Сьогодні – Вербна неділя. Чи можна вважати вербові гілки освяченими вдома

3805 0
Гілочка на Вербну неділю – знак того, що ми зустрічаємо Христа вітаючи.
фото: 24tv.ua

фото: 24tv.ua

Сьогодні, 12 квітня, в Україні відзначають Вербну неділю. За традицією, віряни приносять до храмів гілочки верби та під час богослужіння освячують їх. Проте у період карантину українців закликати залишатися вдома та слухати богослужіння онлайн.

Зокрема, в УГКЦ пояснюють, що головним елементом освячення вербових гілочок є молитва.

«Освячення водою теж важливе, не можна казати, що воно не має значення, але це доповнення до молитви. Так склалося, що в цьому році ми на карантині. Однак можна не мати сумнівів, що верба і потім паска будуть освячені так само, як в дні, коли ми приносили їх до церкви», – каже отець.

Читайте також: Світ помолився разом із Папою Франциском за закінчення страшної пандемії. Відео

Будь-що, за словами декана богословського факультету Львівської православної богословської академії, отця Назара Лозинського, що ми приносимо в храм, є символом конкретного свята. Так, гілочка на Вербну неділю – знак того, що ми зустрічаємо Христа вітаючи.

«Гілочки – це символ нашої радості. Якщо ми їх маємо вдома і вітаємо Христа, як Царя і Бога, то, звичайно, гілочка буде символом любові до Христа, а, отже, вважається освяченою. А якщо ми святимо, бо треба чи тому, що всі святять, нічого не вкладаємо в це, то вона так і залишиться гілочкою верби», – додає отець Назар Лозинський.

Нагадаємо, що вірян закликали молитися онлайн у Страсний тиждень і на Великдень. Таку пораду надав сьогодні Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, оскільки карантин в Україні продовжили до 24 квітня, а Великдень припадає на 19 квітня.

Водночас під час Великодніх свят у Львові храми будуть зачиненими. У храмах будуть отці, а мешканці можуть долучитися до богослужінь за допомогою онлайн-трансляцій.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!