У Жовківській лікарні кажуть, що відімкнення світла не могло бути причиною смерті пацієнтів на ШВЛ

6668 0
Зараз у лікарні працює обласна комісія, яка з’ясовує обставини смерті.
Photo by Bret Kavanaugh on Unsplash

Photo by Bret Kavanaugh on Unsplash

Відімкнення світла не могло стати причиною смерті двох пацієнтів у Жовківської лікарні. Пацієнти були вкрай важкі, всю необхідну допомогу медики їм надали. Один пацієнт помер через пів години після увімкнення світла, другий – майже через годину, як воно з’явилося. Про це Тvoemisto.tv розповів головний лікар Жовківської районної лікарні Ігор Шевців.

Читайте також: В лікарні в Жовкві через відсутність електроенергії померли двоє пацієнтів

За його словами, коли не стало світла, двох пацієнтів, які були на апаратах ШВЛ перевели на штучну вентиляцію. Генератори не задіювали, бо не було потреби.

«Електроенергії у лікарні не було приблизно 40 хвилин, хоча електрики обіцяли, що відімкнуть лише на 15 хвилин. На випадок відключення світла у нас є два генератори. Один підключений до пологового відділення, інший потужний працює на всі відділення. Їх не задіювали, бо не було ще потреби», – каже Ігор Шевців.

За словами головного лікаря, всю необхідну допомогу пацієнтам їхні лікарі надали. Пацієнти померли вже після того, як увімкнули світло.

«У нашій лікарні працюють кваліфіковані реаніматологи та анестезіологи. Одні з кращих області. Пацієнтам надали всю потрібну допомогу. Один пацієнт помер через пів години, як увімкнули світло, другий – майже через годину. Вони були важкі, із супутніми патологіями, обидвом було за 60-ть. Тому, не знаю, до чого тут це. Мабуть, хтось дуже хоче керувати шпиталем, тому почали все це писати. Але, звісно, це моя особиста думка. Не хочу нікого ображати», – каже Ігор Шевців.

За його словами, зараз у Жовківській районній лікарні працює обласна комісія, яка має дати об’єктивну оцінку ситуації.

«Нехай з’ясують, хто спрацював з лікарів чи заступників більше чи менше, чи хтось зробив щось не так, як треба», – додав Ігор Шевців.

Як зізнався сам головний лікар Жовківської районної лікарні, із п’ятниці, 27 листопада, він перебуває на лікарняному. Напередодні перехворів на коронавірус, зараз має проблеми із серцем.

Читайте також: Госпіталь у Винниках відновив роботу. Вночі там були проблеми із киснем

Нагадаємо, у Жовківській районній лікарні через відсутність електропостачання померли двоє людей, які були підключені до апаратів ШВЛ. Інформацію про смерть двох пацієнтів у реанімації Жовківської лікарні поліцейські побачили під час моніторингу соціальних мереж. Під час перевірки вони з’ясували, що 27 листопада в період від 17.50 до 19.10 було  відсутнє електропостачання у Жовківській районній лікарні. У цей час у реанімаційному відділенні померли двоє місцевих мешканців віком 61 та 66 років, які були підключені до апаратів ШВЛ. Попередня причина смерті – дихальна недостатність. Також правоохоронці встановили, що у лікарні наявні два електричні генератори на випадок аварійного відключення світла, проте їх задіяно не було. За фактом смерті пацієнтів поліція відкрила кримінальне провадження.

Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов уточнив, що лікарі боролися за життя цих пацієнтів за допомогою мішка Амбу. При тому, що лікарня, де сталося це, забезпечена аварійним дизель-генератором, який не переключався автоматично. За його словами, на місце терміново направили комісію, щоб з’ясувати всі обставини. Також перевірки обладнання будуть проведені в усіх лікарнях по всій країні.

Через випадок голова Львівської ОДА Максим Козицький ініціюватиме подання про звільнення голови Жовківської РДА та головного лікаря Жовківської районної лікарні – через смерть пацієнтів з коронавірусом. 

Ольга Шведа



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!