоотримало більше 60 млн грн.

«Послаблення для підприємців по великій мірі відбулося за рахунок міських бюджетів. Тим не менше, Львівська міська рада прийняла ще ряд пільг, відповідно до програм підтримки бізнесу в умовах Covid-19. Зокрема, з березня до вересня від орендної плати звільнили суб’єктів підприємницької діяльності, які орендували конструктивні елементи та майно комунальної власності. А це ще приблизно 40 млн грн недонадходження в бюджет», – каже Вікторія Довжик.

Серед інших причин недоотримання до бюджету – звільнення до кінця року від туристичного збору та піврічне звільнення від сплати єдиного податку окремих підприємців.

За словами Віткорії Довжик, Львів – єдине місто в Україні, яке з метою підтримки суб'єктів підприємницької діяльності-платників єдиного податку І та ІІ груп, на пів року звільнили від сплати єдиного податку. В інших містах дія такої пільги тривала місяць-два.

Через суттєве недонадходження до міського бюджету, за словами Вікторії Довжик, заплановані ремонти доріг, хідників та ремонти в освітніх закладах так і не вдалося реалізувати.

«Планували багато, але коли зрозуміли, що є велике недонадходження до бюджету і через карантин воно наростає, за багато об’єктів не бралися. Крім цього, набагато більше, ніж планували, були змушені інвестувати в медицину. Зараз це понад 220 млн грн», – каже посадовиця.

Читайте також: У світі почалася нова економічна криза

Крім того, у міста є ще кілька статтей боргових зобов’язань. За словами, по кожному із зобов’язань є свій графік погашення – 10-12 років.

«Боргові зобов’язання не критичні для бюджету і не перевищувати 10% від встановленого фонду. Цього року на погашення боргових зобов’язань ми передбачили приблизно 450 млн грн. Це і теплоенерго, котельні, будівництво доріг і закупівля нового транспорту», – каже Вікторія Довжик.

До слова, згідно з показниками бюджету Львова на 2020 рік, який був затверджений наприкінці минулого року, надходження до бюджету мали скласти 10 млрд грн.

Нагадаємо, як уже писало Тvoemisto.tv, через карантин, за підсумками 5-ти місяців, бюджет Львова втратив апонад 200 млн грн.

 

Ольга Шведа



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!