Для учнів 1-4 класів змінять систему оцінювання. Замість балів тепер будуть букви

16479 0
Запроваджують поняття «вербальної оцінки» та «рівневої оцінки», які можна виражати усно й письмово.
Фото: з відкритих джерел

Фото: з відкритих джерел

Міністерство освіти і науки затвердило методичні рекомендації щодо оцінювання результатів навчання учнів 1-4 класів закладів загальної середньої освіти. Відповідний текст і наказ рекомендацій оприлюднили на сайті МОН.

Зокрема, однією з ключових змін в оцінюванні є сам підхід до вираження оцінки, йдеться у МОН.

«На заміну узагальненій бальній оцінці навчальних досягнень учнів з предмета/курсу запропоновано використовувати вербальну оцінку окремих результатів навчання учня/учениці з предмета вивчення, інтегрованого курсу, яка окрім оцінювального судження про досягнення може ще називати і рівень результату навчання», – сказано в повідомленні. 

Відтак, відтепер для учнів 1-4 класів запроваджують поняття «вербальної оцінки» та «рівневої оцінки», які можна виражати усно й письмово

Рівень навчання дитини рекомендують визначати з урахуванням динаміки досягнення і позначати такими буквами: «початковий» (П), «середній» (С), «достатній» (Д), «високий» (В).

До того ж, у МОН рекомендують виражати оцінювання 1-2 класів вербальною оцінкою, а 3-4 класів – або вербальною, або рівневою за вибором закладу. 

Читайте також: Куди віддати вчитись дитину. Огляд приватних шкіл Львова

У рекомендаціях наголошено, що оцінка є конфіденційною інформацією, яка доступна лише для учнів та їхніх батьків.

Підсумкове оцінювання учнів визначатимуть за результатами їх навчання за рік. Під час такого оцінювання рекомендовано зіставляти навчальні досягнення учнів з очікуваними результатами навчання, які визначили в освітніх програмах закладів з урахуванням Орієнтовної рамки оцінювання.

У повідомленні також йдеться, що основою для підсумкового оцінювання можуть бути результати виконання тематичних діагностувальних робіт, записи оцінювальних суджень про результати навчання, зафіксовані на носіях зворотного зв’язку з батьками, спостереження вчителя у процесі формувального оцінювання.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!