У Львові виділили лише 1 мільйон гривень на майже 700-літню стіну-руїну замку Лева

8838 0
Вочевидь, цього року реконструкцію також не вдасться завершити.
Фото: Анни Чистякової

Фото: Анни Чистякової

На консервацію давнього муру на Високому Замку у Львові цього року у бюджеті розвитку передбачили 1,5 мільйона гривень. Це – ще не всі кошти, які необхідні для того, аби зберегти 659-літню стіну-руїну замку Лева. Про це у коментарі Tvoemisto.tv розповіла начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко.

Читайте також: У Львові падає остання стіна Левового замку. Як її рятують

«Цього року продовжимо роботи. Мур зараз стабільний, укріплений, будемо вирівнювати його і накривати. Є частина коштів у бюджеті розвитку на цей рік, але це не всі кошти, які необхідні для збереження стіни», – каже Лілія Онищенко.

Вона додає, що торік вдалось дещо укріпити мур, облаштувати підпірну стінку довкола пам’ятки.

На стіні ще видніються сліди давніх бійниць. Їх планують відновити, також мур планують накрити дахом.

Для того, аби законсервувати та відреставрувати історичний мур, потрібно понад 4 млн грн. Торік розпочали деякі роботи, але у 2020 році на них виділили лише 500 тисяч гривень.

Майже 700-літні залишки замку у доволі поганому стані, востаннє їх реставрували у радянський час. Небезпекою для пам’ятки є й постійні зсуви ґрунту.

Читайте також: Парки Львова в минулому і тепер: «Високий замок». Фото

Поштівка-сепія, випущена у 1906 р. Я. Кляйном в Кракові, з написом: «Lwоw. Ruiny zamku Lwa na Wysokiem Zamku we Lwowie». 

Нагадаємо, консервувати та відновлювати стіну має ТОВ «БК Герц», компанія торік стала переможцем аукціону на виконання робіт. Реставрацію муру розпочали у 2019 році, але тоді роботи призупинили, і почали корегувати проєктно-кошторисну документацію. 

Додамо, руїни Високого замку є пам'яткою середньовічної оборонної архітектури. На сьогодні зберігся фрагмент південної стіни мурованого замку 1362 року. Замок звели на місці первісного дерев'яного. Це один з небагатьох вцілілих фрагментів давніх львівських фортифікацій. Замок збудував князь Лев Данилович і пізніше його відбудував – король Казимир ІІІ. 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!