Чи мають старовинні аптеки Львова шанс на відродження? Відео

4480 0
Львів із давна був перспективним із позиції фармації і перші аптеки у нашому місті почали з’являтися понад 200 років тому. Нині ж лише одиниці виконують своє первинне призначення, а у решті колись унікальних приміщень облаштували крамниці, банки тощо. Журналісти Tvoemisto.tv з’ясували, чи мають старовинні аптеки Львова шанс на відродження і чи може місто цьому посприяти.
фото: tvoemisto.tv

фото: tvoemisto.tv

Як розповіла Tvoemisto.tv начальник управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко, львівські аптеки є особливими, бо їм вдалося зберегти не лише свої фасади, але й унікальні інтер’єри та аптечне знаряддя. Проте зараз нові власники цих приміщень не завше бачать рентабеність у тому, щоб зберігати їх перше призначення і відкривають там кнайпи, банки,крамниці тощо.

Місто ж, у свою чергу, не має законодавчого права  заохочувати нових власників приміщень, які мають архітектурну та історичну цінність, залишати їх первинне призначення. «Мала би бути система прописаних у законодавстві пільг і субсидій. Наприклад звільнення від податку. Зараз на рівні міста ми можемо, хіба, дати комусь грамоту», – каже Лілія Онищенко.

Позитивним прикладом того, як можна зберегти аптеки і навіть облаштувати щось інтерактивне для додаткових фінансових прибутків, які дозволять покрити недешеву орендну плату в управлінні охорони історичного середовища називають «Таємну аптеку».

«Відновлення діючої аптеки відбулося у цьому приміщенні завдяки мережі аптек «D.S.», яка взяла її під свою опіку у 2012-му році. Її відреставрували та відновили. Усі роботи відбувалися у співпраці із містом. А вже через рік там відкрили перший у Львові і навіть в Україні інтерактивний музей фармації, який став цікавим туристичним об’єктом», – розповіла Олена Комарянська, директор Львівського обласного осередку Аптечної професійної асоціації України.

Нагадаємо, 18 квітня, під час дискусії «Охорона пам’яток та оновлення Львова: пошук діалогу», яку організована дискусійна платформа «Твоє місто Львів» у партнерстві з Львівською міською радою за підтримки Європейського фонду за розвиток демократії (European Endowment for Democracу), озвучили 10 пропозицій, як зберегти архітектурні пам’ятки Львова.

Підготувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!