Де у Львові будуватимуть перший крематорій. Львів’ян кличуть на громадські слухання

9688 3
Крім крематорію, на території кладовища хочуть розмістити колумбарій.
Фото: Олександра Бодняк

Фото: Олександра Бодняк

На Голосківському кладовищі у Львові планують збудувати крематорій. Про це йдеться у проєкті внесення змін до детального плану розширення території кладовища.

Читайте також: Нове кладовище та альтернативні види захоронень. Як у Львові вирішуватимуть проблему поховань

Наразі Голосківське кладовище залишається єдиним, де можна хоронити. На Сихівськлому кладовищі можна лише підхоронювати у сімейних склепах, а Янівське кладовище закрите з 1980-го року. На Голосківському кладовищі наразі залишається 1,5 га вільних ділянок для поховання, а низка депутатів ще торік зініціювали проєкт крематорію у Львові. У бюджеті розвитку на 2020 рік заклали 3 млн гривень на виготовлення проєкту крематорію.

Згідно з генпланом Львова, потреба у кладовищах на 20 років (із розрахунком 765 тис. населення) становить: 

  • традиційні захоронення 100% – 184 га;
  • традиційні і урнові захоронення 70% х 30% – 134 га;
  • традиційні і урнові захоронення 50% х 50% – 100 га.

Частина вільних ділянок на кладовищі зайнята крутими схилами, поросла лісом і збережена як озеленена територія. Тож проєктанти пропонують розмістити на території кладовища крематорій, а навколо нього – круговий об’їзд з господарськими зонами, а між крематорієм та автодорогою має сформуватися вхідна зона з основним підходом, зоною відпочинку та гостьовою стоянкою. Заліснену частину вздовж дороги по обидві сторони від вхідної зони пропонують використати під колумбарій. Між дорогою та колумбарієм буде озеленена охоронна зона.

Читайте також: На Голосківськму кладовищі збираються будувати крематорій. Позиція УГКЦ та ПЦУ

У північній частині кладовища, на стику колективних садів Збиранки та кладовища, пропонують виділити зону меморіального парку, Проєктом також передбачається реконструкція вулиці Миколайчука-проектованої, впорядкування транспортного вузла на примиканні Миколайчука та автодороги Львів – Збиранка.

По периметру кладовища, зі сторони основних магістральних вулиць, передбачаються додаткові входи на кладовище,  система автостоянок біля них на 70 місць та громадські туалети. На перспективу також пропонують прокласти централізоване водопостачання будівель, що розташовані на території кладовища. Водопровідну мережу хочуть прокласти між червоними лініями між Миколайчука та автодорогою.

Читайте також: Окремий світ, або Все, що треба знати про поховання у Львові

Громадські слухання проведуть 19 лютого у приміщенні Шевченківської районної адміністрації, що на вул. Липинського, 11. Початок о 18:00.


Читайте також:
10 Лютого, 2020 19:23
666 to 1 ... як проголошував , в разі потреби щось вирішити , дід Нечипор з Малинівки -- " ..Не спіши !!.." ...
10 Лютого, 2020 18:58
1 Крематорій потрібний.
10 Лютого, 2020 16:22
666 ... відчувається рука(?) конкретної жертви освітніх реХворм вакарчукових ... рука що росте із .. конкретно -- звідти ... і на Янівському кладовищі , і , навіть, на Личаківському дозволен і підхоронення , і , навіть , поховання в родинні могили із певним терміном першепоховання ... пишу не тому , що проти кремації ... я проти , щоби отим жертвам освітніх рехворм давали "творити" на шпальтах українських ЗМІ ... Слава Україні ! ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!