ДТЕК рекордно підвищила вартість електроенергії для Заходу України

7187 0
В ОЕС України, що обслуговує іншу частину України, ціна становить 1104 грн або 38 євро за МВт*год.
Фото: 5 канал

Фото: 5 канал

На Бурштинському енергоострові 20 квітня зафіксували найвищу ціна електроенергії на ринку «на добу наперед» від початку квітня – 1677,84 грн за МВт*год або 60 євро за МВт*год у період базового навантаження (рівним графіком протягом доби). Про це повідомляє держпідприємство «Оператор ринку», пишуть Наші Гроші.

До Бурштинського енергоострова входить Закарпатська область, більша частина Івано-Франківської та Львівської областей, і є від’єднаним від Об’єднаної Енергетичної Системи (ОЕС) України та синхронізований із європейською енергетичною системою.

Читайте також: Уряд запустить оплату компослуг для пенсіонерів по телефону

В ОЕС України, що обслуговує іншу частину України, ціна становить 1104 грн або 38 євро за МВт*год.

Незважаючи на те, що понеділок 20 квітня в Україні є вихідним днем після Великодня і характеризується низьким споживанням електроенергії, ціни в Україні є найвищими у Європі. Для порівняння – тиждень тому у понеділок після католицького Великодня європейських країнах були від’ємні ціни на електроенергію.

Бурштинська ТЕС, яка входить у компанію «ДТЕК Західенерго» Ріната Ахметова, контролює 90% генеруючих потужностей Бурштинського енергоострова. Висока ціна у Бурштинському енергоострові тримається із 15 квітня, відколи заблокували імпорт електричної енергії, що створював конкуренцію енергії, виробленій ДТЕКом на території БуОс. Відтак ціна електроенергії у Бурштинському енергоострові тримається на рівні у 2-5 разів вище, аніж у сусідніх європейських країнах.

У жовтні 2019 року Антимонопольний комітет України розпочав розслідування через зловживання монопольним становищем компанії «ДТЕК Західенерго», але рішення досі не прийняли. На початку березня Секретаріат Європейського енергетичного співтовариства доєднаєвся до розслідування щодо можливого зловживання компанією ДТЕК своїм монопольним становищем шляхом блокування імпорту електроенергії.

Читайте також: Як у Львові подати показники за воду, газ і світло, не виходячи з дому. Інструкція

Минулого тижня ДТЕК зупинив свої найбільш прибуткові вугільні шахти «Павлоградвугілля» і вимагає нового підвищення ціни електроенергії на 20%.

Оновлено

Пізніше в ДТЕК цю інформацію спростували.

«Ціною ДТЕК» помилково називають узагальнені дані ДП «Оператор ринку» для сегменту «Ринок на добу вперед» (РДВ) в Бурштинському енергоострові. У цьому сегменті ринку електроенергію реалізують українські виробники і імпортери. При цьому, ні ДТЕК, ні будь-який інший учасник ринку не можуть дозволяти або блокувати імпорт. Це функція виключно системних операторів європейських країн і України. Станом на 20 квітня імпорт електроенергії не зупинено – електроенергія продовжує надходити в Бурштинський енергоострів», – кажуть у компанії.

Ціни на електроенергію на «ринку на добу наперед» (Day-ahead market) в Україна та країнах ЄС (період базового навантаження) на понеділок 20 квітня 2020 року.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!