Політична реклама

Для покращення імунітету взимку потрібно їсти зернові та рибу

2694 0
Щоб тримати свій імунітет в хорошому стані, потрібно їсти продукти, що приносять користь.

Як зазначає видання "ВКурсе", це :

Овес, ячмінь та інші цілісні зерна
Клітковина не тільки корисна для серця й органів травлення, вона також ефективна в боротьбі з бактеріями і вірусами. Бета-глюкан, компонент клітковини (зокрема вівса і ячменю), здатний активізувати білі кров‘яні тільця макрофаги і нейтрофіли, які допомагають імунній системі захищати організм від шкідливих бактерій. Нутрієнти також можуть сприяти швидкому загоєнню ран і більш ефективній дії антибіотиків.

Добова норма клітковини повинна становити 25 грамів. Проте більшість людей отримують чи 11 грамів — насамперед через вживання рафінованих борошняних продуктів і недоліку фруктів і овочів в раціоні.

Вода, вода, вода
Пийте якомога більше води взимку. Наш організм потребує води, щоб зберігати в слизових оболонках тіла вологу, яка запобігає появі невеликих тріщин. Ці тріщини небезпечні тим, що через них можуть проникнути патогенні мікроорганізми.

Чай
Деякі люди не люблять пити просту воду, в цьому випадку слід заповнювати запаси вологи в організмі чаєм. В результаті одного дослідження з’ясувалося, що в крові людей, які протягом 2 тижнів випивали 5 чашок чорного чаю на день, зміст противірусних інтерферонів в 10 разів перевищував подібні показники у крові тих, хто пив індиферентні гарячі напої. Амінокислота, яка відповідає за активацію імунітету (L-Тіанін) міститься і в чорному, і в зеленому чаї — навіть в їх безкофеінових варіантах. Інша речовина, яка міститься у всіх чаях, алкіламіни, здатна тримати Т-клітини імунної системи в стані готовності для боротьби з бактеріями і алергенами.

Гарячі напої також показані при застуді або грипі, оскільки вони відкривають закладені носові канали.

Курячий бульйон
Курячий бульйон здатний перешкоджати переміщенню клітин запалення. Це важливо, тому що симптоми застуди — це реакція на скупчення клітин у бронхах. Амінокислота цистеїн, яка вивільняється з курки під час приготування, за лікувальними властивостями нагадує ліки ацетилцистеїн, що допомагають виводити мокроту з бронхів.

Додайте в бульйон більше солі, навіть якщо зазвичай ви намагаєтеся якомога рідше використовувати цей продукт. Сіль може також бути корисною при застуді, вона зменшує мокроту не гірше будь-якого засобу від кашлю. Покладіть в бульйон овочі та спеції — вийде відмінний імуностимулюючий засіб.

Часник
Часник містить активну речовину аліцин, яке бореться з інфекціями і бактеріями. Під час чергового дослідження пацієнтам протягом 12 тижнів давали часниковий екстракт, в результаті кількість хворих на застуду скоротилося на 2/3. Тому не полінуйтеся покришити трохи часнику в той самий курячий бульйон.

Гарбуз і батат
Оранжеві овочі багаті антиоксидантами, також гарбуз і батат містять бета-каротин, який допомагає боротися зі шкідливими бактеріями. Бета-каротин — вихідна речовина вітаміну А, який зберігає шкіру здоровою, утворюючи перший бар‘єр проти хвороботворних бактерій і вірусів. Інші фрукти і овочі, багаті бета-каротином — це морква, великоплідний гарбуз і мускусна диня.

Якщо ви не бажаєте виймати м’якоть з дині, візьміть звичайне гарбузове пюре, воно має ті ж властивості. Спробуйте додати столову ложку пюре в грецький йогурт — вийде подвійний іммунностімулятор.

Гриби
Гриби допомагають збільшити число лейкоцитів і їх активність, роблячи їх більш агресивними.

Риба та морепродукти

Селен, мінерал, який міститься в ракоподібних: устрицях, лобстерах, крабах і двостулкових молюсках, допомагає лейкоцитам виробляти цитокіни — протеїни, що видаляють вірус грипу з організму. Сьомга, скумбрія й оселедець багаті кислотами омега-3, які знижують запалення, підвищуючи надходження повітря та захищаючи легені від респіраторних інфекцій.

Можете спробувати морські водорості. У них міститься вітаміну С більше, ніж в апельсинах. Цей вітамін відомий своїми противірусними властивостями і допомагає скоротити час хвороби.

Яловичина (та інші продукти, що містять цинк)
У червоному м‘ясі міститься багато цинку, важливого поживного елемента, необхідного для розвитку лейкоцитів, які розпізнають і знищують шкідливі бактерії та віруси. Нестача цинку збільшує ризик інфікування. Тим, хто заощаджує на червоному м’ясі, буде корисно дізнатися, що цинк міститься в морепродуктах, таких як устриці та краби, а також у вітамінізованих вівсяних пластівцях, печених бобах, йогуртах і горіхах (особливо в кешью).


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!