Що знає та збирає про нас Google? Про кібербезпеку та цифрові монополії

1811 0
Якщо не знати про головні аспекти інформаційно-комунікаційних технологій, про основи використання сучасних соціальних мереж та як зберегти власні дані, то можна з легкістю потрапити до рук кіберзлочинців.
Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

Тенденція до зростання кількості кібератак залишається одним зі світових трендів. Нині практично кожна людина є активним користувачем інтернету, а інформаційна безпека стає однією із головних проблем, з якою стикається сучасне суспільство. Це питання актуальне і для українських користувачів. Про те, як пов'язані BigTech, ринкова монополія та кібербезпека, розповідає Надія Баловсяк – доцентка Школи журналістики та комунікацій УКУ, експертка із цифрової безпеки та ІТ-публіцистка.

Триєдина соціальна платформа

Коли ти непублічна людина – твій акаунт можуть заблокувати, а коли публічна – то це бажання у зловмисників ще більш загострене, каже Надія Баловсяк. Дія однієї компанії, альтернативи якій немає, може негативно вплинути на життя пересічної людини.

Експертка розповідає, що Facebook блокує користувачів і не дає можливість створити новий акаунт. Наприклад, людина Х вела Facebook так, як багато непублічних осіб, спілкувалась з друзями та розміщувала фото. Її акаунт заблокували. Вона пробувала його відновити, але все даремно. Логічний крок користувача – це створення нового акаунту. Після створення акаунту на декілька годин його відключили. І так повторювалось декілька разів.

Читайте також: Як постити у час тотального скролінгу

Роботодавці, коли шукають нову людину на посаду, часто запитують про її життя у соціальних мережах. Якщо воно відсутнє, це може бути вагомим мінусом під час вибору працівника.

«Ми говоримо Facebook, але ідеться про «триєдиного монстра» з трьома головами: Facebook, Instagram, WhatsApp – соціальна мережа, фото мережа і месенджер, що в нас не дуже популярний. Конкуренту на цьому ринку з’явитися практично неможливо. Виходить, що одна компанія зосереджує в своїх руках усі основні соціальні платформи, є єдиним гравцем ринку і всі повинні підпорядковуватись її правилам», – каже Надія Баловсяк.

Що знає та збирає про нас Google?

Компанія, що має пошукову систему та браузер, збирає про нас багато інформації – місцеперебування, історію пошуку, наші пристрої та програми, рекламу. Це все їй потрібно для того, щоб надавати нам зручні послуги. Будь-яка безпека та приватність завжди входять в протиріччя зі зручністю: або зручно – або безпечно, захищено і приватно. Більшість користувачів обирають, щоб було зручно, тому Google збирає всі ці дані і пропонує нам те, що нам би підійшло.

За словами викладачки Надії Баловсяк, Google аналізує нашу історію, активність, використання пошукової системи, браузера і реклами, історії нашого переміщення та аудіозаписів. Питання про те, чи «слухає» нас смартфон – вічне. Експертка додає, що інформація накопичується за замовчуванням, якщо ми нічого не відключили у налаштуваннях.

Альтернативні пошуковики?

Зазвичай, більшість користувачів обирають пошукову систему Google, позаяк не бачать або не знають іншої. Надія Баловсяк розповідає про DuckDuckGo – це спроба створити альтернативу Google, хоч вона не працює і на 10% так ефективно, як Google, особливо для не англомовних запитів.

«У світовому співвідношенні до інших пошукових систем, Google – це 88-90%, Yahoo+Bing – приблизно 4-5%. Baidu – впевнено тримає китайський ринок і за нього не вийде. Є ще Яндекс, що теж тримає російський ринок. Тобто говорити про якусь альтернативу Google сьогодні просто немає змісту, тому що її немає. Цифри нагально показують», – каже викладачка УКУ.

Ринок браузерів

Сьогодні частка ринку браузера Chrome від Google – поза 50%, Safari від Apple – набагато менше. І на ринку пошуку, і на ринку браузерів конкурентів у Google немає.

«Я завжди рекомендую мати декілька браузерів – принаймні Google Chromе, FireFox і Opera. Іноді потрібно подивитися чи зайти на сайт з альтернативного браузера. Для цього використовується Firefox. Можна обрати Opera, бо він має вбудований VPN. Іноді є необхідність зайти на сайт таким чином, щоб підмінити свою IP-адресу, тому VPN допомагає. Великі технологічні компанії отримали занадто велику владу і з цією владою треба щось робити», – говорить експертка.

Фейки в цифровому просторі

Ви знали, що Google пропонує індивідуалізовану пошукову видачу? Якщо якийсь запит введе на своєму акаунті одна людина, і якщо його ж введе інша (в іншому місті чи країні), то пошукова видача може бути різна. В компанії вважають, що вони підлаштовують видачу під потреби, інтереси і попередні запити користувача.

Читайте також: Скандал з блогерами, Або чому батькам варто звернути увагу на фото дітей в соцмережах

Надія Баловсяк каже: «Якщо ми хочемо провести якесь дослідження, то така підбірка пошукової видачі під наші запити говорить про те, що ми не можемо повністю довіряти  вибору пошукової системи. Цей вибір є суб’єктивним і прив’язаним до нас. А де ж отримати об’єктивну видачу? Її не існує, тому що немає іншої пошукової системи. Понад те, вже є віруси (швидше небезпечні програми), що можуть підміняти пошукову видачу. Ви користуєтесь єдиною пошуковою системою, а вам зловмисник програмного забезпечення її підміняє. Тому це велика проблема – загуглити, і невідомо що отримати».

Цифрові сліди. Amazon

Єдиний пошук – це погано як для користувачів, так і для власників бізнесу, адже конкурувати з продуктами Google неможливо, тому що при пошуку він буде надавати перевагу своїм продуктам, а не продуктам конкурентів.

«Amazon теж просуває у всіх спробах пошуку на сайті свої продукти. Є одна ідея боротьби з такими речами: ЄС запропонував вимагати від американських технологічних компаній чітко пояснювати алгоритм ранжування контенту (Google – новини, Amazon – товари в пошуковій видачі). Очевидно, якщо ви будете щось шукати, а є продукт від Google і продукт не Google, то на першому місці буде стояти саме продукт від Google. Що тоді робити? Пробувати не користуватися продуктами Google (сайт – nomoregoogle.com)», – додає викладачка Надія Баловсяк.

Читайте також: Чи зможемо ми у Львові знайти шлях до визволення з-під влади цифрових технологій

Свої поради цифровим користувачам Надія Баловсяк озвучила на Школі кібербезпеки для медійників та журналістів «Free speech for free elections: Social media, cyber-security and fake news in Ukraine». Подію організували Школа журналістики та комунікацій Українського Католицького Університету спільно з Umea University (Швеція).

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!