Більш заразний штам коронавірусу та «Пласт» не передавав Зеленському Вифлеємський вогонь. Головне за 20 грудня

1875 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Michelle Ziling Ou for unsplash

Фото: Michelle Ziling Ou for unsplash

Covid-19 – Головне. Пішов з життя 53-річний професор Українського католицького університету, автор сотень наукових праць, історик Ігор Скочиляс. Науковець перебував у шпиталі, куди потрапив після зараження коронавірусом. Довгий час був у реанімації у важкому стані.

Читайте також: Наступного тижня Польща планує розпочати вакцинацію від коронавірусу

У Великій Британії виявили новий штам коронавірусу, який може бути на 70% більш заразним. Спочатку фахівці не надали йому значення, оскільки віруси часто мутують. Однак до кінця листопада були зафіксовані осередки нового типу Covid-1, а захворюваність не знижувалася, незважаючи на прийняті обмежувальні заходи. Наразі немає жодних даних про те, що нова мутація вірусу викликає важчий перебіг захворювання чи відрізняється вищою смертністю. У зв’язку з новим штамом локдаун, запроваджений в країні з 19 листопада, можуть продовжити на декілька місяців. 

За межами Великої Британії він був виявлений в Данії, Нідерландах та Австралії. З огляду на це ВООЗ закликає Європу посилити підходи до контролю та запобігання поширення вірусу. Німеччина, Австрія, Італія, Нідерланди уже ввели заборону на пасажирські авіаперевезення з Великої Британії.

Уряд Італії оголосив про введення загальнонаціонального карантину протягом більшої частини різдвяного і новорічного періоду. Зокрема, обмеження «червоної зони» будуть діяти по всій Італії з 24 по 27 грудня, з 31 грудня по 3 січня і з 5 по 6 січня.

Читайте також: Чим харчуватись, аби протистояти вірусам. Рекомендації головного санітарного лікаря України

Управління з контролю за продуктами і ліками США (FDA) проводить розслідування близько 5 випадків алергічних реакцій у людей, яким зробили щеплення вакциною виробництва компаній Pfizer Inc та BioNTech.

Коронавірус – Львів – Україна. На Львівщині за дві доби Covid-19 виявили у 903 хворих (321 за попередню). Разом 56 763. Одужали – 41 635 особи (+ 1 071 за дві доби), померло – 1 640 (+ 24).

В Україні за дві доби с виявлено у 20 067 осіб (8 325 за попередню). Загальна кількість 964 448 пацієнтів. Одужало – 581 162 (+ 19 940 за дві доби), померло – 16 585 особи (+ 329).

Перелік антилідерів не змінився: Київ – 100 450 осіб (плюс 2 120 за дві доби), Харківська – 65 312 (+ 1 075), Одеська – 63 938 (+ 1 975 за дві доби) та Львівська області – 56 763 (+ 903).

Читайте також: «Неймовірний дар після пережитої кризи». Дружину львівського священника від'єднали від ШВЛ

Найбільша кількість підтверджених випадків за останню добу зареєстрована у Одеській (814), Києві (756), Запорізькій (675), Київській (592) та Харківській (520) областях.

Зеленський у The New York Times. Президент Зеленський в інтерв’ю виданню The New York Times повідомив, що у час пандемії важливо будувати дороги, бо «швидкі почали добиратись до хворих швидко».

Також він заявив, що:

  • за час його перебування при владі було «запущено та фактично закінчено реформу ГПУ»;
  • не руйнує антикорупційні органи;
  • в країні наступного року буде проведена глобальна судова реформа;
  • олігарх Коломойський ніяким чином не може впливати на політику НБУ;
  • боротьба із олігархами є досить вагомою для подолання корупції, проте влада має використовувати для цього цифровізацію;
  • не погодиться прибрати з Конституції положення про курс України на членство в НАТО;
  • «Слуга народу» може співпрацювати із партією «Європейська солідарність», але не з Порошенком

Читайте також: Ексчиновника Львівської міськради виправдали у трагедії Грибовицького сміттєзвалища

Вифлеємський вогонь Зеленському. До передачі Вифлеємського вогню президенту України не долучили наймасовішу скаутську національну організацію – «Пласт». Саме вона принесли в Україну традицію з передачею різдвяного вогню офіційним державним інституціям. Український історик, учасник пластового руху Андрій Коваль прокоментував у Фейсбук, що «оточення Зеленського привело до нього підробних пластунів» і виставило президента як «невдаху».

Протести в Білорусі. У неділю, 20 грудня, у Мінську та інших містах Білорусі пройшли антиурядові мітинги в рамках чергової щотижневої акції протесту під назвою «Марш народного трибуналу». За інформацією правозахисників, cиловики затримали понад 150 осіб.

Читайте також: У Раді зареєстрували постанову про звільнення Шкарлета

Новий рік та Різдво. Керівниця оркестру ВПС США у Європі Крістіна Мур Уррутія привітала українців із Новим роком та Різдвом, презентувавши українського «Щедрика» у виконанні американців.

Напередодні новорічно-різдвяних свят переможниця телепроєкту «Голос країни-9» Оксана Муха представила святкову пісенну прем’єру – сучасну колядку «Колискова»

Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!