Пластуни не передавали Вифлеємський вогонь президенту Зеленському. Хто порушив традицію

4417 0
У передачі Вифлеємського вогню Володимиру Зеленському взяли участь представники інших скаутських організацій.
Фото:president.gov.ua

Фото:president.gov.ua

До передачі Вифлеємського вогню президенту України не долучили наймасовішу скаутську національну організацію – «Пласт». Саме вона принесли в Україну традицію з передачею різдвяного вогню офіційним державним інституціям,  інформує «Zbruс».

Читайте також: Пласт зібрав на спільнокошті більше мільйона на розвиток організації

Володимир Зеленський і перша леді Олена Зеленська отримали вогонь від представників Національної організації скаутів України та Асоціації гайдів України.

Церемонія на Банковій викликала подив серед українців, котрі звично стежать за приїздом Вифлеємського вогню в Україну, а також середовищах, пов'язаних із пластовим рухом.

Український історик, учасник пластового руху Андрій Коваль прокоментував у Фейсбук, що «оточення Зеленського привело до нього підробних пластунів» і виставило президента як «невдаху».

Також історик нагадав, що фундатором однієї з присутніх організацій була колишня піонерія.

«Це члени організації СПОК, яка розшифровується СПОК – Спілка піонерських організацій Києва. Довга історія. В 90-ті були ділки, які взяли під себе піонерські організації у Києві і пробувало переробити їх у скаутів. Вийшло не дуже. Форму можливо і змінили, а зміст лишився той самий», – додав Андрій Коваль.

Керівник Національної організації скаутів України Володимир Ізварін написав у Фейсбук, що слова Коваля компрометують «Пласт». А про свою організацію Ізварін написав, що вона «поза політикою».

Читайте також: Нова керівниця львівського Пласту: Нам важливі не гроші, а визнання

«Пласту» має столітню історію, його заснували у 1911 році. Асоціація гайдів України була зареєстрована 1996 року, а НОСУ – допіру в 2007-му.

Торік Володимир Зеленський заветував закон про державну підтримку пластунства, бо вважав, що такий акт «створює переваги і привілеї для її функціонування отримання нею державної підтримки, а також зумовлює ризик унеможливлення створення та дальшої діяльності вже створених інших скаутських організацій, а відтак і обмеження права громадян на свободу об’єднання у такі громадські організації». Так пояснював свою позицію президент.

Нагадаємо, 4 вересня Володимир Зеленський повернув Верховній Раді законопроєкт про державне визнання та підтримку скаутської організації «Пласт», за який ВРУ проголосувала 30 травня. Закон мав на меті допомогти законодавчо внормувати підтримку пласту з державного бюджету та з бюджетів місцевого самоврядування.

Довідка

«Пласт» – скаутська організація України, метою якої є сприяти всебічному патріотичному вихованню і самовихованню української молоді на засадах християнської моралі. Будучи неполітичною і позаконфесійною організацією, Пласт виховує свідомих, відповідальних та повновартісних громадян місцевої, національної та світової спільнот, і провідників українського суспільства.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!