Депутати знову перенесли питання створення медичної гарячої лінії у Львові. Про що йдеться

1350 0
Ця міська інформативно-комунікаційна програма мала б обслуговувати мешканців Львова, що стосуються медичних послуг, у тому числі, коли йдеться про вакцинацію.
ілюстративне фото

ілюстративне фото

У Львові планували створити окрему медичну гарячу лінію «Запитай у лікаря». За задумом ця міська інформативно-комунікаційна програма мала б обслуговувати мешканців Львова, які мають питання щодо отримання медичних послуг, у тому числі, коли йдеться про вакцинацію від коронавірусу. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомила керівниця управління охорони здоров’я ЛМР Леся Кобецька.

«Здебільшого, мешканці звертаються із комунальними питаннями на «гарячу» лінію міста Львова. Ми проаналізували там скарги, що стосуються медицини, і переважно вони про неякісно надану меддопомогу чи незабезпечення пільговими медикаментами, тобто дуже мала частинка від загальної кількості. Не всі знають, що на «гарячу» лінію міста можна звертатися і з питаннями на тему медицини», – каже вона.

Читайте також: Завжди перший. У пам'ять про педіатра Богдана Остальського

Нині, враховуючи медичну реформу і вакцинацію від Covid-19, у пацієнтів виникає ще більше запитань, відповіді на які вони не знають, а сімейний лікар не може бути на зв’язку 24/7. Тому, за словами головного медика, важливо, аби була окрема «медична лінія».

«Ми передбачили, що там будуть працювати оператори з вищою медичною освітою, зокрема інтерни, які вже сформованими лікарями і знають відповіді на основні питання, підкажуть, куди звернутися чи викликати «швидку», – додає вона.

Планували, що серед функції медичної лінії буде запис на прийом в медично-інформаційну систему, «продзвони» пацієнтів, аби оцінити надання послуг, відстежування станів пацієнта через вихідні дзвінки тощо. Станом на сьогодні, за словами Лесі Кобецької, уже 60 закладів охорони здоров’я мають такі кол-центри.

Читайте також: «Пан генерал». У пам’ять про військового медика Івана Гайду

Водночас депутати Львівської міськради вже двічі переносити це питання із порядку денного сесії. Окрім цього, запитували, чому не можна, аби кілька медиків приєдналися на «гарячу» лінію міста. Леся Кобецька каже, що це «не буде працювати, не кожен буде розуміти, що туди можна дзвонити з медичними питаннями».

«На жаль, жодна комісія нас не підтримала, для цього первинно було потрібно лише 1 800 000 грн. Ми б розпочали з лікарні швидкої медичної допомоги, а потім розширювали мережу по інших медзакладах міста під одним телефонним номером», – зазначає Леся Кобецька.

Наразі питання мають доопрацювати, його перенесли на наступну сесію ЛМР, яка відбудеться вже у вересні.

Ольга Коваль


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!