Чи продовжать реставрувати церкву під Круковою Горою

1457 0
Наразі на старовинну церкву зробили проєктно-кошторисну документацію та почали протиаварійні роботи.
Фото: Лілія Онищенко

Фото: Лілія Онищенко

Церква Пресвятої Трійці, що на хуторі Гомулець, біля Брюховичів, перебуває в аварійному стані і потребує реставрації. Минулого року ця церква під Круковою горою потрапила в обласну програму охорони культурної спадщини Львівської області. За рік на неї зробили проєктно-кошторисну документацію та почали протиаварійні роботи. Про це Тvoemisto.tv розповіла головна спеціалістка управління охорони культурної спадщини департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА Анна Герич.

Читайте також: Поблизу Львова руйнується старовинна церква, якій чверть тисячоліття. Фото

«Для того, щоб зробити обстеження, з церкви зняли частину бляшаної обшивки та виявили додаткові розписи по дереву. Але перед тим, як внести церкву до програми області цьогоріч, була розмова з керівництвом Львова і вони зобов’язалися включити церкву у програму фінансування міської громади», – каже Анна Герич.

За її словами, щоб у церкву повністю реставрувати, потрібно приблизно 5-6 млн грн. Торік, коли ще була громада у Брюховичах, вони були готові її співфінансувати на щонайменше 1-1,5 млн грн.

«Оскільки торік коштів використати не встигли, цього року область заклала лише 200 тис. грн, сподіваючись повністю її передати львівській громаді. Керівниця міського управління охорони історичного середовища Лілія Онищенк каже, що в них є ПКД, але це не так. Документацію ми їм ще не передали. Вона є в області», – додає співрозмовниця.

Читайте також: Скульптура скорботного Христа у Львові потребує термінової реставрації

За словами Анни Герич, на засіданні депутатської комісії Львівської обласної ради прийняли рішення ще раз звернутися до управління охорони історичного середовища ЛМР про співфінансування реставрації цієї церкви та церкви у Зарудцях, яка також входить у Львівську ОТГ.

Довідково

Церква Пресвятої Трійці збудована у XVIII ст. Церква була греко-католицькою ще до війни. Після псевдособору 1946 р., деякий час була закрита. Згодом, у 90-х, храм таки повернули УГКЦ.

У 50-х роках попри церкву Пресвятої Трійці проклали залізничну колію. Цікаво, що вона мала би проходити самою територією церкви, проте навіть в ті часи дивом вдалося домогтися, щоб рейки відсунули на кілька метрів далі. У 1970-х роках ззовні її обшили бляхою, а внутрішні розписи – фанерою. Науковці стверджують, що церква належить до рідкісного типу двокамерних церков.

Нагадаємо, Тvoemisto.tv уже писало, що маленький дерев’яний храм під Круковою горою, що розташований між Брюховичами і Волею Гомулецькою, потребує порятунку. Церкві понад 250 років і вона швидко руйнується. Там прогнили дерев’яні підвалини, похилився дах. Під сам храм підтікає вода, відтак фундамент, на якому стоїть церква, також має конструктивні проблеми.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!