Колекціонерка строїв розповіла, які вишиванки носять львів'яни

1745 0
Особливою популярністю користується борщівська сорочка.
Фото: Катерина Москалюк

Фото: Катерина Москалюк

Сьогодні, 20 травня, в Україні та у Львові святкують День вишиванки. Багато людей одягають вишиваний одяг на роботу або навчання, аби популяризувати українські традиції. Святковий одяг прикрашають різноманітні вишивки з різних регіонів. Частіше – це буковинські чи гуцульські орнаменти, а найбільше полюбляють львів’яни борщівську сорочку. Про це Tvoemisto.tv розповіла колекціонерка старовинних строїв Уляна Явна.

Читайте також: Не буває однакових. Як львів’янка дає нове життя старим вишиванкам

«Дуже показовим є, що багато львів’ян ходять в старих строях. На жаль, рідко бувають строї з Львівщини. А частіше це буковинські чи гуцульські. Особливою популярністю користується борщівська сорочка», – говорить вона.

До слова, львівська вишиванка дуже строката, одними із найпоказовіших є сокальські та яворівські строї.

«Не завжди в орнамент строю щось зашифровували. Це зараз люди думають, що обов’ково вишивка мала мати якийсь зміст. Не завжди так є. Іноді це був просто одяг, який мав прикрашати людину», – розповідає Уляна Явна.

За словами дослідниці вишивки, важливо, щоб люди дбали за ці речі і розуміли, що до їх рук потрапила історія.

Нагадаємо, сьогодні у Львові до Дня вишиванки на площі біля пам'ятника В'ячеславу Чорноволу заспівали Гімн України. 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!